Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 18.4°C
    Clouds

    4 υπέροχοι καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ήπειρο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 υπέροχοι καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ήπειρο

    Πόλεις με ατμόσφαιρα νησιού, δροσερά ορεινά χωριά, κάστρα, ποτάμια και φανταστικές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά - Τέσσερις καλοκαιρινοί προορισμοί της Ηπείρου υπόσχονται μοναδικές εμπειρίες και εκπλήξεις.

    Από μια ατελείωτη ακτογραμμή με εξωτικές παραλίες μέχρι πανέμορφα ορεινά χωριά και μυθικά ποτάμια, η Ήπειρος έχει πολλά για να σας δελεάσει και το καλοκαίρι. Σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο, μπορείτε να χαρείτε τις ομορφιές του βουνού, να απολαύσετε μαγευτικές διαδρομές στη φύση, να δροσιστείτε σε φυσικές πισίνες και ποτάμια, αλλά και να κολυμπήσετε σε υπέροχες παραλίες που φλερτάρουν με το Ιόνιο.

    Οι προορισμοί πολλοί και διαφορετικοί. Ανάλογα με τη διάθεση, το γούστο και τον χρόνο σας, μπορείτε να κάνετε πολλές στάσεις σε ένα καλοκαιρινό ταξίδι στην Ήπειρο. Εδώ σας προτείνουμε 4 τοπ παραθαλάσσιους αλλά και ορεινούς προορισμούς που υπόσχονται μοναδικές εμπειρίες.


    Πρέβεζα: Γεμάτη εκπλήξεις

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πρέβεζα, στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, είναι μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού και πλούσια ιστορία, που θα σας δελεάσει με τις δαντελωτές ακτές της, τα τοπία της και τους γαστρονομικούς θησαυρούς της. Aπέχει από την Αθήνα περίπου τέσσερις ώρες, χάρη στην Ιόνια Οδό, και άλλες τόσες από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που την κάνει ιδανικό προορισμό ακόμα και για Σαββατοκύριακο. Αφού κάνετε τις βόλτες σας στον πεζόδρομο της παραλίας και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πιάστε τραπέζι σε ένα από τα ουζερί και μεζεδοπωλεία για να δοκιμάσετε γαρίδες Αμβρακικού, σαρδέλες, κουτσομούρες και αυγοτάραχο, μαζί με τοπικό ούζο και ηπειρώτικο τσίπουρο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην Πρέβεζα θα βρείτε όλων των ειδών τις παραλίες, όλες μέσα στο πράσινο. Η πιο διάσημη παραλία είναι το Μονολίθι. Η χρυσαφένια αμμουδιά της εκτείνεται σε μήκος 22 χλμ! Η Κυανή Ακτή, το Αλωνάκι, το Κανάλι, η Καστροσυκιά, η Λυγιά, ο Βράχος και η Λούτσα είναι μερικές ακόμη από τις υπέροχες παραλίες της περιοχής. Εάν σας ενδιαφέρει η ιστορία, επισκεφθείτε την Αρχαία Νικόπολη, 7 χλμ. βόρεια από την Πρέβεζα. Αυτός ο απέραντος αρχαιολογικός χώρος είναι το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής. Αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στο σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα (42 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας). Ο Αχέροντας, ο μυθικός ποταμός της Ηπείρου, που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μέρη που μπορεί να βρεθεί κάποιος που αγαπά τη φύση. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία μοναδικής ομορφιάς, ο ποταμός εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας.

    Πάργα: Η κοσμοπολίτικη

    4 υπέροχοι καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ήπειρο
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση 60 χλμ. από την Πρέβεζα, η Πάργα είναι μια πανέμορφη χρωματιστή πόλη που μοιάζει βγαλμένη από καρτ ποστάλ. Χτισμένη αμφιθεατρικά στο μυχό γραφικού όρμου, όπου κουρνιάζει το νησάκι της Παναγιάς, προστατευμένη κάτω από τη σκιά του ενετικού της κάστρου, η φημισμένη ναυτική πολιτεία θα σας κλέψει σίγουρα την καρδιά. Κάντε μια βόλτα στην παλιά πόλη με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και ανηφορίστε στο επιβλητικό κάστρο για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στο Ιόνιο. Ακόμα και κολυμπώντας μπορείτε να πάτε στο καταπράσινο νησάκι της Παναγίας, απέναντι από το λιμάνι της Πάργας, το οποίο οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας με το γραφικό καμπαναριό που βρίσκεται εκεί.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δυνατό χαρτί της Πάργας είναι οι εντυπωσιακές παραλίες της. Εντός της πόλης συναντά κάποιος το Κρυονέρι, ενώ δίπλα ακριβώς προς τα ανατολικά βρίσκεται το Πίσω Κρυονέρι. Στα δυτικά της Πάργας εκτείνεται η ίσως πιο γνωστή παραλία της περιοχής, ο Βάλτος. Στα ανατολικά, 3 χλμ. έξω από την πόλη, υπάρχει η παραλία Λίχνος, η οποία έχει και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια. Περίπου 6 χλμ. ανατολικά από την Πάργα, μετά τον υδροβιότοπο του Καλοδικίου, υπάρχει ο Αϊ Γιαννάκης, ενώ κοντά στο χωριό Αγιά θα συναντήσετε το μαγευτικό κόλπο Σαρακήνικο. Άγιος Σώστης, Σπαρτίλα και Πωγωνιά είναι μερικές ακόμη από τις παραλίες που αξίζει να δείτε, αν υπάρχει η δυνατότητα σκάφους.

    Σύβοτα: Με εξωτικό αέρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το καταπράσινο τοπίο, οι εξωτικές παραλίες που θυμίζουν Καραϊβική, το γραφικό λιμανάκι και τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα στο Ιόνιο κάνουν τα Σύβοτα να σφύζουν από ζωή κάθε καλοκαίρι. Χτισμένα σε έναν μικρό κόλπο, στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες διάφορες νησίδες, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για απολαυστικές καλοκαιρινές διακοπές. Τα πρωινά το κέντρο του οικισμού σφύζει από ζωή, με τον κόσμο να απολαμβάνει τον καφέ του δίπλα στη θάλασσα με θέα τα κότερα που είναι αραγμένα στο λιμανάκι ενώ, όσο βραδιάζει, τα Σύβοτα προσφέρουν πολλές ακόμα επιλογές για να μη σας λείψει τίποτα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Παραλία-σταρ της περιοχής η παραδεισένια Μπέλα Βράκα, που ενώνει τα Σύβοτα με το νησάκι Μουρτεμένο. Ο επισκέπτης μπορεί να περάσει στο νησί διασχίζοντας τη θάλασσα με τα πόδια, καθώς το νερό δεν ξεπερνά σε βάθος τους 40 πόντους. Μια από τις ιδιαιτερότητες της παραλίας είναι το ροζ χρώμα της άμμου που οφείλεται στο πλούσιο κοκκινόχωμα της περιοχής. Η άλλη διάσημη και εξωτική παραλία που δεν πρέπει να χάσετε είναι η Πισίνα που βρίσκεται στο νησάκι του Μούρτου (η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με καΐκι ή σκάφος). Τα νερά της είναι τόσο τιρκουάζ και τόσο διάφανα, που σε κάνουν να νιώθεις ότι κολυμπάς σε μια πισίνα της φύσης. Ανάμεσα από τα Σύβοτα και την Πέρδικα σάς περιμένουν δύο ακόμη υπέροχες παραλίες: η Μικρή και η Μέγα Άμμος.

    Ζαγοροχώρια: Καλοκαίρι στο βουνό

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μπορεί να αποτελούν φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο τα Ζαγοροχώρια είναι υπέροχα και το καλοκαίρι. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει μαγευτικές διαδρομές στην ορεινή φύση, να χαλαρώσει στις πέτρινες πλατείες των καλοδιατηρημένων χωριών, αλλά και να βουτήξει σε φυσικές πισίνες και ποτάμια. Στο δρόμο από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο επιβάλλεται να κάνετε μια στάση στο ρέμα του Ρογκοβού και στις μικρές φυσικές πισίνες που ονομάζονται Κολυμπήθρες (οι ντόπιοι τις λένε «οβίρες»). Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή τού νερού του ρέματος και μοιάζουν με μικρές λιμνούλες. Το καλοκαίρι προσφέρονται για δροσιστικές βουτιές και ηλιοθεραπεία στις λείες σχιστολιθικές πλάκες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Για τους περιπετειώδεις υπάρχει και η επιλογή για δροσερές βουτιές ή δραστηριότητες όπως rafting. Ο Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα νερά, που έχουν σταθερή θερμοκρασία 4 C°, θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και είναι ιδανικός για αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν το rafting. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς είναι μαγευτική. Για τους φυσιολάτρες, το φαράγγι του Βίκου είναι η απόλυτη ατραξιόν στο Ζαγόρι. Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να διασχίσετε το ξακουστό φαράγγι - πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού. Θα κοπιάσετε (η διάρκεια της διαδρομής είναι τουλάχιστον 5 ώρες), αλλά θα ανταμειφθείτε με εικόνες απίστευτης ομορφιάς.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider