Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 16°C
    Clouds

    Αγίου Πνεύματος: 7 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αγίου Πνεύματος: 7 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο

    Αποδράσεις σε νησιά και παραθαλάσσια μέρη για την έναρξη του καλοκαιριού - Από το Ιόνιο μέχρι τη Μάνη και τις Κυκλάδες.

    Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (3 με 5 Ιουνίου φέτος) δίνει σε πολλούς την ευκαιρία για μια σύντομη απόδραση και μια πρώτη γεύση καλοκαιρινών διακοπών. Από το Πήλιο μέχρι τη Μάνη και από το Ιόνιο έως τις Κυκλάδες, συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε επτά μαγευτικούς προορισμούς για να αλλάξετε τον αέρα σας και να απολαύσετε βόλτες σε γραφικά χωριά μαζί με τις πρώτες βουτιές του καλοκαιριού.

    Λακωνική Μάνη

    travelgo.gr
    Λιμένι (Πηγή: Shutterstock)

    Ανακαλύψετε την άγρια λακωνική πλευρά της Μάνης, σταματώντας σε όσα περισσότερα χωριά μπορείτε. Το Γύθειο, μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά, με πολύχρωμα νεοκλασικά που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, σίγουρα θα σας κρατήσει για ώρες ή θα αποτε­λέσει τη βάση σας για εξορμήσεις στην περιοχή. Συνεχίστε για την Αρεόπολη, την πιο ζωντανή κωμόπολη της Μάνης. Ολόκληρος ο παλιός οχυρωμένος οικισμός είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός, ενώ τα πλακόστρωτα δρομάκια της είναι γεμάτα από ταβέρνες και ωραία μπαράκια. Κατηφορίζοντας από την Αρεόπολη προς τη θάλασσα, ξεπροβάλει το μαγευτικό Λιμένι, ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας, όπου τα διάφανα νερά φτάνουν ως τα πέτρινα σπίτια.

    travelgo.gr
    Αρεόπολη (πηγή: Shutterstock)

    Το Οίτυλο είναι ακόμα ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα πυργόσπιτα, που συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Αφού κάνετε μια στάση στα περίφημα Σπήλαια Διρού, συνεχίστε νοτιότερα για τον παραθαλάσσιο Γερολιμένα με τα γαλαζοπράσινα νερά. Στο νότιο άκρο της μανιάτικης χερσονήσου, βρίσκεται η επιβλητική Βάθεια. Χτισμένη μέσα σε ένα άγριο τοπίο, με τα πέτρινα πυργόσπιτά της σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά, είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Τελευταίος σταθμός της περιήγησής σας, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης: το ακρωτήριο Ταίναρο, όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πύλη του Άδη.

    Ανατολικό Πήλιο

    travelgo.gr
    Άγιος Ιωάννης (πηγή: Shutterstock)

    Βουνό και θάλασσα, Ιστορία και φύση, πεζοπορία σε αμέτρητα μονοπάτια και όμορφες διαδρομές με το αυτοκίνητο, δεν συνδυάζονται πουθενά καλύτερα απ’ ότι στο Ανατολικό Πήλιο, πάνω από το Αιγαίο. Τα χωριά του μπορεί να σας οδηγήσουν στο δάσος για να ανακαλύψετε τη μαγεία της πηλιορείτικης φύσης την ίδια στιγμή που μπορεί να σας στείλουν σε υπέροχες παραλίες. H Ζαγορά, το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό, που έχει γίνει ευρέως γνωστό για τα περίφημα μήλα του, αποτελεί ιδανική επιλογή για βόλτες με παραδοσιακό χρώμα και θέα στο Αιγαίο. Ο Κισσός και το Μούρεσι, χωριά απλωμένα σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, τραβούν σαν μαγνήτης τους φυσιολάτρες. H καταπράσινη Τσαγκαράδα, που χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες (Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή), έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες, παραδοσιακά αρχοντικά και πετρόχτιστα καλντερίμια.

    travelgo.gr
    Ο Μυλοπόταμος (πηγή: Shutterstock)

    Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μην παραλείψετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στο χωριό της Νταμούχαρης (γνωστό από την ταινία Mamma Mia) με το όμορφο φυσικό λιμανάκι και στη συνέχεια στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Αγίου Ιωάννη. O εξωτικός Μυλοπόταμος, ο μικροσκοπικός κόλπος της Φακίστρας, η Πλάκα, το Παπά Νερό, οι Άγιοι Σαράντα και το Χορευτό είναι μερικές μόνο από τις μαγευτικές παραλίες σε αυτή την πλευρά του Πηλίου.

    Βόρεια Εύβοια

    travelgo.gr
    Αιδηψός (πηγή: Shutterstock)

    Προορισμός προσιτός και κοντινός, τουλάχιστον στην Αθήνα, η Βόρεια Εύβοια συνδυάζει τα πάντα και έχει προσφέρει πολλά στον ταξιδιώτη. Αφού κάνετε έναν περίπατο στην παραλία της Χαλκίδας, θαυμάζοντας τα «τρελά» νερά του Ευρίπου, παίρνετε τον ανήφορο... Πρώτη στάση σας η Λίμνη. Η «ναυτοπολιτεία» με τον αιγαιοπελαγίτικο αέρα έχει αμφιθεατρικό σχέδιο με αποτέλεσμα όλα τα σπίτια να έχουν θέα στη θάλασσα. Στη συνέχεια θα συναντήσετε τις Ροβιές, χτισμένες μέσα σε έναν ελαιώνα. Οι εναλλαγές βουνού και θάλασσας είναι μοναδικές. Εδώ θα χαλαρώσετε σε μία μεγάλη παραλία µε ψιλό βότσαλο και άμμο και βαθυγάλανα νερά.

    travelgo.gr
    Λιχαδονήσια (πηγή: Shutterstock)

    Οι φυσιολάτρες αξίζει να βάλουν στο πρόγραμμά τους και μια βόλτα στους καταρράκτες του Δρυμώνα, που βρίσκονται μεταξύ του χωριού Κερασιά και Δρυμώνα, σε υψόμετρο 620 μέτρων. Επόμενη στάση, η Αιδηψός. Η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, με παράδοση αιώνων χάρη στις φημισμένες ιαματικές πηγές, αποτελεί προορισμό όλο τον χρόνο. Ιαματικές πηγές αναβλύζουν από τη θάλασσα ή χύνονται από ψηλά, έτσι ώστε να συνδυάσει ο επισκέπτης το θαλασσινό μπάνιο με τη λουτροθεραπεία. Φτάνοντας στη βορειοδυτική άκρη της Εύβοιας, στη χερσόνησο της Λιχάδας θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού: Γιάλτρα, Γρεγολίμανο, Άγιος Γεώργιος και φυσικά τα περίφημα Λιχαδονήσια - ή αλλιώς τις «Σεϋχέλλες της Ελλάδας» – στα οποία μπορείτε να πάτε με καραβάκι από τον Κάβο.

    Λευκάδα

    travelgo.gr
    Εγκρεμνοί (πηγή: Shutterstock)

    Είναι νησί, αλλά φτάνεις με αυτοκίνητο (σε περίπου 4 ώρες από την Αθήνα). Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα αβαντάζ της Λευκάδας. Το «στεριανό» νησί του Ιονίου είναι προικισμένο με εντυπωσιακά τοπία και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Η πόλη της Λευκάδας έχει ιδιαίτερο χρώμα και τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου κρύβουν εκπλήξεις. Η ανατολική πλευρά του νησιού, με θάλασσα ήρεμη και ρηχή, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές, ενώ η δυτική είναι γεμάτη με εντυπωσιακές και άγριας ομορφιάς παραλίες με απότομα βράχια, λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά.

    Αγίου Πνεύματος: 7 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο
    Πόλη Λευκάδας (πηγή: Shutterstock)

    Οι πιο διάσημες παραλίες του νησιού είναι το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί, που αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο. Φησισμένες παραλίες είναι επίσης το κοσμοπολίτικο Κάθισμα, τα Πευκούλια, ο Μύλος, οι παραλίες κάτω από το Καλαμίτσι (Καβαλικευτά, Αβαλί, Μεγάλη Πέτρα), καθώς και η Βασιλική, ο Άη Γιάννης και οι Μύλοι που προτιμούν κυρίως οι windsurfers και kitesurfers. Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, λίγο έξω από το Νυδρί, καθώς και το Φαράγγι της Μέλισσας. Για ένα διάλειμμα από τις παραλίες, αναζητήστε την ορεινή δροσιά στις πλατείες των ορεινών χωριών Καρυά και Εγκλουβή, αλλά και στην Εξάνθεια, το όμορφο κεφαλοχώρι της Λευκάδας, που αγναντεύει το Ιόνιο από υψόμετρο 600 μέτρων.

    Τζια

    travelgo.gr
    Ιουλίδα (πηγή: Shutterstock)

    Η Τζια ή αλλιώς Κέα απέχει μόλις μία ώρα με το καράβι από το Λαύριο και είναι το πιο κοντινό κατοικήσιμο κυκλαδονήσι στην Αττική. Η Ιουλίδα, η πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά στους λόφους Κάστρου και Μύλων, είναι μία από τις ομορφότερες χώρες των Κυκλάδων. Για μπάνιο επιλέξτε το Γιαλισκάρι, μια παραλία με χρυσή αμμουδιά και γαλανά νερά, ή το Σπαθί, τις Ποίσσες, τα Ξύλα και τον Κούνδουρο.

    travelgo.gr
    Η παραλία του Οτζιά (πηγή: Shutterstock)

    Για φαγητό και ποτό, αξίζει να πάτε μέχρι το Βουρκάρι, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους ιστιοπλόους και για τους καλοφαγάδες. Το νησί φημίζεται και για τα μονοπάτια του. Η περιήγηση σε αυτά είναι μαγευτική, καθώς διασχίζοντάς τα περνάς μέσα από δάση με βελανιδιές και συναντάς παραδοσιακές πετρόκτιστες πηγές και γραφικά ξωκλήσια, καταλήγοντας σε μικρούς όρμους και σε υπέροχες παραλίες.

    Σπέτσες

    Αγίου Πνεύματος: 7 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο
    Πηγή: Shutterstock

    Με μεγάλο ατού την εύκολη πρόσβαση (μόλις δύο ώρες μακριά από τον Πειραιά με το δελφίνι και 10 λεπτά από το λιμανάκι της Κόστας στην Αργολίδα), οι Σπέτσες είναι πάντα το σταθερό καταφύγιο για μια απόδραση με νησιώτικο αέρα. Το σκηνικό των διακοπών περιλαμβάνει ρομαντικές βόλτες με άμαξες, πεύκα που κατεβαίνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά, αρχοντικά με ιστορία, μνημεία που μαρτυρούν τη μεγάλη ναυτική παράδοση και την ταυτισμένη με την Επανάσταση του ’21 ιστορία, κοσμική ζωή και συναρπαστικές δραστηριότητες που δεν τελειώνουν ποτέ.

    travelgo.gr
    Η παραλία Αγία Παρασκευή (πηγή: Shutterstock)

    Η αρχοντική πόλη των Σπετσών προσφέρεται για βόλτες με παραδοσιακές άμαξες και περιπάτους δίπλα στα αρχοντικά των καπεταναίων της Επανάστασης, ενώ η περιήγηση στο νησί - με ποδήλατο ή κάποιο θαλάσσιο μέσο (τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται) - θα σας αποκαλύψει παραλίες όπου τα πεύκα κατεβαίνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά. Για τις πρώτες βουτιές, σημείωστε τις «πίσω» παραλίες του νησιού, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή και Ζωγεριά, ή την Αγία Μαρίνα και το Καΐκι αν θέλετε κάτι πιο κοντά στην πόλη.

    Σέριφος

    travelgo.gr
    Η Χώρα της Σερίφου (πηγή: Shutterstock)

    Τόσο κοντά στην Αθήνα, μα ταυτόχρονα τόσο απομακρυσμένη, η Σέριφος κρύβει ανεκτίμητους θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψετε. Οι πάνω από 70 υπέροχες παραλίες, η Χώρα με το αυθεντικό κυκλαδίτικο χρώμα και τα ακόμη ορατά στοιχεία από το πλούσιο μεταλλευτικό παρελθόν του νησιού, δίνουν στη Σέριφο μια μοναδική γοητεία. Οι βόλτες στη Χώρα συνήθως ξεκινούν από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στο ενετικό κάστρο με τη μαγευτική θέα, για να καταλήξουν στην πολυσύχναστη Πάνω Πιάτσα. Η γραφική κεντρική πλατεία με το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου και τον επιβλητικό ναό του Αγίου Αθανασίου θυμίζει σκηνικό από ταινία. Όλοι θα περάσουν από εδώ για καφέ, μεζέδες και βραδινό ποτό.

    travelgo.gr
    Η παραλία Ψιλή Άμμος (πηγή: Shutterstock)

    Δυνατό χαρτί της Σερίφου αποτελούν οι υπέροχες παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Οι πιο κοντινές στη Χώρα και το λιμάνι είναι οι αμμουδιές Αυλόμωνας και Λιβαδάκια. Πιο ανατολικά θα βρείτε την Ψιλή Άμμο, μια παραλία που οι Sunday Times είχαν χαρακτηρίσει ως «καλύτερη παραλία της Ευρώπης», τον Πλατύ Γιαλό και τη διπλή παραλία του Αγίου Σώστη με το ομώνυμο εκκλησάκι. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού είναι το Γάνεμα με τη μεγάλη σε μήκος αμμουδιά που συνορεύει με την επίσης αξιόλογη Βαγιά. Αν ψάχνετε μια πανέμορφη και απομονώμενη παραλία, βουτήξτε στο Καλό Αμπέλι, στο νότιο τμήμα της Σερίφου.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider