Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Νομός Λασιθίου
    Thu 20.2°C
    Clear

    Κρήτη: 10+1 παραλίες για αξέχαστες βουτιές

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κρήτη: 10+1 παραλίες για αξέχαστες βουτιές

    Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Conte Nast Traveller έφτιαξε τη δική του λίστα με τις 11 καλύτερες παραλίες στην Κρήτη - Από τα Χανιά έως το Λασίθι.

    Οι παραλίες της Κρήτης συγκαταλέγονται στις καλύτερες της Μεσογείου και αποτελούν από μόνες τους αφορμή για ταξίδι. Από τα Χανιά έως το Λασίθι, υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές παραλίες που υπόσχονται αξέχαστες βουτιές.

    Λίγο πριν ξεκινήσει επίσημα το καλοκαίρι, το διάσημο ταξιδιωτικό περιοδικό Conte Nast Traveller έφτιαξε τον δικό του οδηγό με τις καλύτερες παραλίες της Κρήτης - από τις πολυφωτογραφημένες μέχρι τις λιγότερο γνωστές. Εσείς, ποιες έχετε επισκεφτεί ως τώρα;

    Αγιοφάραγγο, Ηράκλειο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μία από τις πιο απομονωμένες παραλίες στα νότια του νομού Ηρακλείου (περίπου 80 χλμ. από την πόλη). Το Αγιοφάραγγο αποτελεί αγαπημένο μέρος για πεζοπόρους που κατεβαίνουν από το ομώνυμο φαράγγι, του οποίου αποτελεί φυσική συνέχεια. Η παραλία είναι περικυκλωμένη από κάθετους βράχους και έχει ψιλό βοτσαλάκι και υπέροχα, δροσερά νερά. Εδώ θα φτάσετε είτε διασχίζοντας το φαράγγι (περίπου 20-30 λεπτά εύκολη πεζοπορία) είτε με καΐκι από την Αγία Γαλήνη, τα Μάταλα ή τους Καλούς Λιμένες.

    Γλυκά Νερά, Χανιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κρυμμένα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Σφακίων, σε απόσταση 75 χλμ. νότια των Χανίων και 5 χλμ. δυτικά της Χώρας Σφακίων, τα Γλυκά Νερά είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της νότιας Κρήτης. Η ονομασία οφείλεται στις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης της παραλίας»: είτε με καραβάκι από το Λουτρό ή τα Σφακιά είτε διασχίζοντας το ορεινό μονοπάτι Ε4.

    Βουλόλιμνη, Χανιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Βουλόλιμνη δεν είναι παραλία, αλλά μια όμορφη φυσική πισίνα για όσους θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από τις χρυσές αμμουδιές. Βρίσκεται μισό χιλιόμετρο βορειοδυτικά του μοναστηριού της Χρυσοσκαλίτισσας στη δυτική ακτή του νησιού, σε απόσταση 70 χλμ. από τα Χανιά. Προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους και με σμαραγδένια, ήρεμα νερά, η Βουλολίμνη είναι ένα υπέροχο μέρος για κολύμπι. Πάρτε μαζί σας μάσκα και αναπνευστήρα.

    Ελαφονήσι, Χανιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο απομακρυσμένο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, το Ελαφονήσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νομού Χανίων. Πρόκειται για μια στενόμακρη χερσόνησο που «σπάει» στην αρχή της, δίνοντας την αίσθηση ξεχωριστού νησιού που απέχει γύρω στα 150 μ. από την απέναντι ακτή. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και το σκηνικό είναι τροπικό, με αβαθή γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο που παίρνει πορφυρές αποχρώσεις από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια.

    Φαλάσαρνα, Χανιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η παραλία Φαλάσαρνα βρίσκεται στη δυτική ακτή της Κρήτης, σε απόσταση 59 χλμ. από τα Χανιά και 16 χλμ. από το Καστέλι Κισσάμου, δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Φαλάσαρνας. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η λευκή άμμος, τα τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά και τα επιβλητικά βουνά πίσω της. Η παραλία έχει οργανωμένα τμήματα, αλλά και πιο απομονωμένα κοντά στα βράχια και τα ερείπια της πόλης στη βόρεια άκρη. Η Φαλάσαρνα αποτελείται ουσιαστικά από πέντε συνεχόμενες παραλίες- η κύρια παραλία ονομάζεται Παχιά Άμμος και είναι η πιο δημοφιλής. Αξίζει να μείνετε μέχρι το ηλιοβασίλεμα, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο μαγευτικά στην Κρήτη.

    Πρέβελη, Ρέθυμνο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Γνωστή και ως Λίμνη Πρέβελη ή Φοίνικας, η παραλία της Πρέβελης, περίπου 35 χλμ. νότια της πόλης του Ρεθύμνου, είναι από τις πιο διάσημες παραλίες της νότιας Κρήτης. Παλαιότερα αποτελούσε αγαπημένη παραλία των χίπις. Εδώ εκβάλλει ο χείμαρρος από το φαράγγι Κουρταλιώτικο, με τις όχθες του σκεπασμένες με φοινικιές και άλλα δέντρα. Το πανέμορφο φοινικόδασος του Πρέβελη με τους φοίνικες του Θεοφράστου κάηκε ολοσχερώς το 2010, αλλά ευτυχώς επανήλθε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγο καιρό. Μπορείτε να έρθετε από τον Πλακιά με καραβάκι ή να οδηγήσετε μέχρι τη Μονή Πρέβελης και να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί σε 15 περίπου λεπτά στην παραλία.

    Μπάλος, Χανιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από τα πιο αναγνωρίσιμα τοπία της Κρήτης, ο εξωτικός Μπάλος, στη βόρεια άκρη της χερσονήσου της Γραμβούσας (περίπου 56 χλμ. από τα Χανιά), μοιάζει βγαλμένος κυριολεκτικά από καρτ ποστάλ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια λιμνοθάλασσα με λευκή ψιλή άμμο σαν πούδρα και αβαθή νερά που έχουν όλους τους τόνους του γαλάζιου και του πράσινου. Η λιμνοθάλασσα και η γύρω περιοχή είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Θα έρθετε με αυτοκίνητο από το χωριό Καλυβιανή ή με καραβάκι από το λιμάνι του Καστελίου.

    Κομμός, Ηράκλειο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πίσω από τα πολύβουα Μάταλα, 65 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, βρίσκεται μια απέραντη παραλία που αξίζει να επισκεφθείτε. Ο Κομμός, κατά την αρχαιότητα, ήταν λιμάνι της Φαιστού και σήμερα πάνω από την παραλία υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Το βόρειο τμήμα της παραλίας είναι πιο ήσυχο (το προτιμούν οι γυμνιστές) και γύρω του υπάρχουν μερικά αρμυρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους, ενώ νοτιότερα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

    Μάταλα, Ηράκλειο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το ψαροχώρι όπου βρήκαν τον παράδεισο τους οι χίπις τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, τα θρυλικά Μάταλα, κοντά στη Φαιστό και 70 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, είναι σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης. Μια μεγάλη αμμουδιά με ψιλό χαλικάκι, βαθιά νερά και οι διάσημες λαξευμένες σπηλιές που βρίσκονται δίπλα στην παραλία, συνθέτουν το σκηνικό.

    Βάι, Λασίθι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση περίπου 24 χλμ. ανατολικά της Σητείας, θα συναντήσετε ένα από τα γοητευτικότερα φυσικά τοπία της Κρήτης αλλά και της Μεσογείου: μια εξωτική παραλία με λεπτή άμμο και κρυστάλλινα νερά, και το εντυπωσιακό φοινικόδασος με τους 5.000 «φοίνικες του Θεόφραστου» να απλώνεται στο φόντο. Το Φοινικόδασος του Βάι είναι ένα από τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας, στα οποία εντάχθηκε το 1973. Σύμφωνα με τον θρύλο, μερικά από κουκούτσια από χουρμάδες που πέταξαν κάποτε οι Σαρακηνοί πειρατές ήταν αρκετά για να ξεφυτρώσει πάνω στην άμμο αυτή η όαση. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ.

    Σεϊτάν Λιμάνια, Χανιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην ανατολική πλευρά του Ακρωτηρίου, 20 χλμ. από την πόλη των Χανίων, οι λάτρεις των εξερευνήσεων θα ανακαλύψουν ένα παραδεισένιο σκηνικό: τα Σεϊτάν Λιμάνια. Κοφτερά βράχια ξεχύνονται μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας τρεις μικρούς αλλά εντυπωσιακούς όρμους - λιμανάκια με γαλαζοπράσινα, βαθυγάλανα και τιρκουάζ νερά. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στη μικροσκοπική παραλία του Στεφάνου. Χρειάζεται προσοχή στο απότομο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία, στα απόκρημνα βράχια και τέλος στα θαλάσσια ρεύματα που η επικινδυνότητα τους έδωσε το όνομα στην περιοχή.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider