Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 22.3°C
    Clear

    10 ταξίδια που πρέπει να κάνετε αν είστε καλοφαγάδες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    10 ταξίδια που πρέπει να κάνετε αν είστε καλοφαγάδες

    Αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες από την Ιταλία μέχρι την Ιαπωνία - Η λίστα του Lonely Planet με τους 10 καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς στον κόσμο.

    Το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας, είτε πρόκειται για γεύμα σε ένα βραβευμένο με αστέρια Michelin εστιατόριο, είτε για street food και τοπικές παραδοσιακές γεύσεις. Αν το καλό φαγητό αποτελεί για εσάς προτεραιότητα όταν ταξιδεύετε, τότε αξίζει να δείτε την παρακάτω λίστα. To Lonely Planet ξεχώρισε 10 προορισμούς σε όλο τον κόσμο από το βιβλίο «Ultimate Eatlist», που προσφέρουν αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες.

    Στο Σαν Σεμπαστιάν για pintxos

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτή η μικρή παραθαλάσσια πόλη στη Χώρα των Βάσκων είναι παγκοσμίως γνωστή για τα φανταστικά εστιατόρια της. Το Σαν Σεμπαστιάν διαθέτει 17 αστέρια Michelin, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη! Εδώ ξεχάστε τη λέξη «tapas». Οι Βάσκοι τα λένε pintxos. Για να απολαύσετε την πλήρη εμπειρία των pintxos, περάστε μια χαλαρή μέρα στην πόλη και τα περίχωρα, πάρτε έναν απογευματινό υπνάκο και στη συνέχεια βγείτε έξω γύρω στις 21:00 και ακολουθήστε τους ντόπιους από το ένα μπαρ στο άλλο δοκιμάζοντας όσους περισσότερους μεζέδες μπορείτε.

    Στην Κουάλα Λουμπούρ για curry laksa

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δρόμοι γεμάτοι πάγκους τροφίμων και αγορές με νόστιμα σνακ τοποθετούν την πρωτεύουσα της Μαλαισίας στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς σύμφωνα με το Lonely Planet. Τι θα πρέπει να δοκιμάσετε όσο είστε εκεί; Το πλούσιο και κρεμώδες curry laksa. Ένας μεθυστικός συνδυασμός μπαχαρικών και γεύσεων (όπως φρέσκος κουρκουμάς, γαλανγκάλ, τσίλι, και πάστα γαρίδας) μπαίνει στο μείγμα κάρυ, το οποίο, όταν συνδυάζεται με γάλα καρύδας, δημιουργεί την χαρακτηριστική φλογερή-πορτοκαλί απόχρωση αυτής της σούπας με noodles. Στο Madras Lane θα βρείτε πολλούς πάγκους για να το δοκιμάσετε. Επιλέξτε αυτόν με τη μεγαλύτερη ουρά!

    Στο Τόκιο για sushi

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα sushi master class είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε αν επισκεφθείτε το Τόκιο. Οι top διευθύνσεις είναι το Sukiyabashi Jiro και το Sushi Saito, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα υπέροχα εστιατόρια που προσφέρουν δυνατές γευστικές εμπειρίες χωρίς τεράστιες λίστες αναμονής, όπως το Mantensushi Marunouchi και το Jūzō Sushi. Οι περισσότεροι κορυφαίοι sushi chefs σερβίρουν το σούσι σε στυλ omakase, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιλέγετε από μενού και το «αφήνετε πάνω» στον σεφ.

    Στο Τέξας για barbeque

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ταξιδεύοντας στο Τέξας γρήγορα θα μάθετε κάτι σημαντικό για τους ντόπιους: ξέρουν από ψητό κρέας. Αξίζει η αναμονή στην ουρά για να φάτε στο κορυφαίο Austin’s Franklin Barbecue. Αν και το μενού περιλαμβάνει χοιρινό, παϊδάκια, λουκάνικα και πολλά άλλα, η σπεσιαλιτέ εδώ είναι το καπνιστό και ζουμερό beef brisket (μοσχαρίσιο στήθος).

    Στην Μπανγκόκ για som tum

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ωραία τα αξιοθέτα, αλλά μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες στην Μπανγκόκ «κρύβεται» στους δρόμους της - και αυτή δεν είναι άλλη από το street food. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε som tum, δηλαδή πράσινη σαλάτα με παπάγια. Ένα πιάτο που συνδυάζει το τραγανό φιστίκι με δροσερές φέτες παπάγιας και καρότου και μικρές, γλυκές, ζουμερές γαρίδες και ντομάτες. Πωλείται από πλανόδιους πωλητές σε όλη την Ταϊλάνδη, αλλά είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην πρωτεύουσα.

    Στην Κοπεγχάγη για smοrrebrοd

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Κοπεγχάγη δελεάζει ταξιδιώτες που θέλουν να απολαύσουν τη σύγχρονη τέχνη, να θαυμάσουν την εκπληκτική αρχιτεκτονική και να ψωνίσουν vintage ρούχα. Όσο για το φαγητό, αν ψάχνετε κάτι παραδοσιακό και οικονομικό, τότε αναζητήστε στις αγορές και στους φούρνους τα smοrrebrοd, δηλαδή ανοιχτά σάντουιτς με ψάρι ή κρέας, λαχανικά και σως. Μερικοί από τους κλασικούς συνδυασμούς που θα βρείτε είναι οι εξής: ρέγγα, κρεμμύδι και άνηθο/ μαγιονέζα, βραστό αυγό, γαρίδες, άνηθο και λεμόνι/ ψητό μοσχάρι, τουρσί, κρεμμύδι και χρένο/ μπλε τυρί, μήλο και μπέικον. Αν προτιμάτε να τα απολαύσετε σε μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή, τότε κλείστε τραπέζι στο Restaurant Schonnemann που σερβίρει smοrrebrοd από το 1877.

    Στη Νέα Ζηλανδία για θαλασσινά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην ανατολική ακτή του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, περίπου δύο ώρες οδικώς βόρεια του Κράιστσερτς, βρίσκεται η γραφική Kaikoura. Η πόλη είναι διάσημη για την αφθονία της θαλάσσιας ζωής που υπάρχει στα ανοικτά και αποτελεί must προορισμό για τους λάτρεις των φρέσκων θαλασσινών. Το Nin’s Bin είναι ένα τροχόσπιτο με μερικά ξύλινα τραπέζια για πικνίκ, όπου ντόπιοι και οι καλά ενημερωμένοι ταξιδιώτες απολαμβάνουν φρέσκες καραβίδες και μύδια με θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Στη Νότια Κορέα για bibimbap

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στη Νότια Κορέα ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι το bibimbap - μια έκρηξη γεύσεων σε ένα μόνο μπολ. Μοσχαρίσιο κρέας και σοταρισμένα λαχανικά, όπως μανιτάρια shiitake, σπανάκι και μελιτζάνα στοιβάζονται πάνω σε ζεστό, λευκό ρύζι και αρωματίζονται με πικάντικη πάστα τσίλι και μια πάστα σόγιας, ενώ από πάνω προστίθεται ωμό ή τηγανητό αυγό. Υπάρχουν δύο τύποι bibimbap: το jeonju που έρχεται σε κρύο μπολ και το dolsot που έρχεται σε ένα ζεστό πήλινο μπολ. Με λίγα λόγια, πρόκειται για το τέλειο πιάτο για κάθε εποχή.

    Στη Νάπολη για πίτσα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η αυθεντική πίτσα ναπολιτάνα αποτελεί από μόνη της ένα καλό λόγο για να επισκεφθείτε τη Νάπολη. Σύμφωνα με το Lonely Planet, ένα από τα κορυφαία μέρη για να τη δοκιμάσετε είναι το Di Matteo. Εάν η ουρά είναι πολύ μεγάλη εκεί, κάντε μια βόλτα στους δρόμους της πόλης και σίγουρα θα βρείτε το αγαπημένο σας spot για πίτσα που θα σας μείνει αξέχαστη.

    Στο Χονγκ Κονγκ για dim sum

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το dim sum (που σημαίνει «ελαφρύ σνακ») σερβίρεται σε όλο τον κόσμο – αλλά πουθενά δεν είναι όπως το Χονγκ Κονγκ. Στο DimDimSum, που διαθέτει καταστήματα σε όλη την πόλη, θα το βρείτε στην παραδοσιακή εκδοχή του: siu mai (dumplings με χοιρινό στον ατμό), har gow (dumplings με γαρίδες στον ατμό) και char siu bao (ψωμάκια με χοιρινό μπάρμπεκιου στον ατμό). Μπορείτε ομως απολαύσετε dim sum και σε γκουρμέ εκδοχή, σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin όπως το Duddell’s και το Fook Lam Moon.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider