Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 23.3°C
    Clouds

    Τα 10 παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου και οι σπεσιαλιτέ τους

    ΓΕΥΣΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τα 10 παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου και οι σπεσιαλιτέ τους

    Είναι πολύ... παλαιότερα από όσο θα νόμιζε κανείς.

    Κάθε χρόνο υπάρχει κάποια νέα τάση φαγητού που κάνει θραύση στο διαδίκτυο. Αλλά ορισμένα πιάτα και συνταγές υπερβαίνουν τάσεις και εποχές, καταφέρνοντας να επιβιώσουν στο χρόνο- πιάτα σαν αυτά που σερβίρονται σε μερικά από τα παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου που λειτουργούν μέχρι σήμερα.

    Η εταιρεία NetCredit έφτιαξε μια σειρά από χάρτες που δείχνουν τα παλαιότερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Το βασικό κριτήριο ήταν η πιστοποίηση ότι τα συγκεκριμένα εστιατόρια λειτουργούν μέχρι σήμερα, έστω κι αν άλλαξαν ιδιοκτησία και ονόματα. Αν και κάποια από αυτά είναι κλειστά αυτή την εποχή λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα παρακάτω εστιατόρια αποτελούν προορισμό για επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου που αναζητούν ιδιαίτερες γαστρονομικές εμπειρίες. Έχουν παράδοση αιώνων και πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθούν.

    Δείτε τα 10 παλαιότερα εστιατόρια στον κόσμο σύμφωνα με την έρευνα της NetCredit. Το παλαιότερο έχει σερβίρει από τον Μότσαρτ μέχρι τον Κλιντ Ίστγουντ!

    Gostilna Gastuž, Σλοβενία

    Gostilna Gastuž, Σλοβενία

    Έτος ίδρυσης: 1467

    Σύμφωνα με το NetCredit, ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου βρίσκεται στη Σλοβενία και λειτουργεί από το 1467. Το Gostilna Gastuž βρίσκεται σε μια από τις ειδυλλιακές τοποθεσίες της χώρας, κοντά στο μοναστήρι Žiče Charterhouse στο Σλοβένσκε Κοντζίκε. Σπεσιαλιτέ του είναι η μανιταρόσουπα και το πόριτζ με φαγόπυρο.

    Honke Owariya, Κιότο, Ιαπωνία

    Honke Owariya, Κιότο, Ιαπωνία

    Έτος ίδρυσης: 1465

    Το παλαιότερο εστιατόριο της Ιαπωνίας, το Honke Owariya στο Κιότο, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ζαχαροπλαστείο. Είναι ανοιχτό πάνω από 550 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έχει τελειοποιήσει τις συνταγές του για soba noodles (φτιάχνονται από φαγόπυρο) με μανιτάρια σιτάκε, ψιλοκομμένη ομελέτα, σουσάμι, γαρίδες τεμπούρα, wasabi, nori, πράσο και τριμμένο daikon.

    Hotel Gasthof Löwen, Vaduz, Λιχτενστάιν

    Hotel Gasthof Löwen, Vaduz, Λιχτενστάιν

    Έτος ίδρυσης: 1380

    Το ξενοδοχείο Gasthof Löwen άνοιξε για πρώτη φορά το 1380 και το εστιατόριο του προσφέρει πιάτα από κουζίνες όλου του κόσμο. Όμως, η σπεσιαλιτέ του ανήκει στην τοπική κουζίνα και περιλαμβάνει κομμένο μοσχαράκι «στιλ Ζυρίχης» με ρόστι πατάτας και λαχανικά.

    Sheep Heid Inn, Εδιμβούργο, Σκωτία

    Sheep Heid Inn, Εδιμβούργο, Σκωτία

    Έτος ίδρυσης: 1360

    Τοποθετημένο στην καρδιά της πόλης του Εδιμβούργου, το The Sheep Heid Inn είναι η παλαιότερη παμπ στην Σκωτία. Η ιστορική αυτή παμπ φημίζεται για τις μπριζόλες της που σερβίρονται με ρουστίκ πατάτες, ψημένα μανιτάρια, ντομάτες κονφί και βούτυρο μαϊντανού. Οι μπριζόλες έρχονται κατευθείαν από φάρμες της Βρετανίας και της Ιρλανδίας και ωριμάζουν για τουλάχιστον 21 μέρες προκειμένου να αποκτήσουν ζουμερή υφή και τέλεια γεύση.

    La Couronne, Ρουέν, Γαλλία

    La Couronne, Ρουέν, Γαλλία

    Έτος ίδρυσης: 1345

    Το εστιατόριο αυτό υπάρχει από το 1345 και σύμφωνα με όσα γράφει στην ιστοσελίδα του, το 1431 ο ταβερνιάρης Raoul Baudry μπορούσε να δει από τα παράθυρα του μαγαζιού τα βασανιστήρια της Ιωάννας της Λωραίνης (Ζαν ντ’ Αρκ). Στο εσωτερικό του εστιατορίου ο επισκέπτης θα δει αφιερώματα στη γνωστή Αμερικανίδα σεφ Τζούλια Τσάιλντ, η οποία ήταν η πρώτη που έμαθε στους Αμερικανούς την τέχνη της γαλλικής κουζίνας. Στις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου περιλαμβάνονται η πάπια και τα σαλιγκάρια.

    Brazen Head, Δουβλίνο, Ιρλανδία

    Brazen Head, Δουβλίνο, Ιρλανδία

    Έτος ίδρυσης: 1198

    Το Brazen Head στο Δουβλίνο είναι η παλαιότερη παμπ της Ιρλανδίας. Είναι γνωστό για τη ζωντανή μουσική του και τα παραδοσιακά ιρλανδικά πιάτα του. Σπεσιαλιτέ του είναι το παραδοσιακό λουκάνικο με πουρέ πατάτας σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή ενός χασάπη. Το πιάτο συνοδεύεται με λαχανικά, πέστο λιαστής ντομάτας και σος μαϊντανού.

    Ma Yu Ching's Bucket Chicken House, Κάιφενγκ, Χενάν, Κίνα

    Ma Yu Ching's Bucket Chicken House, Κάιφενγκ, Χενάν, Κίνα

    Έτος ίδρυσης: 1153

    Πρόκειται για ένα ιστορικό εστιατόριο του 1153 στο Κάιφενγκ της Κίνας που άνοιξε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Jin. Σπεσιαλιτέ του μέχρι και σήμερα είναι το τηγανητό κοτόπουλο.

    The Old House 1147, Μάεστεγκ, Ουαλία

    The Old House 1147, Μάεστεγκ, Ουαλία

    Έτος ίδρυσης: 1147

    Αυτό το γοητευτικό εστιατόριο έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ιστορίας της Ουαλίας. Από την ονομασία του καταλαβαίνουμε ότι ιδρύθηκε το 1147, ενώ πλέον έχει ανακαινιστεί διατηρώντας την παλιά του αίγλη. Το πιάτο-σήμα κατατεθέν είναι η Old House Pie, μια πίτα με γέμιση που αλλάζει σε καθημερινή βάση και σερβίρεται με παραδοσιακές πατάτες και αρακά.

    Historische Wurstkuchl, Ρέγκενσμπουργκ, Γερμανία

    Historische Wurstkuchl, Ρέγκενσμπουργκ, Γερμανία

    Έτος ίδρυσης: 1146

    Λέγεται ότι φτιάχτηκε για να προσφέρει φαγητό στους εργάτες της πόλης τον Μεσαίωνα και από τότε λειτουργεί ανελλιπώς. Σήμερα η ιστορική ταβέρνα Wurstkuchl συνεχίζει την παράδοση προσφέροντας το περίφημο ψητό λουκάνικο Bratwurst, με την αυθεντική βαυαρέζικη συνταγή. Χάρη στο παραδοσιακό φαγητό της, η Historische Wurstkuchl αποτελεί δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό στο Ρέγκενσμπουργκ με επισκέπτες που έρχονται από όλο τον κόσμο για να δοκιμάσουν τα πλούσια πιάτα με λουκάνικα ψημένα στα κάρβουνα και ξινολάχανο.

    St. Peter Stiftskulinarium, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

    St. Peter Stiftskulinarium, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

    Έτος ίδρυσης: 803

    Το παλαιότερο εστιατόριο του κόσμου συνεχίζει να λειτουργεί μέσα στο Αββαείο του Αγίου Πέτρου στο Σάλτσμπουργκ. Αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε άνοιξε για πρώτη φορά, το 803 είναι το έτος που αναφέρεται συνήθως και η χρονιά που γίνεται η πρώτη αναφορά σε αυτό στο έργο του ποιητή Αλκουίνου της Υόρκης. Μάλιστα, λέγεται ότι το το St. Peter Stiftskulinarium έχει σερβίρει από τον Μότσαρτ μέχρι τον Χριστόφορο Κολόμβο. Σήμερα, το εστιατόριο προσφέρει «πολυτελή» κουζίνα τιμώντας την αυστριακή γαστρονομική παράδοση. Σπεσιαλιτέ του είναι το tafelspitz, ένα αυστριακό παραδοσιακό πιάτο με βραστό μοσχάρι και σάλτσα μήλου και χρένου.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider