BEST OF
Κείμενο: Travelgo Team

Μικρά ελληνικά νησιά όπου το αυτοκίνητο είναι περιττό ή ακόμα και απαγορευμένο. Εδώ όλα προσεγγίζονται με τα πόδια ή δια θαλάσσης

Πολλοί είναι οι λόγοι για να επιλέξετε να κάνετε διακοπές χωρίς αυτοκίνητο σε ένα νησί. Δεν θέλετε να ανησυχείτε για την τιμή της βενζίνης, δεν έχετε δικό σας αμάξι ή αναζητάτε ένα μικρό νησί όπου μπορείτε εύκολα να πάτε με τα πόδια παντού και όπου το μόνο που θα σας απασχολεί είναι το πού θα φάτε και ποιο βιβλίο θα διαβάσετε στην παραλία. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικά πανέμορφα ελληνικά νησιά όπου το αυτοκίνητο είναι περιττό (ή και απαγορευμένο), για να πάρετε ιδέες για τα τριήμερα που έρχονται και για τις καλοκαιρινές διακοπές σας.

Αγκίστρι

Πηγή: Shutterstock

Μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, το Αγκίστρι έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό χάρη στις υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, το πολύ πράσινο και την ηρεμία του. Το μικρότερο νησί του Σαρωνικού είναι ιδανικός προορισμός για παρέες, ζευγάρια, οικογένειες αλλά και όσους λατρεύουν τις εξερευνήσεις στη φύση, το ποδήλατο ή τις πεζοπορίες. Στη Σκάλα θα βρείτε μια οργανωμένη αμμουδερή παραλία και αρκετές επιλογές για διαμονή, φαγητό και ποτό. Στο Μεγαλοχώρι, τον μεγαλύτερο οικισμό στο Αγκίστρι, θα περπατήσετε σε πλακόστρωτα δρομάκια, θα χαζέψετε παραδοσιακά σπίτια με ολάνθιστες αυλές και θα δείτε τον μοναδικό ανεμόμυλο του νησιού. Η περίφημη Χαλικιάδα, με τα κρυστάλλινα νερά και τα επιβλητικά βράχια, η βοτσαλωτή Δραγωνέρα στη δυτική πλευρά του νησιού και η εξωτική Απόνησος, όπου τα πεύκα αγκαλιάζουν τη θάλασσα, σας περιμένουν για δροσιστικά μακροβούτια.

Ύδρα

Πηγή: Shutterstock

Μέσα στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρά της συνδυάζεται η ιστορία και η παράδοση με τον κοσμοπολιτισμό, η άγρια ομορφιά με την αρχοντιά. Απαλλαγμένη από θορύβους αυτοκινήτων, η Ύδρα σε καλεί να σταματήσεις τον χρόνο και να χαλαρώσεις, να περπατήσεις στα πλακόστρωτα σοκάκια της, να θαυμάσεις τα καπετανόσπιτα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις λιτές γραμμές και να περιπλανηθείς στα μονοπάτια της. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και όλες οι μεταφορές γίνονται δια θαλάσσης ή με γαϊδουράκια. Περπατήστε στον παραλιακό δρόμο που ενώνει το λιμάνι με το Καμίνι και τον Βλυχό με θέα τη θάλασσα. Κάντε βουτιές από τα βράχια της Υδρονέτας, κάτω από τα περίφημα κανόνια. Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες παραλίες του νησιού γίνεται από τη θάλασσα, με καϊκια ή θαλάσσια ταξί, αλλά και με τα πόδια.

Σπέτσες

Πηγή: Shutterstock

Άμαξες, καπετανόσπιτα, παραλίες με πεύκα και γαλαζοπράσινα νερά, κοσμοπολίτικος αέρας και ενδιαφέροντα events μπλέκονται μοναδικά στις Σπέτσες, το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού με τη μεγάλη ιστορία. Το «νησί των αρωμάτων», όπως το αποκαλούσαν οι Ενετοί, βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από τον Πειραιά (με το δελφίνι) και 10 λεπτά από το λιμανάκι της Κόστας στην Αργολίδα. Μια ρομαντική βόλτα με άμαξα από την Ντάπια μέχρι το παλιό λιμάνι είναι σταθερή επιλογή στις Σπέτσες, όπου απαγορεύονται τα αυτοκίνητα. Αν είστε αθλητικοί τύποι, μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού με ποδήλατο ή να περπατήσετε στα μονοπάτια που οδηγούν στην ενδοχώρα. Πανοραμική θέα θα απολαύσετε από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην ψηλότερη κορυφή των Σπετσών. Όταν ο καιρός ζεστάνει και είστε έτοιμοι για τις πρώτες βουτιές, σημείωστε τις «πίσω» παραλίες του νησιού, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή και Ζωγεριά, ή την Αγία Μαρίνα και το Καΐκι αν θέλετε κάτι πιο κοντά στην πόλη.
 

Κίμωλος

Πηγή: Shutterstock

Μικρή σε μέγεθος, αυθεντική και γοητευτική, με το γραφικό Χωριό της, τις υπέροχες παραλίες της και μια χαλαρή ατμόσφαιρα που σε κερδίζει αμέσως, η Κίμωλος λαμποκοπάει σαν σπάνιο κόσμημα κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου. «Κίμωλό μου, παράδεισό μου!», λένε συχνά γι’ αυτήν οι ντόπιοι και όταν θα βρεθείτε στο νησί θα καταλάβετε τι εννοούν. Η «μικρή αδερφή» της Μήλου είναι ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό νησί, γνωστό για την ηρεμία και την απλότητά του. Ένα νησί που το ανακαλύπτει κανείς καλύτερα με τα πόδια. Φτάνοντας στην Κίμωλο, το λιμανάκι της Ψάθης σου δίνει την πρώτη αίσθηση, αφού τα κρυστάλλινα νερά, τα λίγα σπιτάκια και τα μετρημένα στα δάχτυλα ταβερνάκια σε κάνουν να καταλάβεις ότι μόλις έφτασες σε ένα μικρό αλλά επίγειο παράδεισο.

Αντίπαρος

Πηγή: Shutterstock

Κάποτε η Αντίπαρος αποτελούσε την απαραίτητη μονοήμερη βόλτα για όσους παραθέριζαν στην Πάρο. Πλέον, όμως, αυτό το μικρό νησί στην καρδιά των Κυκλάδων έχει εξελιχθεί σε έναν κοσμοπολίτικο προορισμό που συνδυάζει τη νυχτερινή ζωή με τις στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο - ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι VIPS. Χρειάζεστε μόλις 10 λεπτά για να φτάσετε στην Αντίπαρο με το φέρυ από την Πάρο και να αρχίσετε τις εξερευνήσεις στο νησί. Βόλτες στον κεντρικό πεζόδρομο της μικροσκοπικής Χώρας (εδώ θα συναντήσετε όλους τους επισκέπτες του νησιού) και το ενετικό κάστρο, χαλάρωση στην παραλία του camping, βουτιές στη Φανερωμένη και το Δεσποτικό, ηλιοβασίλεμα στο Σιφνέικο, ξημέρωμα στη θρυλική ντίσκο «La Luna».
 

Κουφονήσια

Πηγή: Shutterstock

Εξωτικές παραλίες με χρυσαφένια άμμο και απίστευτα νερά, μαγευτικές θαλασσινές σπηλιές, εξερευνήσεις, χαλάρωση και καλό φαγητό. Τα Κουφονήσια μπορεί να μην αποτελούν πλέον τον άγνωστο παράδεισο της άγονης γραμμής, ωστόσο διατηρούν τη χαλαρή κυκλαδίτικη ατμόσφαιρά τους και παραμένουν ένας ονειρεμένος καλοκαιρινός προορισμός. Το Άνω Κουφονήσι είναι αρκετά μικρό για να το περπατήσετε μέσα σε μια μέρα. Το παραλιακό μονοπάτι από το λιμάνι καταλήγει στο Πορί, τη μεγαλύτερη από τις υπέροχες παραλίες του νησιού. Για περισσότερη απομόνωση, θα πάτε με καραβάκι στο ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι, όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, ένα εκκλησάκι και μία ταβέρνα.

Λειψοί

Πηγή: Shutterstock

Ένα γραφικό, ήσυχο λιμανάκι και μερικές καταπληκτικές παραλίες αρκούν για αξέχαστες διακοπές στο νησί της θεάς Καλυψούς, που προσεγγίζεται εύκολα από την Πάτμο. Στους Λειψούς οι μέρες κυλάνε ήσυχα, με βουτιές σε υπέροχα νερά και βόλτες στα μονοπάτια του νησιού. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγιάς του Χάρου και περιηγηθείτε στην αρχαία ακρόπολη και στον αρχαίο οικισμό στη θέση Κουσέλιο. Οι παραλίες Λιεντού, Κάμπος, Χοχλακούρα, Πλατύς Γιαλός, Μονοδένδρι και Κατσαδιά θα σας προσφέρουν ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης.

Χάλκη

Πηγή: Shutterstock

Σε μικρή απόσταση δυτικά της Ρόδου, η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί που κρύβει αληθινούς θησαυρούς. Το κουκλίστικο λιμάνι, το Νημποριό, με τα πολύχρωμα αρχοντικά σαν ζωγραφιά, το Χωριό- η έρημη σήμερα παλιά πρωτεύουσα- με το Φρούριο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και την απίστευτη θέα στο Καρπάθιο πέλαγος, αλλά και οι πανέμορφες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά υπόσχονται ήρεμες διακοπές που θα σας μείνουν αξέχαστες. Σε κάποιες παραλίες του νησιού μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια, ενώ στις υπόλοιπες θα πάτε με καΐκι. Ο Πόνταμος είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη (και η μόνη αμμώδης) παραλία του νησιού, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε επίσης τα Φτενάγια, τα Κάνια, το Γιάλι και την παραλία Αρέτα.