Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 19.8°C
    Clouds

    Πάσχα: 5 εύκολες μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πάσχα: 5 εύκολες μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα

    Από την Αττική μέχρι την Ορεινή Κορινθία, σχεδιάζουμε μικρές ανοιξιάτικες εκδρομές για να χαλαρώσουμε στις όχθες πανέμορφων λιμνών και να απολαύσουμε αναζωογονητικές διαδρομές μέσα στη φύση και βόλτες σε παραδοσιακά χωριά

    Ψάχνετε για μια εύκολη εκδρομή το Πάσχα; Για εσάς που μείνατε στην Αθήνα και κανονίζετε εκδρομές την τελευταία στιγμή, έχουμε πέντε ιδέες για εύκολες μονοήμερες αποδράσεις (μία με δύο ώρες μακριά από την Αθήνα), τις οποίες μπορείτε να έχετε στα υπόψη και για οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο της άνοιξης. Όσο ανοίγει ο καιρός ανοίγει και η όρεξη για αποδράσεις!

    Μαραθώνας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση περίπου 35 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα αποτελεί ιδανική επιλογή για μίνι αποδράσεις από τη ρουτίνα της πόλης. Όλες τις εποχές αξίζει, αλλά την άνοιξη είναι το κάτι άλλο. Απλώνεται σε μια έκταση 2.450 στρεμμάτων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής. Για την ιστορία, η λίμνη σχηματίστηκε από την ανέγερση του φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931 μέχρι το 1959. Το εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και χωματόδρομων γύρω από τη λίμνη προσφέρεται για ποδηλατάδες και περιπάτους που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε πολύ μακριά από την Αθήνα.

    Πάρνηθα – Λίμνη Μπελέτσι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μια βόλτα στην Πάρνηθα είναι πάντα ανανεωτική και ξυπνάει εξερευνητικές διαθέσεις σε όσους αγαπούν τα βουνά και λατρεύουν τη φύση. Η Πάρνηθα διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, προσφέρει πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες και κρύβει αρκετές εκπλήξεις. Στις ανατολικές πλαγιές της, σε υψόμετρο 600 μέτρων, βρίσκεται μια πραγματική όαση: η λίμνη Μπελέτσι. Πρόκειται για μια μικρή τεχνητή λίμνη μέσα σε ένα γαλήνιο, καταπράσινο τοπίο, που πολλοί Αθηναίοι δεν γνωρίζουν. Η λίμνη δημιουργήθηκε την περίοδο 1972-1975, ενώ γύρω της εκτείνεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία των Αφιδνών. Πάπιες, κύκνοι, χελώνες και βατραχάκια βρίσκουν καταφύγιο εδώ. Μπορείτε να κάνετε πικνίκ σε κάποιο από τα υψώματα περιμετρικά της λίμνης, βόλτες με ποδήλατο ή πεζοπορία στα μονοπάτια τριγύρω. Για να φτάσετε στη λίμνη Μπελέτσι σάς προτείνουμε την υπέροχη και καταπράσινη διαδρομή από το Τατόι και το Κατσαμίδι. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το μικρό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη λίμνη, απολαμβάνοντας παράλληλα την πανέμορφη και πανοραμική θέα του λεκανοπεδίου της Αττικής.

    Δερβενοχώρια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα ακόμη μέρος που συνδυάζει ωραίες ορεινές βόλτες και καλό φαγητό (ειδικά αν είστε λάτρεις του κρέατος) είναι τα Δερβενοχώρια, ένα σύνολο πέντε χωριών δυτικά της Πάρνηθας, στα όρια Αττικής και Βοιωτίας (περίπου 45 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας). Τα χωριά Πύλη, Σκούρτα, Στεφάνη, Πάνακτο, Πράσινο, μαζί με τη Δάφνη και τη Δαφνούλα, απλώνονται σε ένα όμορφο και γεμάτο έντονα χρώματα οροπέδιο, σε υψόμετρο περίπου 550 μ. To οροπέδιο των Δερβενοχωρίων ήταν το σημαντικότερο και μοναδικό πέρασμα κατά τους πανάρχαιους και προεπαναστατικούς χρόνους από την Πελοπόννησο και την Αττική στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στα Δερβενοχώρια υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια για να δείτε, αλλά και όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση που μπορείτε να απολαύσετε με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Η ιστορική Μονή Κλειστών, φωλιασμένη μέσα στο άγριο και επιβλητικό τοπίο, το Κάστρο της Φυλής με την υπέροχη θέα, καθώς το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Ασωπού που θα σας θυμίσει Ζαγοροχώρια, είναι μερικά από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.

    Ρέμα των Μύλων, Ζάχολη Κορινθίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα υπέροχο μέρος για μονοήμερη εκδρομή από την Αθήνα, είναι το ορεινό χωριό ΕυρωστίνηΖάχολη) Κορινθίας, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. και απέχει 70 χλμ. από την Κόρινθο και περίπου 150 χλμ. από την Αθήνα. Το ωραιότερο αξιοθέατο του χωριού είναι το ποτάμι που το διασχίζει, ενώ η μαγεία της φύσης θα σας κάνει να ξεχάσετε τα πάντα. Εκεί θα συναντήσετε το Ρέμα των Μύλων, μια φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και γεφυράκια. Ένα μέρος ιδανικό για χαλάρωση και για πικ νικ. Η βόλτα σε αυτόν το μικρό παράδεισο μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στην κοντινή Παναγία των Καταφυγίων ή Καταφυγιώτισσα. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι, σκαρφαλωμένο και σμιλεμένο στον βράχο, με άπλετη θέα που φθάνει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο.

    Λίμνη Δόξα, Κορινθία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Θα μπορούσε να είναι μία λίμνη στις Άλπεις, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ορεινή Κορινθία. Κοντά στο χωριό Φενεός, στα 900 μ. υψόμετρο, η τεχνητή Λίμνη Δόξα είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται τα χιονισμένα βουνά και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της Ορεινής Κορινθίας. Τίποτα δεν φανερώνει ότι βρίσκεστε μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και θα απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη. Η ευρύτερη περιοχή της Δόξας και του Φενεού προσφέρεται για μια φυσιολατρική απόδραση με στάσεις σε πετρόχτιστα ορεινά χωριά και άφθονες υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, 4×4 κ.ά). Αξίζει να επισκεφθείτε το κεφαλοχώρι Γκούρα με τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια και την πανέμορφη πλατεία, καθώς και τα χωριά Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider