Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
  sun-solid Αθήνα
  Thu 20.9°C
  Clear

  Αυτοί είναι οι 6 κορυφαίοι βιώσιμοι ελληνικοί προορισμοί για το 2023

  BEST OF
  Κείμενο: Travelgo Team
  Αυτοί είναι οι 6 κορυφαίοι βιώσιμοι ελληνικοί προορισμοί για το 2023

  Μια λίστα με τα 6 ελληνικά νησιά που διακρίνονται σε επίπεδο βιωσιμότητας δημοσίευσε το Euronews, στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος του ΕΟΤ - Από την Αστυπάλαια μέχρι την Ύδρα, αυτά είναι τα νησιά που θα ξεχωρίσουν ως σημεία πράσινου τουρισμού το 2023

  Το Euronews ξεχώρισε τα έξι ελληνικά νησιά που διακρίνονται σε επίπεδο βιωσιμότητας και κρίνει πως θα «κλέψουν την παράσταση» το 2023 ως σημεία πράσινου τουρισμού. Αυτά είναι η Τήλος, η Ύδρα, η Αστυπάλαια, η Πάρος, οι Λειψοί και η Άνδρος.

  Σύμφωνα με το Euronews, η Τήλος δεν είναι μόνο μέρος ενός τεράστιου οικολογικού πάρκου και φυσικού καταφυγίου, αλλά και ένα νησί εντελώς αυτάρκες ενεργειακά. Με το έργο Tilos Project, το νησί υποδέχτηκε τον πρώτο υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας, ο οποίος παράγει ενέργεια από το δικό του αιολικό πάρκο και τις ηλιακές γεννήτριες.

  travelgo.gr
  Τήλος (πηγή: Shutterstock)

  Στην Ύδρα δεν επιτρέπεται η χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων και έτσι η ζωή κινείται σε πιο αργούς ρυθμούς, τα παιδιά παίζουν ελεύθερα στους δρόμους και τα επιβλαβή καυσαέρια είναι ανύπαρκτα, αναφέρει το Euronews.

  travelgo.gr
  Ύδρα (πηγή: Shutterstock)

  Η Αστυπάλαια ξεχωρίζει για το επαναστατικό εγχείρημα μετατροπής της στο πρώτο «έξυπνο» και αειφόρο νησί της Μεσογείου, με 1.000 ηλεκτρικά οχήματα να αντικαθιστούν περίπου 1.500 κινητήρες. Το έργο αυτό έχει ως στόχο να μετατρέψει το νησί σε μια ζώνη μηδενικών επιπτώσεων, χρησιμοποιώντας πράσινη ενέργεια, αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα και τεχνολογία αιχμής.

  travelgo.gr
  Αστυπάλαια (πηγή: Shutterstock)

  Στην Πάρο καταβάλλονται προσπάθειες για δραστική μείωση των απορριμμάτων. Στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται το πρωτοπόρο στο είδος του στις Κυκλάδες, Πάρκο Πάρου. Το Euronews προτείνει στους ταξιδιώτες να φορέσουν παπούτσια πεζοπορίας και να ακολουθήσουν τα μονοπάτια, αλλά και να επισκεφθούν τον ιστορικό φάρο Κόρακα που είναι σκαρφαλωμένος σε έναν βράχο 60 μέτρων.

  travelgo.gr
  Πάρος (πηγή: Shutterstock)

  Οι Λειψοί εξελίσσονται σε έναν οικολογικό παράδεισο χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες, ενθαρρύνοντας τους ταξιδιώτες να συνδεθούν με τη γη. Σύμφωνα με το Euronews, είναι ένας ιδανικός προορισμός για να διώξετε το θόρυβο του περιβάλλοντος και να αγκαλιάσετε τη γενναιοδωρία της Μητέρας Φύσης.

  travelgo.gr
  Λειψοί (πηγή: Shutterstock)

  Η Άνδρος αναδεικνύεται για τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος. Όπως αναφέρει το Euronews, στην Άνδρο οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περιπλανηθούν σε αρχαία χωριά και να σκαρφαλώσουν σε βραχώδεις ακτές, όπου οι δύτες θα βρουν υποβρύχια λιβάδια με θαλάσσιο γρασίδι.

  Αυτοί είναι οι 6 κορυφαίοι βιώσιμοι ελληνικοί προορισμοί για το 2023
  Άνδρος (πηγή: Shutterstock)

  Εκπρόσωποι των νησιών μεταφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις εκτιμήσεις τους για τη νέα τουριστική περίοδο:

  «Η Άνδρος αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στις καρδιές των επισκεπτών ως ένας γνήσιος φυσιολατρικός προορισμός που δένει αρμονικά με τους φιλόξενους κατοίκους, τους γραφικούς οικισμούς, τις πεζοπορικές διαδρομές, τα μοναστήρια και τα μνημεία μας. Αυτόν τον ʺζωντανόʺ οργανισμό προβάλλουμε, συναντώντας μεγάλη ανταπόκριση από τα διεθνή ΜΜΕ. Το περασμένο τριήμερο ο προορισμός σημείωσε μια μεγάλη αύξηση στις αφίξεις ύψους 38,6% σε σχέση με το 2022, ενώ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που εισπράττουμε για το Πάσχα και την επόμενη σεζόν», δηλώνει ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης.

  «Το κάλεσμα των Λειψών για έναν αυθεντικό τρόπο διακοπών πιο κοντά στη φύση χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που έχει μεγάλη απήχηση στο ταξιδιωτικό κοινό. Για την επερχόμενη σεζόν οι εκτιμήσεις δείχνουν πως θα υπάρχουν αυξημένες αφίξεις από Ελλάδα, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ με θετικό πρόσημο αναμένεται να εξελιχθεί και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος», αναφέρει ο Δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος.

  «Το τελευταίο διάστημα έχουμε δημιουργήσει μια νέα δυναμική για τον προορισμό που έχει σημειώσει πολύ εντυπωσιακές επιδόσεις, ενισχύοντας μάλιστα και τις διεθνείς ταξιδιωτικές ροές. Αρκεί να αναφέρουμε πως οι αφίξεις για το 2022 αυξήθηκαν κατά 17,9% σε σύγκριση με το 2019. Η αειφορία με τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλουμε έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός νέου εξελιγμένου τουριστικού ʺπροϊόντοςʺ. Για την επόμενη σεζόν έχει διαπιστωθεί το έντονο ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό με έμφαση στις αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλες χώρες, γεγονός που μας καθιστά αισιόδοξους για μία νέα, παραγωγική τουριστική πορεία», δηλώνει ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας.

  Διαβάστε Επίσης

  gazzetta
  gazzetta insider reader insider