Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 19.9°C
    Clouds

    5 ήσυχα και γραφικά χωριά για χειμωνιάτικες εξορμήσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 ήσυχα και γραφικά χωριά για χειμωνιάτικες εξορμήσεις

    Από το Πήλιο μέχρι τον Πάρνωνα, βολτάρουμε σε πέντε πανέμορφα και χαμηλών τόνων χωριά που είναι ιδανικά για ήρεμα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα. Ανακαλύψτε ορεινές γωνιές διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την αυθεντικότητά τους

    Το κρύο έρχεται και μαζί του φτάνει η ώρα να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της ορεινής Ελλάδας. Αν αναζητάτε νέους προορισμούς για τις χειμερινές εξορμήσεις σας, τα παρακάτω χωριά θα σας δώσουν την ευκαιρία χαλάρωσης στη φύση και περιήγησης σε αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς.

    Πετρόχτιστα αρχοντικά, ζεστοί ξενώνες, γαλήνιες πλατείες με μαγευτική θέα, αναμμένα τζάκια και καλό φαγητό. Από τις πλαγιές του Πηλίου μέχρι την Ορεινή Κορινθία και τον ελατοσκέπαστο Πάρνωνα, διαλέξαμε και σας προτείνουμε πέντε υπέροχα χωριά που είναι ιδανικά για χειμωνιάτικες αποδράσεις μακριά από την πολυκοσμία.

    Διαβάστε ακόμη:

    5 ήσυχα χωριά για τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα

    Πλάτανος, Ορεινή Ναυπακτία

    travelgo.gr
    Η πλατεία στον Πλάτανο (πηγή: Τα Σπιτάκια της Ιφιγένειας)

    Στα ορεινά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, λίγο βορειότερα από την όμορφη πόλη της Ναυπάκτου, τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας (τα Κράβαρα για τους παλαιότερους) χαρίζουν στιγμές απόλυτης βουνίσιας ηρεμίας σε όσους ονειρεύονται μια απόδραση στην αγκαλιά της φύσης. Περίπου 50 χλμ. μετά τη Ναύπακτο, θα βρείτε τον Πλάτανο με τα πανέμορφα καλντερίμια, τα πέτρινα σπίτια και τα παραδοσιακά καφενεδάκια. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Η ταμπέλα στο πλατάνι της πλατείας σε ενημερώνει: «Υψόμετρο 875 μ., κλίμα υγιεινό». Το χωριό διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο με πλούσια συλλογή, αλλά και μουσειακό χώρο που είναι αφιερωμένος στην εθνική αντίσταση. Έχοντας ως αφετηρία τον Πλάτανο μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη του Ευήνου.

    Διαμονή & φαγητό

    • Τα Σπιτάκια της Ιφιγένειας καλωσορίζουν από το 2008 που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, όσους αγαπούν την ορεινή ελληνική φύση. Ο ξενώνας διαθέτει και εστιατόριο.

    Φιδάκια, Ευρυτανία

    travelgo.gr
    Τα Φιδάκια χιονισμένα (πηγή: Shutterstock)

    Από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας, σε απόσταση 25 χλμ. από το Καρπενήσι, τα Φιδάκια απλώνουν τα πέτρινα σπίτια τους στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα και ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα που προσφέρουν στη Λίμνη Κρεμαστών από υψόμετρο 960 μ. Ο γαλάζιος τρούλος του ναού της Γέννησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία ξεχωρίζει από μακριά. Πλακόστρωτα σοκάκια, παλιά αρχοντικά, καλοδιατηρημένα σπίτια και ανθισμένες αυλές συνθέτουν το σκηνικό σε αυτό το μικρό χωριό που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Μόλις 3 χλμ. από το χωριό, θα βρεθείτε στη θέση Τσαγκαράλωνα για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και τη μαγευτική θέα στη λίμνη Κρεμαστών, που είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας.

    Διαμονή & φαγητό

    • Ο ξενώνας Οιχαλία προσφέρει σπιτική φιλοξενία σε ζεστό και άνετο περιβάλλον, ενώ διαθέτει και εστιατόριο για να δοκιμάσετε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της περιοχής.

    Πινακάτες, Πήλιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση 27 χλμ. από το Βόλο και σε υψόμετρο 560 μ. βρίσκονται οι Πινακάτες, ένα από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά χωριά του Πηλίου. Λιγότερο γνωστό από τους γείτονές του, όπως η Βυζίτσα και οι Μηλιές, αυτό το χωριό σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή με την αισθητική του. Η φυσικά απομακρυσμένη θέση του στο βουνό το διαφύλαξε καλά διατηρημένο. Οι Πινακάτες προστατεύονται ως διατηρητέος οικισμός από το 1979. Δεν χορταίνεις να περιπλανιέσαι στα πέτρινα καλντερίμια χαζεύοντας τα πανέμορφα αρχοντικά. Το σκηνικό συμπληρώνουν η μεγάλη πλατεία με την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το 500 ετών πλατάνι. Αξίζει να επισκεφτείτε και την Αγία Κυριακή στο λόφο απέναντι από τις Πινακάτες, για την υπέροχη θέα στο χωριό, στον Παγασητικό και το Πήλιο.

    Διαμονή & φαγητό

    • Το πέτρινο Αρχοντικό Σακαλή, χτισμένο σε υπερυψωμένη τοποθεσία στο χωριό, θα σας εντυπωσιάσει με τα μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και τις σουίτες του. Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, το Elia Pilio Villas προσφέρει τρεις αυτόνομες, πανέμορφες και σύγχρονες βίλες με πανοραμική θέα στον Παγασητικό. Για φαγητό προτείνουμε την ταβέρνα του Πηλέα και τη Δροσιά.

    Καστανιά, Κορινθία

    travelgo.gr
    Η Λίμνη Δόξα κοντά στην Καστανιά (πηγή: Shutterstock)

    Η λέξη «απόδραση» παίρνει το πραγματικό της νόημα σε τούτο το μικρό χωριό της Ορεινής Κορινθίας. Σκαρφαλωμένη κοντά στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, στη νότια πλευρά της Ζήριας, η Καστανιά θα σας κλέψει την καρδιά με τα πετρόχτιστα σπίτια της μες στα έλατα, τα ήσυχα δρομάκια της και την πλατεία της που βλέπει στις πλαγιές του Ολίγυρτου. Στο δρόμο για το χωριό θα κάνετε απαραιτήτως μια στάση στη μυθική Λίμνη Στυμφαλία, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Εννοείται ότι δεν θα χάσετε την ευκαιρία να πάτε και μέχρι την αλπικής ομορφιάς Λίμνη Δόξα για να βγάλετε τις πιο όμορφες φωτογραφίες. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα κάνετε μια στάση για να δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη.

    Διαμονή & φαγητό

    • Για διαμονή θα βρείτε το μικρό και ιδιαίτερο Astra Hotel και τον πετρόχιστο ξενώνα Καστανιά. Μετά τις βόλτες σας, πιάστε τραπέζι στο Στέκι ή στην ταβέρνα Καστανιά για ντόπια κρέατα και χωριάτικες πίτες.

    Τσίντζινα, Λακωνία

    travelgo.gr
    Άποψη του χωριού Τσίντζινα (πηγή: Ξενώνας Πρυτανείο)

    Κρυμμένο μες στα έλατα, στην καρδιά του Πάρνωνα, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, το χωριό Τσίντζινα (γνωστό και ως Πολύδροσο) δίνει μια αίσθηση καταφυγίου και προσφέρεται για αποδράσεις όλες τις εποχές. Ο οικισμός είναι ιδανικός για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία, ενώ χάρη στα εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας αποτελεί δημοφιλέστατο ορμητήριο για πεζοπορίες στον Πάρνωνα και φυσιολατρικές εξορμήσεις γενικότερα. Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, γύρω από τα Τσίντζινα θα ανακαλύψετε σπήλαια, πηγές και γραφικά εκκλησάκια. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και η εκκλησία του Αϊ-Βλάση με τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

    Διαμονή & φαγητό

    • Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, ο ξενώνας Πρυτανείο διαθέτει 11 καλαίσθητα δωμάτια και εστιατόριο με σπιτικές γεύσεις.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider