Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Sun 17.2°C
    Clear

    Αρεόπολη: Ταξίδι στην καρδιά της Μάνης

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αρεόπολη: Ταξίδι στην καρδιά της Μάνης

    Η Αρεόπολη είναι ένας ιστορικός, διατηρητέος οικισμός που κρατά ζωντανό το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης. Πέτρινα σπίτια, ατμοσφαιρικά καλντερίμια και επιβλητικοί πύργοι μαγεύουν και ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο

    Καλοκαίρι ή χειμώνα, άνοιξη ή φθινόπωρο, η Μάνη είναι ένας μαγευτικός προορισμός. Όποια εποχή και να βρεθείτε σε αυτή την ξακουστή περιοχή, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να τη γυρίσετε, ανακαλύπτοντας πέτρινα χωριά, επιβλητικά πυργόσπιτα, τοπία άγριας ομορφιάς και υπέροχες θαλασσινές γωνιές. Η Αρεόπολη, η πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης, σε απόσταση 60 χλμ. από τη Σπάρτη, είναι ιδανική ως ορμητήριο για εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή. Ολόκληρος ο παλιός οχυρωμένος οικισμός με τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια, τα πέτρινα κτίσματα, τους επιβλητικούς πύργους και τις παλιές εκκλησιές έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης.

    Διαβάστε ακόμη

    Αρεόπολη: Ο ιστορικός οικισμός στη Λακωνική Μάνη

    travelgo.gr
    Η Αρεόπολη έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός (πηγή: Shutterstock)

    Μία ώρα νοτιότερα της Σπάρτης και μόλις 25 χλμ. από το Γύθειο, η Αρεόπολη είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς οικισμούς της Μάνης στο νομό Λακωνίας. Είναι ένας τόπος με μεγάλη ιστορία, που σε ταξιδεύει στο χρόνο. Η ιστορική Αρεόπολη (που μέχρι το 1836 λεγόταν Τσίμοβα), πατρίδα της ξακουστής οικογένειας των Μαυρομιχαλέων, διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821. Στην πλατεία του χωριού, στις 17 Μαρτίου 1821, υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης.

    travelgo.gr
    Το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στην πλατεία Αθανάτων (πηγή: Shutterstock)

    Παρά την τουριστική της ανάπτυξη, η Αρεόπολη διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Ξεκινώντας τη βόλτα σας από την κεντρική πλατεία Αθανάτων, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Πετρομπέη Μαυρομιχάλη, περπατήστε στα καλντερίμια του διατηρητέου οικισμού που θυμίζει σκηνικό ταινίας: γκρίζα πέτρα, επιβλητικοί πύργοι (ξεχωρίζουν αυτοί του Καπετανάκου, του Μπαρελάκου και του Πικουλάκη) και πετρόκτιστες εκκλησίες, όπως ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με το εντυπωσιακό καμπαναριό και ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους με τις τοιχογραφίες του 1869, θα σας παρασύρουν σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Το κεντρικό στενό είναι γεμάτο μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και μπαράκια που το βράδυ γεμίζουν από κόσμο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαμονή

    • Το Κάστρο Μαΐνη είναι ένα πέτρινο boutique ξενοδοχείο, χτισμένο με μεράκι σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής και εναρμονισμένο απόλυτα με το περιβάλλον.

    • Φωλιασμένο μέσα στο γοητευτικό τοπίο, το boutique ξενοδοχείο Bassa Maina Villas & Suites εντυπωσιάζει με την εκλεπτυσμένη αισθητική του, τη μοναδική θαλασσινή θέα του, αλλά και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει.

    • Στην είσοδο της Αρεόπολης, θα βρείτε το Achelatis Guest Houses, έναν πετρόκτιστο παραδοσιακό ξενώνα που θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

    • Το ξενοδοχείο Τραπέλα διαθέτει 12 ιδιαιτέρως καλόγουστα δωμάτια με μια ευχάριστη νότα παραδοσιακής γοητείας και διακριτικής πολυτέλειας.

    Φαγητό

    • Μια επίσκεψη στο Μαυρομιχαλαίϊκο για μαμαδίστικο φαγητό, επιβάλλεται. Η κουζίνα βασίζεται στα τοπικά προϊόντα και υλικά αλλά και στο σπιτικό τρόπο μαγειρέματος από την μητέρα του Πέτρου, σημερινού ιδιοκτήτη.
    • Στον Μπάρμπα Πέτρο, την παλαιότερη ταβέρνα της Αρεόπολης (από το 1926) θα βρείτε κλασικά μαγειρευτά αλλά και πιο πειραγμένες συνταγές.
    • Το μεζεδοπωλείον Ο Πούλος είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα και παρεΐστικα στέκια της Αρεόπολης. Εδώ θα απολαύσετε νοστιμότατα πιάτα από λαχανικά εποχής και παραδοσιακούς μανιάτικους μεζέδες.

     

    Κοντινές εξορμήσεις

    Κατηφορίζοντας από την Αρεόπολη προς τη θάλασσα, ξεπροβάλει το Λιμένι, μέσα σε έναν μικρό όρμο με διάφανα νερά που φτάνουν έως τα σπίτια, μαγεύοντας τους επισκέπτες με την ομορφιά του. Έδρα και λιμάνι των Μαυρομιχαλαίων, το Λιμένι αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς της Ελλάδας.

    travelgo.gr
    Το Λιμένι εντυπωσιάζει με τη γραφικότητά του (Πηγή: Shutterstock)

    Λίγο βορειότερα βρίσκεται το Οίτυλο, πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός κι αυτός, με πέτρινα πυργόσπιτα. Καραβοστάσι και Νέο Οίτυλο είναι τα επίνεια. Κάντε μια στάση στα περίφημα Σπήλαια Διρού και συνεχίστε νοτιότερα για να βρεθείτε στον παραθαλάσσιο Γερολιμένα με τα γαλαζοπράσινα νερά. Στο νότιο άκρο της μανιάτικης χερσονήσου, βρίσκεται η πολυφωτογραφημένη Βάθεια με τα πέτρινα πυργόσπιτά της σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά. Τελευταίος σταθμός της περιήγησης στη Μάνη, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης: το ακρωτήριο Ταίναρο, όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πύλη του Άδη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider