Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σέριφος
    Thu 14.7°C
    Clear

    Σέριφος: Η άγρια ομορφιά των Κυκλάδων

    ΣΕΡΙΦΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σέριφος: Η άγρια ομορφιά των Κυκλάδων

    Τα παραδοσιακά λευκά σπίτια, το ξερό βραχώδες τοπίο και οι πολλές και υπέροχες παραλίες συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό σε ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων. Πίσω από την αγριάδα της, η Σέριφος κρύβει πολύτιμα «διαμάντια»

    Τόσο κοντά στην Αθήνα, μα ταυτόχρονα τόσο απομακρυσμένη, η Σέριφος κρύβει ανεκτίμητους θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψετε. Το κοντινό και διαχρονικά αυθεντικό νησί των Κυκλάδων είναι ιδανικό για τις μικρές καλοκαιρινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, αλλά και για πολυήμερες διακοπές.

    Οι πάνω από 70 υπέροχες παραλίες (οι περισσότερες χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες), η Χώρα με το αυθεντικό κυκλαδίτικο χρώμα και τα ακόμη ορατά στοιχεία από το πλούσιο μεταλλευτικό παρελθόν του νησιού, δίνουν στη Σέριφο μια μοναδική γοητεία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Χώρα και το Λιβάδι

    travelgo.gr
    Η γραφική Χώρα της Σερίφου (πηγή: Shutterstock)

    Η Χώρα της Σερίφου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο όμορφες των Κυκλάδων. Χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, με ολόλευκα σπίτια, δαιδαλώδη δρομάκια και ανεμόμυλους, είναι το στολίδι του νησιού. Πριν ακόμα το πλοίο δέσει στο λιμάνι, μπορείτε να πάρετε μια πρώτη, μακρινή «γεύση». Οι βόλτες συνήθως ξεκινούν από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στο ενετικό κάστρο με τη μαγευτική θέα, για να καταλήξουν στην πολυσύχναστη Πάνω Πιάτσα. Η γραφική κεντρική πλατεία με το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου και τον επιβλητικό ναό του Αγίου Αθανασίου θυμίζει σκηνικό από ταινία. Όλοι θα περάσουν από εδώ για καφέ, μεζέδες και βραδινό ποτό.

    travelgo.gr
    Πανοραμική άποψη του Λιβαδιού (πηγή: Shutterstock)

    Ακριβώς κάτω από τη Χώρα βρίσκεται το λιμάνι της Σερίφου, το Λιβάδι, με τα λευκά, κυβόσχημα σπιτάκια. Το Λιβάδι είναι το τουριστικό κέντρο του νησιού, με τα καταστήματα, τα καφέ και τις ψαροταβέρνες να βρίσκονται σχεδόν πάνω στο κύμα. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε δύο όμορφες παραλίες, τον Αυλόμωνα και τα Λιβαδάκια.

    Μη χάσετε

    Από τη Χώρα αξίζει να ανεβείτε έως το Κάστρο, το οποίο έχτισαν οι Βενετοί τον 15ο αιώνα. H διαδρομή, που διαρκεί μόλις 10 λεπτά, θα σας οδηγήσει στην κορυφή του βράχου με το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Από εδώ η θέα είναι μαγευτική.

    travelgo.gr
    Από το εκκλησάκι του Άγιου Κωνσταντίνου θα θαυμάσετε το Αιγαίο που απλώνεται μπροστά σας (πηγή: Shutterstock)

    Επισκεφθείτε το Μεγάλο Λιβάδι για να δείτε τα απομεινάρια από το μεταλλευτικό παρελθόν του νησιού. Ο οικισμός βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου στον ομώνυμο όρμο και γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση την περίοδο της εκμετάλλευσης των μεταλλείων μέχρι το 1963, οπότε και έκλεισαν τα μεταλλεία. Ερείπια κτηρίων, παλιά βαγόνια, ράγες και στοές δημιουργούν ένα απόκοσμο, κινηματογραφικό σκηνικό. Σε αυτά τα μεταλλεία αυτά έγιναν και οι πρώτες οργανωμένες απεργίες το 1916.

    travelgo.gr
    Το Μεγάλο Λιβάδι (πηγή: Shutterstock)

    Η Μονή των Ταξιαρχών του 16ου αιώνα είναι το σπουδαιότερο μοναστήρι του νησιού και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κυκλαδίτικα μοναστήρια. Η μονή θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο, με πολεμίστρες, ζεματίστρα και ψηλά τείχη. Στο καθολικό της σώζονται τοιχογραφίες του Εμμανουήλ Σκορδίλη, ενώ υπάρχουν και εικόνες της Κρητικής Σχολής.
     

    Οι υπέροχες παραλίες της Σερίφου

    travelgo.gr
    Η παραλία Ψιλή Άμμος (πηγή: Shutterstock)

    Δυνατό χαρτί της Σερίφου αποτελούν οι υπέροχες παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Σύμφωνα με τους ντόπιους, υπάρχουν 72 παραλίες σε όλο το νησί. Άλλες βραχώδεις ή με λεπτό βότσαλο και άλλες με χρυσές αμμουδιές, όλες τους όμως ξεχωριστές και με μια ιδαίτερη ομορφιά. Οι πιο κοντινές στη Χώρα και το λιμάνι είναι οι αμμουδιές Αυλόμωνας και Λιβαδάκια. Πιο ανατολικά θα βρείτε την Ψιλή Άμμο, μια παραλία που οι Sunday Times είχαν χαρακτηρίσει ως «καλύτερη παραλία της Ευρώπης», τον Πλατύ Γιαλό και τη διπλή παραλία του Αγίου Σώστη με το ομώνυμο κατάλευκο εκκλησάκι που ορθώνεται στα βράχια της μικρής χερσονήσου, στη μέση του όρμου.

    travelgo.gr
    Ο Άγιος Σώστης (πηγή: Shutterstock)

    Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού είναι το Γάνεμα με τη μεγάλη σε μήκος αμμουδιά που συνορεύει με την επίσης αξιόλογη Βαγιά, η οποία είναι οργανωμένη στη μία άκρη της και ιδιαίτερα ανεβασμένη τα τελευταία χρόνια.

    travelgo.gr
    Η παραλία Βαγιά (πηγή: Shutterstock)

    Μία ονειρική και απομονωμένη παραλία συναντάται στο νότιο τμήμα της Σερίφου. Ο λόγος για το Καλό Αμπέλι, την παραλία με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς μέσα και έξω από τη θάλασσα, τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά που είναι ιδανικά για βουτιές μακριά από τις πολυσύχναστες πλαζ του νησιού.

    ΟΔΗΓΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

    Διαμονή

    • Στο κέντρο της Σερίφου και με ξεχωριστή θέα προς τη γραφική Χώρα, το συγκρότημα Kalami Suites προσφέρει 11 σουίτες που συνδυάζουν τα φυσικά υλικά με τη σύγχρονη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική κομψότητα.
    • Το Galazio Seaside Apartments είναι ένα πρόσφατα κατασκευασμένο παραθαλάσσιο συγκρότημα διαμερισμάτων που βρίσκεται σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, μόλις 5 μέτρα από την αμμώδη παραλία Λιβαδάκια.
    • Οι αυτόνομες κατοικίες Perseas & Pegasus Apartments, μόλις 60 μέτρα από το λιμάνι της Σερίφου, είναι κατάλληλες για τους επισκέπτες που αναζητούν έναν πραγματικά φιλόξενο και οικογενειακό περιβάλλον για τις διακοπές τους.
    • Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια μαγευτική τοποθεσία, με σεβασμό στα πρότυπα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, το Cristi Rooms διαθέτει δωμάτια με εκπληκτική θέα σε όλο το Λιβάδι.
    • Χτισμένο σε κυκλαδίτικο αρχιτεκτονικό στυλ και σε απόσταση μόλις 20 μέτρων τη θάλασσα, το Avlomonas Beach αποτελείται από καλαίσθητα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν από 1-3 άτομα.
    • Το Indigo Studios είναι ένα συγκρότημα δύο αυτόνομων κτηρίων σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική σε χώρο δύο στρεμμάτων, σε κεντρική και ταυτόχρονα ήσυχη τοποθεσία.

    Φαγητό

    • Το Αλώνι στη Χώρα φημίζεται για τα καλοψημένα κρεατικά και την υπέροχη θέα στο λιμάνι.
    • Μια πολύ καλή επιλογή για παραδοσιακά και καλομαγειρεμένα πιάτα είναι η Μαραθόριζα.
    • Οπωσδήποτε θα περάσετε και από το καφενείο Στου Στράτου, στην πλατεία της Χώρας, για πρωινό, καφέ και ποικιλίες με ρακή.
    • Στην ψαροταβέρνα της Καλής στο Λιβάδι θα απολαύσετε εξαιρετική αστακομακαρονάδα και ψάρια που έχουν βγάλει τα καΐκια εκείνη την ημέρα.
    • Στο bar-restaurant Μεταλλείο θα δοκιμάσετε δημιουργικά πιάτα, τα οποία θα συνδυάσετε με κάποιο από τα πολλά κρασιά της λίστας.
    • Σε έναν ωραίο μικρό κόλπο στον Πλατύ Γυαλό, η ταβέρνα Νικούλιας σερβίρει φρέσκο ψάρι αλλά και κρέας και μαγειρευτά.

    Ενοικίαση αυτοκινήτου

    Για τις μετακινήσεις σας στο νησί σας προτείνουμε την εταιρεία Blue Bird, η οποία διαθέτει μεγάλη ποικιλία από αξιόπιστα και καινούργια μοντέλα αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider