Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 19.5°C
    Clear

    4 λίμνες κοντά στην Αθήνα για ανοιξιάτικες αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 λίμνες κοντά στην Αθήνα για ανοιξιάτικες αποδράσεις

    Από την Αττική μέχρι την Ορεινή Κορινθία, σχεδιάζουμε μικρές ανοιξιάτικες εκδρομές για να χαλαρώσουμε στις όχθες πανέμορφων λιμνών και να απολαύσουμε αναζωογονητικές διαδρομές μέσα στη φύση και βόλτες σε παραδοσιακά χωριά και αρχαιολογικούς χώρους.

    Έχετε όρεξη να πεταχτείτε κάπου κοντινά για να απολαύσετε καθαρό αέρα και άφθονες εικόνες ανοιξιάτικης φύσης; Βάλτε άνετα ρούχα και ξεκινήστε για μια μονοήμερη εκδρομή ή ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο σε μια λίμνη που θα σας μεταφέρει σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

    Το ταξίδι σε λίμνες αξίζει όλες τις εποχές, αλλά την άνοιξη είναι το κάτι άλλο. Τα χρώματα της φύσης καθρεφτίζονται υπέροχα στα γαλήνια νερά τους, το καταπράσινο τοπίο λειτουργεί σαν το καλύτερο αγχολυτικό, ενώ οι βόλτες σε κοντινά χωριά, μονοπάτια και αρχαιολογικούς χώρους αποκαλύπτουν καλά κρυμμένους «θησαυρούς». Τώρα που ανοίγει ο καιρός, είναι ευκαιρία να συνδυάσετε πολλά πράγματα μαζί. Τέσσερις υπέροχες λίμνες κοντά στην Αθήνα σάς περιμένουν να τις εξερευνήσετε.

    Λίμνη Μπελέτσι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μια βόλτα στην Πάρνηθα είναι πάντα ανανεωτική και ξυπνάει εξερευνητικές διαθέσεις σε όσους αγαπούν τα βουνά και λατρεύουν τη φύση. Η Πάρνηθα διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, προσφέρει πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες και κρύβει αρκετές εκπλήξεις. Λίγη ώρα έξω από το κέντρο της Αθήνας, στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας και σε υψόμετρο 600 μέτρων, βρίσκεται μια μικρή τεχνητή λίμνη που πολλοί δεν γνωρίζουν. Η Λίμνη Μπελέτσι δημιουργήθηκε την περίοδο 1972-1975, ενώ γύρω της εκτείνεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία των Αφιδνών. Εκεί θα συναντήσετε επισκέπτες κάθε ηλικίας να απολαμβάνουν το περπάτημα και τη χαλάρωση μέσα σε ένα αναζωογονητικό περιβάλλον, να κάνουν πικ-νικ και πεζοπορία στα δεκάδες μονοπάτια, βόλτες με ποδήλατο ή απλώς να χαίρονται τη φύση και το καταπράσινο τοπίο. Όσοι επισκεφθείτε τη λίμνη με τα παιδιά σας, να είστε βέβαιοι ότι θα απολαύσουν ξένοιαστο παιχνίδι στην παιδική χαρά που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη και θα ενθουσιαστούν με τους κύκνους, τις πάπιες και τις χελώνες που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτή.

    Λίμνη Μαραθώνα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση περίπου 35 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, η τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα αποτελεί πάντα ιδανική επιλογή για μικρές αποδράσεις μακριά από τη ρουτίνα της πόλης. Η λίμνη απλώνεται σε μια έκταση 2.450 στρεμμάτων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής. Για την ιστορία, η λίμνη του Μαραθώνα σχηματίστηκε από την ανέγερση του φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931 μέχρι το 1959. Όσοι επιθυμούν λίγο περισσότερη δράση, μπορούν να κάνουν το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή πεζοπορία στο όμορφο Φαράγγι της Οινόης.

    Λίμνη Βουλιαγμένης (Κορινθία)

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση 15 χλμ. από το Λουτράκι, θα συναντήσετε ένα πανέμορφο τοπίο, εκείνο της Λίμνης Βουλιαγμένης. Ναι, σωστά διάβασετε, υπάρχει Λίμνη Βουλιαγμένης και στην Κορινθία. Στην πραγματικότητα είναι λιμνοθάλασσα με αλμυρό νερό που ανανεώνεται μέσω ενός στενού διαύλου στην άκρη της που την ενώνει με τη θάλασσα. Το βάθος της δεν ξεπερνά τα 40 μέτρα, το μήκος της τα 2 χιλιόμετρα και το πλάτος της το ένα χιλιόμετρο. Η παραλία της είναι αμμώδης και με ένα στενό κανάλι τα νερά της επικοινωνούν με αυτά του Κορινθιακού κόλπου. Αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να κάνετε και το πρώτο μπάνιο της χρονιάς! Στη λίμνη θα βρείτε και κάποιες ταβέρνες που σερβίρουν ψάρι και κρεατικά. Δυτικότερα της λίμνης δεσπόζει το ακρωτήριο του Ηραίου της Περαχώρας ή Μελαγκάβι, όπου βρίσκεται ένας εντυπωσιακός παλιός πέτρινος φάρος. Αξίζει να δείτε και τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, όπου τα ερείπια του αρχαίου ναού αφιερωμένου στη θεά Ήρα φτάνουν σχεδόν μέσα στη θάλασσα.

    Λίμνη Δόξα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Θα μπορούσε να είναι μία λίμνη στις Άλπεις, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ορεινή Κορινθία. Κοντά στο χωριό Φενεός, στα 900 μέτρα υψόμετρο, η τεχνητή Λίμνη Δόξα είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται τα χιονισμένα βουνά και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της Ορεινής Κορινθίας. Τίποτα δεν φανερώνει ότι βρίσκεστε μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη. Η ευρύτερη περιοχή της Δόξας και του Φενεού προσφέρεται για μια φυσιολατρική απόδραση με στάσεις σε πετρόχτιστα ορεινά χωριά και άφθονες υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, 4×4 κ.ά). Αξίζει να επισκεφθείτε το κεφαλοχώρι Γκούρα με τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια και την πανέμορφη πλατεία, καθώς και τα χωριά Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider