Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 23.2°C
    Clouds

    4 υπέροχοι προορισμοί μέσα στη φύση για αποδράσεις εξπρές από την Αθήνα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 υπέροχοι προορισμοί μέσα στη φύση για αποδράσεις εξπρές από την Αθήνα

    Από την Πελοπόννησο μέχρι την Εύβοια, υπάρχουν πανέμορφα μέρη κοντά στην Αθήνα που είναι ιδανικά για μονοήμερη εκδρομή ή για χαλαρωτικά Σαββατοκύριακα. Συγκεντρώσαμε τέσσερις κοντινούς προορισμούς για να αλλάξετε τον αέρα σας και να χορτάσετε φύση

    Αν ονειρεύεστε μια απόδραση για να ξεφύγετε για λίγο στη φύση, υπάρχουν πανέμορφα χωριά και καταπράσινα μέρη κοντά στην Αθήνα, ιδανικά για σύντομες αποδράσεις της τελευταίας στιγμής, που θα σας κάνουν να χαλαρώσετε, να αποφορτιστείτε και να γυρίσετε με ηθικόν… ακμαιότατον στην καθημερινότητα. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τέσσερις υπέροχους προορισμούς για μονοήμερες εκδρομές αλλά για αποδράσεις - εξπρές του Σαββατοκύριακου, το πολύ δύομισι ώρες από την Αθήνα. Πάρτε την παρέα ή την οικογένεια, βάλτε αθλητικά παπούτσια, φορτίστε τα κινητά σας και ετοιμαστείτε για πολλές φωτογραφίες.

    Σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα: 4 προορισμοί για να γίνετε ένα με τη φύση

    Κρύα Λιβαδειάς

    travelgo.gr
    Τρεχούμενα νερά, μικροί καταρράκτες και τεράστια πλατάνια συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο στις Πηγές Κρύας (πηγή: Shutterstock)

    Τι θα λέγατε για μια εξόρμηση σε μια καταπράσινη όαση με τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες και τεράστια αιωνόβια πλατάνια; Κι όμως, αυτό το μέρος δεν βρίσκεται σε κάποιο δάσος, αλλά στην καρδιά της Λιβαδειάς. Οι Πηγές Κρύας, το στολίδι της πόλης της Λιβαδειάς, αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια μονοήμερη εκδρομή, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα (140 χλμ.). Ο ποταμός της Έρκυνας με τις πηγές του στην περιοχή της Κρύας προσδίδει στην πόλη της Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά.

    travelgo.gr
    Η προτομή της νύμφης Έρκυνας μέσα στο ποτάμι (πηγή: Shutterstock)

    Με πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά, κανάλια, μικρούς καταρράκτες και πελώρια πλατάνια, η περιοχή της Κρύας είναι ένα μέρος που θα σας μαγέψει. Λιθόστρωτα δρομάκια και πέτρινα τοξωτά γεφυράκια ολοκληρώνουν το ειδυλλιακό σκηνικό. Και στις δύο όχθες του ποταμιού υπάρχουν καφέ και ταβέρνες όπου μπορείτε φυσικά να απολαύσετε και το ξακουστό σουβλάκι της Λιβαδειάς με θέα στις πηγές.

    Στενή Ευβοίας

    travelgo.gr
    Η Στενή είναι χτισμένη σε μια πλαγιά του όρους Δίρφυς (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, μόλις 30 χλμ. από τη Χαλκίδα. Η οργιαστική βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο κάθε εποχή του χρόνου. Αυτό το χωριό θα το επιλέξετε αν θέλετε μια σύντομη απόδραση μέσα στη φύση και στις μυρωδιές του δάσους. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου, γνωστό και ως Σκουντέρι. Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του χωριού.

    travelgo.gr
    Η οργιαστική βλάστηση­ και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο (πηγή: Shutterstock)

    Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά, ενώ πολλά μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις περίφημες κρεατοταβέρνες. Η πιο φημισμένη από τις πολλές κοντινές πηγές είναι του «γιατρού η βρύση», πεντακόσια μέτρα μετά το κέντρο του χωριού, μέσα σε πλατανοσκέπαστη ρεματιά με γάργαρα τρεχούμενα νερά. Στο δάσος της Στενής υπάρχουν πολλά μονοπάτια, ιδανικά για φυσιολάτρες, που καταλήγουν σε κρυστάλλινες πηγές, ενώ σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία 8 χλμ. από το χωριό βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο.

    Παύλιανη

    travelgo.gr
    Χτισμένη στις πλαγιές της Οίτης, η Παύλιανη είναι ένας υπέροχος προορισμός για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Οίτη, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, η Παύλιανη είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Φθιώτιδας. Μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα, ένας μαγευτικός προορισμός μέσα στα έλατα και στην καταπράσινη φύση, δίπλα στα νερά των πηγών του Ασωπού ποταμού, σας περιμένει να τον ανακαλύψετε όλες τις εποχές του χρόνου. Χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Παύλιανη και είναι χτισμένη παραδοσιακά με αρχιτεκτονική που βασίζεται στην πέτρα και το ξύλο.

    travelgo.gr
    Η Παύλιανη διαθέτει ένα πανέμορφο πάρκο αναψυχής (πηγή: Shutterstock)

    Το χωριό διαθέτει ένα ιδιαίτερης ομορφιάς πάρκο αναψυχής, φτιαγμένο από τους κατοίκους του με μεράκι και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά. Η είσοδος στο πάρκο σηματοδοτείται από μια γέφυρα - πιάνο που καθώς τη διασχίζεις παίζει μουσική! Μέσα στο πάρκο θα συναντήσετε αστείες επιγραφές, αιώρες ανάμεσα στα δέντρα, ιδιαίτερα παγκάκια και άλλες ευφάνταστες κατασκευές που σας καλούν να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία και να ξαναγίνετε για λίγο και εσείς παιδιά. Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones.

    Λίμνη Δόξα

    travelgo.gr
    Η τεχνητή Λίμνη Δόξα είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου (πηγή: Shutterstock)

    Θα μπορούσε να είναι μία λίμνη στις Άλπεις, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ορεινή Κορινθία. Κοντά στο χωριό Φενεός , στα 900 μέτρα υψόμετρο, η τεχνητή Λίμνη Δόξα είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται τα χιονισμένα βουνά και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της Ορεινής Κορινθίας. Τίποτα δεν φανερώνει ότι βρίσκεστε μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη.

    travelgo.gr
    Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο της λίμνης (πηγή: Shutterstock)

    Η ευρύτερη περιοχή της Δόξας και του Φενεού προσφέρεται για μια φυσιολατρική απόδραση με στάσεις σε πετρόχτιστα ορεινά χωριά, άφθονες υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, 4×4 κ.ά). και ρουστίκ γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες. Αξίζει να επισκεφθείτε το κεφαλοχώρι Γκούρα με τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια και την πανέμορφη πλατεία, καθώς και τα χωριά Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider