Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σκύρος
    Thu 18.7°C
    Clouds

    Καθαρά Δευτέρα: 5 προορισμοί ιδανικοί για το τριήμερο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καθαρά Δευτέρα: 5 προορισμοί ιδανικοί για το τριήμερο

    Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και μας δίνει την τέλεια αφορμή για μια μικρή απόδραση από τους ρυθμούς της πόλης. Ιδού 5 ωραίες ιδέες για εκδρομές που συνδυάζουν φύση, παράδοση, καλό φαγητό και διασκέδαση

    Αν και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο κορονοϊός χάλασε τα σχέδια για τις μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις και εκδηλώσεις, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ή αλλιώς το πρώτο τριήμερο του χρόνου, είναι μια χαρά αφορμή για να κανονίσουμε μια μίνι και αναζωογονητική απόδραση σε προορισμούς που συνδυάζουν φύση, παράδοση, καλό φαγητό και διασκέδαση.

    Για εσάς που δεν έχετε αποφασίσει ακόμα πού θα πάτε για το τριήμερο της Αποκριάς ή έστω για μια μονοήμερη εκδρομή την Καθαρά Δευτέρα, διαλέξαμε και σας προτείνουμε 5 θαυμάσιους προορισμούς σε στεριά και θάλασσα για μια σύντομη απόδραση που θα σας φτιάξει τη διάθεση. Παραδοσιακά, ρομαντικά, μέσα στη φύση ή μήπως σε κοντινό νησί; Η επιλογή είναι δική σας.

    Διαβάστε ακόμη:

    5 προτάσεις για εκδρομή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

    Γαλαξίδι

    travelgo.gr
    Το Γαλαξίδι αποπνέει αρχοντική ατμόσφαιρα νησιού (πηγή: Shutterstock)

    Αρχοντικό και ρομαντικό, το Γαλαξίδι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για σύντομες εξορμήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού συνδυάζει αρμονικά τη θάλασσα με το βουνό. Ο παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια και τα ιστορικά καπετανόσπιτα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής, είναι πανέμορφος. Επισκεφτείτε το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, απολαύστε μια απογευματινή βόλτα μέχρι το ήσυχο λιμανάκι του Χηρόλακα και περπατήστε μέχρι την Πέρα Πάντα, το πευκοδάσος απέναντι. Αν έχετε διάθεση για εκδρομές στα πέριξ, μπορείτε να επισκεφτείτε τους Δελφούς, την Ιτέα αλλά και την Άμφισσα όπου το τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού». Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι σημαίνει αλευρομουτζουρώματα. Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό, η έναρξη του οποίου χρονολογείται στο 1801. Γαλαξιδιώτες και επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το «μουντζούρωμα» και το «αλεύρωμα» με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα. Τόνοι από αλεύρι και φούμο εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και όλοι βάφονται στα χρώματα του παιχνιδιού.

    • Διαμονή: Το αρχοντικό Nostos στεγάζεται σε ένα παλιό καπετανόσπιτο που αποτελεί κόσμημα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Το Epavlis Boutique βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία, κοντά στην κεντρική αγορά και τον παραλιακό πεζόδρομο. Μια καλή επιλογή είναι και το Nautilus Luxury Apartments με 4 ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα.
    • Φαγητό: Στη διάσημη Μαρίτσα και στον Σκελετόβραχο θα φάτε εξαίσια θαλασσινά. Ο Μπεμπέλης φημίζεται για τα μαγειρευτά και τα τοπικά πιάτα που σερβίρει. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε το καλοφτιαγμένο σπιτικό φαγητό στον Άλμπατρο («Γκίκα» για τους ντόπιους).

    Ναύπλιο

    travelgo.gr
    Το Ναύπλιο είναι ένας κλασικός προορισμός για αποδράσεις εξπρές όλες τις εποχές (πηγή: Shutterstock)

    Από τις ωραιότερες και πιο ρομαντικές πόλεις της Ελλάδας, το Ναύπλιο ξέρει να σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό και να σε κάνει να επιστρέφεις. Η ατμοσφαιρική παλιά πόλη του δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα στενά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια φτιάχνουν ένα σκηνικό που γοητεύει με την ομορφιά και την ιστορικότητά του. Η μέρα σας θα γεμίσει με βόλτες στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια, στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας, αλλά και στον Ψαρομαχαλά, την πιο παλιά συνοικία που κατοικείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, ανεβείτε τα σκαλοπάτια μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Από την Παλιά Πόλη μπορείτε να περάσετε απέναντι στο Μπούρτζι, ενώ οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας.

    • Διαμονή: Το Impero Luxury Suites θα σας φιλοξενήσει σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο. Μια πολύ καλή επιλογή είναι και το Antonio Gambello Luxury Rooms, ένα ξενοδοχείο με αρχοντικό χαρακτήρα στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Το Latini Family Hotel αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες που θέλουν να περάσουν όμορφες στιγμές μαζί, με όλες τις ανέσεις. Το Hotel Ippoliti στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό και προσφέρει όμορφα δωμάτια με αυθεντικά τοσκανικά έπιπλα.
    • Φαγητό: Ο Μπούνος Ψαροσαβούρας είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Για καλή ελληνική κουζίνα, να πάτε στον Νούλη. Για πιο γκουρμέ γεύσεις, ιδανικό είναι το wine-bar-restaurant 3 Sixty. Στο δρόμο για Παλαμήδι, το ταβερνάκι του Ψείρα σερβίρει νόστιμο σπιτικό φαγητό. Αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό Πυργιώτικα για να φάτε κρέατα στα κάρβουνα και χειροποίητες γκόγκες στην ταβέρνα Τ’Αλώνια.

    Λίμνη Πλαστήρα

    travelgo.gr
    Η Λίμνη Πλαστήρα είναι το στολίδι της Θεσσαλίας (πηγή: Shutterstock)

    Με όνομα δανεισμένο από τον οραματιστή της, Νικόλαο Πλαστήρα, η πανέμορφη τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα που βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όλο τον χρόνο. Η λίμνη συναντιέται με υπεραιωνόβια έλατα που στολίζουν τις όχθες της και προσφέρει ένα μοναδικό παράδεισο για όσους αναζητούν περιπέτεια (ποδηλασία, ιππασία, κανό-καγιάκ, υδροποδήλατο κ.ά.) αλλά και χαλάρωση στη φύση. Τα πολλά χωριά που την πλαισιώνουν αποτελούν ορμητήριο εκδρομών και ανακαλύψεων. Κάντε μια στάση στο Μορφοβούνι, την πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα, περάστε από το Μεσενικόλα, που είναι γνωστός για το φημισμένο κρασί του, επισκεφθείτε το Νεοχώρι για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στη λίμνη, δείτε την ανατολή από τη Νεράιδα και κατεβείτε στα Καλύβια Πεζούλας για καφέ και φαγητό σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη. Αν θέλετε να δείτε την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης, οδηγήστε μέχρι το Παρατηρητήριο. Με φόντο τα Άγραφα και τη λίμνη σε πρώτο πλάνο, θα βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες.

    • Διαμονή: Χτισμένο σε προνομιακή θέση στο Νεοχώρι, στην καρδιά της Λίμνης Πλαστήρα, το Αρχοντικό Ζακόνι είναι ένας ξενώνας-κόσμημα. Το ξενοδοχείο Ναϊάδες διαθέτει δωμάτια με θέα στα καταπληκτικά νερά της λίμνης, εστιατόριο και πολλά facilities όπως γυμναστήριο, σάουνα, παιδότοπο κ.ά. Το Titagion Boutique Hotel είναι μια καινούργια ξενοδοχειακή μονάδα στον οικισμό Άγιος Αθανάσιος του χωριού Λαμπερό, με εγκαταστάσεις που προσφέρουν απόλυτη άνεση και πολυτέλεια.
    • Φαγητό: Στα Καλύβια Πεζούλας, επισκεφθείτε το Φαγοπότι για νόστιμο φαγητό με δημιουργική διάθεση και τον Ζαρνάβαλο για ντόπια κρεατικά της ώρας. Στο Νεοχώρι, το Μανιτάρι προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά, σπιτικά εδέσματα. Στο Ανθοχώρι θα βρείτε την ταβέρνα Φλώρεσι με σπιτικά μαγειρευτά και καλοψημένα κρέατα. Επίσης, το Τσαρδάκι, στην ανατολική όχθη της λίμνης, αποτελεί σταθερή αξία για σπιτικό φαγητό.

    Σκύρος

    travelgo.gr
    Τα λευκά σπίτια στη Χώρα της Σκύρου παραπέμπουν στις Κυκλάδες (πηγή: Shutterstock)

    Πανέμορφα τοπία, αυθεντική φιλοξενία και καλό φαγητό σάς περιμένουν στη Σκύρο. Ένα νησί - έκπληξη, μισό καταπράσινο και εύφορο και μισό άγριο και άνυδρο. H πανέμορφη Χώρα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που «επιτηρεί» την περιοχή. Στενά δρομάκια και κατάλευκα σπίτια που σκαρφαλώνουν στην πλαγιά συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα Κυκλάδες. Όμοροι οικισμοί της Χώρας είναι τα Μαγαζιά, ο Μώλος, τα Γυρίσματα και τα Πουριά, οι οποίοι εκτείνονται στα επίπεδα βόρεια της πρωτεύουσας προς τη θάλασσα. Το αποκριάτικο έθιμο του νησιού απαιτεί το «Γέρο» και την «Κορέλα» (άντρας και γυναίκα ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές) να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν το δικό τους χρώμα στη γιορτή. Τα σοκάκια γεμίζουν από τους ήχους των κουδουνιών και το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

    • Διαμονή: Μια καλή επιλογή στην πόλη της Σκύρου είναι το Hotel Nefeli, που προσφέρει πρωινό με τοπικές γεύσεις και διαθέτει εστιατόριο με βιολογικά πιάτα. Στην περιοχή του Μώλου, τα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα Ανεμονήσια θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Το συγκρότημα Maestralia αποτελείται από 5 ανεξάρτητες, ευρύχωρες και διαμπερείς μεζονέτες - κατοικίες 87 τ.μ. η κάθε μία.
    • Φαγητό: Στις Ιστορίες του Μπάρμπα θα φάτε νόστιμους ψαρομεζέδες συνοδεία τσίπουρου με θέα την παραλία του Μώλου. Το καφενείο Μπαρμπα Γιάννης και Μαρίτσα στη Χώρα σερβίρει καταπληκτικά μεζεδάκια. Φημισμένη είναι η ψαροταβέρνα του Στέλιου στα Γυρίσματα. Αν είστε λάτρεις του κρέατος αξίζει η εκδρομή μέχρι την περιοχή Τραχύ, στο βόρειο τμήμα του νησιού, για να φάτε κατσικάκι στη λαδόκολλα στην ταβέρνα Άγιος Πέτρος.

    Σύρος

    travelgo.gr
    Τα Βαπόρια είναι η αριστοκρατική συνοικία της Σύρου (πηγή: Shutterstock)

    Αν ονειρεύεστε διακοπές με ποιότητα, αέρα μιας άλλης εποχής, καλό φαγητό και επιλογές για όλα τα γούστα, τότε η Σύρος είναι το νησί σας. Ένα νησί 4 εποχών, ιδανικό τόσο για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου όσο και για πολυήμερες διακοπές. Η πρωτεύουσα του νησιού, Ερμούπολη, κλέβει την παράσταση με τα εντυπωσιακά της κτήρια, το εμβληματικό Δημαρχείο, το ιστορικό θέατρο Απόλλων και την αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια. Ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια, νιώθεις σαν να μπαίνεις σε χρονομηχανή. Μια βόλτα στο μαγευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου θα σας προσφέρει όμορφη θέα στο Αιγαίο και θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Αν έχετε διάθεση για περισσότερες βόλτες, βάλτε στο πρόγραμμα σας μια επίσκεψη στην Ποσειδωνία (γνωστή και ως Ντελαγκράτσια) με τις εξοχικές επαύλεις και τους κατάφυτους κήπους, αλλά και στο γραφικό ψαροχώρι Κίνι, στα Χρούσσα ή στον Γαλησσά.

    • Διαμονή: Πάνω στο λιμάνι, το NAVES Suites ξεχωρίζει για την προνομιακή τοποθεσία του και για τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση των χώρων του, που χαρακτηρίζονται από «πράσινη» πολυτέλεια. Στην Ερμούπολη προτείνουμε επίσης το Εν Ερμουπόλει που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 1908 λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία. Χτισμένο στους πρόποδες της Άνω Σύρου, με υπέροχη θέα της Ερμούπολης, το My Little Suites σας υποδέχεται σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον για στιγμές απόλυτης χαλάρωσης. Τα Kois Studios, στην παραλία της Αζολίμνου, μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Ερμούπολη, είναι πλήρως εξοπλισμένα και μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 4 άτομα.
    • Φαγητό: Στην Ερμούπολη πιάστε τραπέζι στο Αρχονταρίκι της Μαρίτσας για αιγαιοπελαγίτικη παραδοσιακή κουζίνα, στο Περί Τίνος για κυκλαδίτικη μαγειρική με φαντασία και στο Avant Garden για να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα πιάτα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας από τον σεφ και ιδιοκτήτη Κωνσταντίνου Μπουραντά. Για ελληνικό πρωινό, καφέ και νόστιμα μεζεδάκια, καθίστε στο Ελληνικό Καφενείο επί της Πλατείας Μιαούλη. Μια πολύ καλή επιλογή είναι και η παραδοσιακή ταβέρνα Μήτσος στην Αληθινή, όπου βλέπεις όλη την Ερμούπολη από ψηλά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider