Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 16°C
    Clear

    Βόρεια Εύβοια: Οδοιπορικό σε έναν προορισμό για όλες τις εποχές

    BEST OF
    Κείμενο: Μίλτος Μιχαλάς
    Βόρεια Εύβοια: Οδοιπορικό σε έναν προορισμό για όλες τις εποχές

    Περάσαμε τρεις μέρες στη Βόρεια Εύβοια απολαμβάνοντας στάσεις και διαδρομές σε γνωστά και άγνωστα μέρη, δραστηριότητες στη φύση και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα - Ένα οδοιπορικό σε έναν μαγευτικό προορισμό τεσσάρων εποχών

    Προορισμός προσιτός και κοντινός, τουλάχιστον στην Αθήνα, η Βόρεια Εύβοια έχει κάτι όμορφο να δώσει σε κάθε επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου: βουνό και θάλασσα, συναρπαστικές διαδρομές και περιπέτεια στη φύση, γραφικά χωριά και φημισμένες ιαματικές πηγές. Τι άλλο θέλει κανείς για να χαλαρώσει και να τα αφήσει όλα πίσω;

    Αυτός ο παράδεισος της «διπλανής πόρτας» βίωσε το περασμένο καλοκαίρι μια τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές. Κάθε καταστροφή, όμως, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για αναγέννηση και δημιουργία. Στο πρόσφατο ταξίδι μας στη Βόρεια Εύβοια, μετά από κάλεσμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μερικά από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά σημεία αυτού του τόπου, να ανακαλύψουμε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και να γνωρίσουμε ανθρώπους αφοσιωμένους με πάθος σε αυτό που κάνουν για να δώσουν στον τόπο τους την ευκαιρία να αναγεννηθεί.

    Προκόπι: Στο χωριό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

    Η πρώτη μας στάση έγινε στο Προκόπι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας. Πρόκειται για ένα χωριό με πλούσια ιστορία, απλωμένο στην καρδιά της κοιλάδας που σχηματίζει ο πόταμος Κηρέας, στο κέντρο της Βόρειας Εύβοιας. Ένας προορισμός για μονοήμερη εκδρομή, αλλά και σταθμός για όσους ταξιδεύουν στη Βόρεια Εύβοια μέσω Χαλκίδας.

    travelgo.gr
    Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι (πηγή: Shutterstock)

    Το χωριό είναι γνωστό για τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, ο οποίος έχει καταστήσει το Προκόπι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, τα οποία έφεραν μαζί τους το 1924 πρόσφυγες από το Προκόπι της Καπαδοκίας της Μικράς Ασίας. Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές, από όλο τον κόσμο, που επισκέπτονται την εκκλησία για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου.

    travelgo.gr
    Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι (πηγή: Reader.gr)

    Αν βρεθείτε εδώ αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού που εγκαινιάστηκε το 2018. Στους χώρους του εκτίθενται ιερά κειμήλια και αντικείμενα του καθημερινού βίου που έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του Προκοπίου της Καπαδοκίας μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

    Αιδηψός: Η πρωτεύουσα των ιαματικών νερών

    travelgo.gr
    Η Αιδηψός (πηγή: Shutterstock)

    Επόμενη στάση, η Αιδηψός. Η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, με παράδοση αιώνων χάρη στις φημισμένες ιαματικές πηγές, αποτελεί προορισμό όλο τον χρόνο. Εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε την ευεργετική ιδιότητα των νερών και να χαλαρώσετε σε έναν τόπο ευεξίας και ηρεμίας. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών της Αιδηψού ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Αναφορά σε αυτές γίνεται από το 350 π.Χ. από τον Αριστοτέλη, αλλά και το 300 π.Χ. από τον Αθηναίο στο βιβλίο του «Δειπνοσοφισταί».

    travelgo.gr
    Τα ιαματικά νερά χύνονται στη θάλασσα της Αιδηψού (πηγή: Shutterstock)

    Το Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού, ένα από τα γνωστότερα και μεγαλύτερα κέντρα υδροθεραπείας στην Ελλάδα, διαθέτει ατομικούς λουτήρες με σύστημα υδρομασάζ και δινόλουτρων, εσωτερικές ιαματικές δεξαμενές κινησιοθεραπείας και ιαματική εξωτερική δεξαμενή με καταρράκτες υδρομασάζ.

    travelgo.gr
    Η εξωτερική πισίνα του Υδροθεραπευτήριου της Αιδηψού (πηγή: Reader.gr)

    Τα ιαματικά νερά της Αιδηψού ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις (δερματικές, ενδοκρινολογικές παθήσεις, νόσους του μυοσκελετικού συστήματος, γυναικολογικές παθήσεις κ.ά.). Ιαματικές πηγές αναβλύζουν από τη θάλασσα ή χύνονται από ψηλά, έτσι ώστε να συνδυάσει ο επισκέπτης το θαλασσινό μπάνιο με τη λουτροθεραπεία. Δεκέμβριο μήνα, είδαμε πολλούς να απολαμβάνουν το μπάνιο τους!

    travelgo.gr
    Θερμές πηγές δίπλα στο Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού (πηγή: Reader.gr)

    Το πιο εντυπωσιακό κτήριο στα Λουτρά της Αιδηψού είναι αυτό του Thermae Sylla Spa, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χτίστηκε το 1896 και σήμερα στεγάζει το πολυτελές ξενοδοχείο-spa. Το ιαματικό νερό του spa αναβλύζει φυσικά από τη γη στη θερμοκρασία των 80-85 βαθμών Κελσίου και χρησιμοποιείται σε όλες τις θεραπείες, καθώς και στις πισίνες του ξενοδοχείου.

    travelgo.gr
    Ο εξωτερικός χώρος του Thermae Sylla (πηγή: Thermae Sylla Spa)

    Μετά το spa, μια χαλαρή βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο με τα καφέ, αγναντεύοντας απέναντι την Αρκίτσα, είναι ό,τι πρέπει. Για τη διαμονή σας στην Αιδηψό σημειώστε επίσης τα ξενοδοχεία Όμηρος και Λητώ, που προσφέρουν ζεστή φιλοξενία και ανέσεις που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

    Στους Ωρεούς για χαλάρωση και ουζάκι

    travelgo.gr
    Το λιμάνι των Ωρεών (πηγή: Reader.gr)

    Οι Ωρεοί με το λιμάνι τους στη βόρεια ακτογραμμή της Εύβοιας, 5 χλμ. δυτικά της Ιστιαίας, προσφέρουν ένα όμορφο και χαλαρωτικό σκηνικό για βόλτα ανεξαρτήτως εποχής. Εδώ σας περιμένουν ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα (δοκιμάστε οπωσδήποτε τους μεζέδες του ουζερί «Στα Καλά Καθούμενα»), αλλά κι ένας εντυπωσιακός… ταύρος!

    travelgo.gr
    Ο Ταύρος των Ωρεών (πηγή: Reader.gr)

    Ο Ταύρος των Ωρεών, που βρέθηκε τον Αύγουστο του 1965 στη θάλασσα κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του λιμανιού και τοποθετήθηκε σε βάθρο κοντά στο λιμάνι το 1966, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο και βάρος γλυπτά που έχουν βρεθεί στη χώρα μας. Είναι κατασκευασμένος από λευκό πεντελικό μάρμαρο και ζυγίζει περίπου 4,8 τόνους. Η κατασκευή του χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάστηκε σε κάποιο αττικό εργαστήριο και έπειτα μεταφέρθηκε στους Ωρεούς.

    Πεζοπορία, ιππασία και άλλες περιπέτειες

    travelgo.gr
    Πεζοπορία στο Τελέθριο (πηγή: Reader.gr)

    Το όρος Τελέθριο, που ορθώνεται πίσω από την Αιδηψό, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για αποδράσεις και δραστηριότητες στη φύση. Το βουνό ύψους 970 μέτρων, που ευτυχώς δεν επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, είναι σκεπασμένο με πεύκα και βελανιδιές, έχει μικρούς καταρράκτες και πολύ ωραία μονοπάτια. Εμείς πήραμε μια γεύση από τη φθινοπωρινή μαγεία του βουνού μέσα από μια υπέροχη διαδρομή με την ομάδα της Explorevia, με αφετηρία και κατάληξη το χωριό Καστανιώτισσα στη βόρεια πλευρά του Τελέθριου.

    travelgo.gr
    Στο κέντρο ιππασίας στις Καματριάδες (πηγή: Reader.gr)

    Αν είστε λάτρεις της ιππασίας, βάλτε στο πρόγραμμα και μια επίσκεψη στο Κέντρο Ιππασίας Καματριάδες, στο ομώνυμο γραφικό χωριό που είναι χτισμένο σε πλαγιά στους πρόποδες του Τελέθριου, για να κάνετε βόλτες με άλογα αλλά και για να χαλαρώσετε και να πιείτε τον καφέ σας σε ένα πανέμορφο περιβάλλον.

    Γεύσεις από τη Βόρεια Εύβοια

    Τι κάνει έναν τόπο να ξεχωρίζει εκτός από τα τοπία και την ιστορία του; Μα φυσικά οι γεύσεις και τα προϊόντα της γης του. Ιδού μερικά από τα πιο αξιόλογα τοπικά προϊόντα που ανακαλύψαμε στη Βόρεια Εύβοια και σας προτείνουμε να βάλετε στην κουζίνα σας:

    • Kentris: Στο κέντρο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας, στη Στροφυλιά, βρίσκεται η επιχείρηση Κεντρής, η οποία αναδεικνύει τα προϊόντα της ευβοϊκής γης εξάγοντάς τα στα πέρατα του πλανήτη. Delicatessen προϊόντα, 100% φυσικά και χωρίς συντηρητικά, ευφάνταστα αντιπάστι, ελιές και θαλασσινά υπόσχονται ένα μοναδικό γαστριμαργικό ταξίδι στη Μεσόγειο.
    • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη: Τα ξερά σύκα Ταξιάρχη προέρχονται από συκόδεντρα της ποικιλίας Σμυρνέικη που καλλιεργούνται αποκλειστικά μέσα στη γεωγραφική ζώνη που καθορίζεται επακριβώς από τις κοινότητες Ταξιάρχη, Νέος Πύργος, Αγ. Γεώργιος, Ωρεοί, Ιστιαία, Καμάρια και Καστανιώτισσα.
    travelgo.gr
    Ξερά σύκα Ταξιάρχη (πηγή: Reader.gr)
    • Καΐρης: Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Καΐρης παράγεται από ελληνικές ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους, ξεχωρίζοντας για την ανώτερη ποιότητα, το άρωμα και τη γεύση του. Η εταιρεία διαθέτει ένα σύγχρονο αυτοματοποιημένο ελαιοτριβείο στους Ωρεούς.
    travelgo.gr
    Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Καΐρης (πηγή: Reader.gr)
    • Τυροκομείο Σχορετσανίτη: Μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1950 στην Ιστιαία και μέχρι σήμερα παράγει εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα. Φέτα Ιστιαίας (δοκιμάστε την και με χαμηλά λιπαρά ή με 25% λιγότερο αλάτι), αλειφωτό τυρί κρέμα και σχαρωτό τυρί για ψήσιμο είναι μερικά από αυτά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider