Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Χανιά
    Tue 19.7°C
    Clouds

    Χανιά: Ένας προορισμός, χίλια τοπία

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Χανιά: Ένας προορισμός, χίλια τοπία

    Το Travel by Reader.gr σε ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2021 με την AEGEAN

    Από την υπέροχη παλιά πόλη μέχρι τον εξωτικό Μπάλο, το περίφημο φαράγγι της Σαμαριάς και τα άγρια Σφακιά, τα Χανιά έχουν τόσα πολλά να δεις και να ζήσεις, που η αλήθεια είναι ότι όσες φορές κι αν τα επισκεφθείς, δεν χορταίνονται! Όρεξη και χρόνο να έχεις για περιηγήσεις και ανακαλύψεις.

    Κλείσε αεροπορικά εισιτήρια με την AEGEAN για να ανακαλύψεις τους λόγους που τα Χανιά είναι στην κορυφή της λίστας των πιο δημοφιλών προορισμών της Ελλάδας.

    Άμαξα στο ενετικό λιμάνι των Χανίων (πηγή: Shutterstock)
    Άμαξα στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πας

    Μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, ονειρεμένες παραλίες, αξέχαστο φαγητό και πολλές δραστηριότητες για όσους αγαπούν τη φύση, μετατρέπουν τις διακοπές σε παράδεισο. Τα Χανιά θα σε αφήσουν να φύγεις μόνο με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις σύντομα για περισσότερες βόλτες, βουτιές και περιπέτειες.

    Τα top αξιοθέατα

    Το Ενετικό Λιμάνι με τον Αιγυπτιακό Φάρο είναι το στολίδι των Χανίων. Ξεκίνα από τα δυτικά, από το Φρούριο του Φιρκά, όπου στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο για να συνεχίσεις ανατολικά προς το Γιαλί Τζαμί και τα Νεώρια. Αυτή η βόλτα είναι ακόμα πιο ωραία το απόγευμα και όσο πλησιάζει το ηλιοβασίλεμα.

    Αφήνοντας τη θάλασσα, ο περίπατος στα στενά της ατμοσφαιρικής Παλιάς Πόλης των Χανίων αποτελεί κυριολεκτικά μια απόδραση μέσα στο χρόνο. Εδώ θα κάνεις στάσεις στην πλατεία Συντριβανίου, στην Σπλάντζια (παλιά τουρκική γειτονιά), στην Εβραϊκή συνοικία και στη χριστιανική συνοικία Τοπανά.

    travelgo.gr
    Το Ενετικό Λιμάνι (πηγή: Shutterstock)

    Η βόλτα συνεχίζεται έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης, στο Κουμ Καπί με τα αμέτρητα μεζεδοπωλεία, στη γεμάτη αρώματα Δημοτική Αγορά, στη σκιά των ψηλών δέντρων του Δημοτικού Κήπου, στην ιστορική συνοικία Χαλέπα με τα αρχοντικά ευρωπαϊκά σπίτια και την οικία-μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου και στα Ταμπακαριά με τα παλιά βυρσοδεψεία.

    Ανατολικά της πόλης των Χανίων, σε περιμένει το Ακρωτήρι με τις παλιές μονές του. Μπορείς να επισκεφτείς τη Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, τη Μονή Γουβερνέτου, τα ερείπια της μονής Καθολικού και την «ιδιόμορφη» Παναγία Αρκουδιώτισσα. Στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου βρίσκονται και οι Τάφοι των Βενιζέλων, πάνω στο λόφο του Προφήτη Ηλία, σε ένα σημείο που προσφέρει άπλετη πανοραμική θέα στην πόλη.

    Στα νότια του νομού, η Χώρα Σφακίων, με το ερειπωμένο ενετικό φρούριο και το πολύβουο λιμάνι, είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την πιο άγρια πλευρά του νησιού, στις πλαγιές των Λευκών Ορέων. Από εκεί μπορείς να πάρεις το καραβάκι για να φτάσεις μετά από 20 λεπτά στο Λουτρό, το ξακουστό μικρό χωριό όπου τα ολόλευκα σπίτια αγκαλιάζουν το μικρό λιμανάκι. Από τη Χώρα Σφακίων αν κινηθείς ανατολικά θα βρεθείς στο Φραγκοκάστελλο, το βενετσιάνικο κάστρο που συνοδεύει ο θρύλος με τους Δροσουλίτες.

    travelgo.gr
    Το Φραγκοκάστελλο (πηγή: Shutterstock)

    Τα πιο γραφικά χωριά

    Αξίζει να επισκεφθείς το Θέρισο, ένα πανέμορφο χωριό με μεγάλη ιστορία, 15 χλμ. νότια από τα Χανιά. Για να φτάσεις εκεί, θα διασχίσεις το θερισιανό φαράγγι, που είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. Στις φημισμένες ταβέρνες του χωριού σερβίρονται ζουμερά κρεατικά και κρητικές σπεσιαλιτέ. Στο ανατολικό τμήμα του νομού Χανίων, στην επαρχία Αποκόρωνα θα συναντήσεις χωριά που ξεχωρίζουν για το αυθεντικό παραδοσιακό χρώμα τους. Ο Βάµος, με τον μοναδικό στο είδος του παραδοσιακό οικισμό, οι Αρμένοι, ο Σάμωνας, η Σελλιά, ο Κεφαλάς και το Γαβαλοχώρι είναι μερικά από τα πιο όμορφα χωριά που μπορείς να δεις στην Κρήτη.

    Οι ωραιότερες παραλίες

    Λίγο πιο μακριά από την πόλη, θα βρεις τις δημοφιλείς παραλίες της Αγίας Μαρίνας, του Σταλού και του Πλατανιά. Στο Ακρωτήρι θα κολυμπήσεις στα Σεϊτάν Λιμάνια, στο Μαράθι και στον Σταυρό, ενώ στα ανατολικά υπάρχει ο κόλπος της Αλμυρίδας με τις αμμώδεις παραλίες και την κοσμοπολίτικη Γεωργιούπολη.

    travelgo.gr
    Ο Μπάλος (πηγή: Shutterstock)

    Θα χρειαστεί να απομακρυνθείς από την πόλη για να επισκεφθείς τρεις εξωτικές παραλίες που κλέβουν την παράσταση: την πολυφωτογραφημένη λιμνοθάλασσα του Μπάλου στη βόρεια άκρη της χερσονήσου της Γραμβούσας, που μοιάζει βγαλμένη κυριολεκτικά από καρτ ποστάλ, τα εντυπωσιακά Φαλάσαρνα δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Φαλάσαρνας και το διάσημο Ελαφονήσι με τα θρυμματισμένα ροζ κοχύλια και τη λευκή άμμο. Στα νότια, αξίζει να βουτήξεις στα Γλυκά Νερά (Σφακιά) και στην Ορθή Άμμο (Φραγκοκάστελλο).

    Η top εμπειρία

    Αν είσαι της φύσης και της περιπέτειας, το περίφημο Φαράγγι της Σαμαριάς – το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης, με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 18 χλμ. – αποτελεί μια απίστευτη εμπειρία που δεν πρέπει να αφήσεις να πάει χαμένη. Ο «Φάραγγας» έλκει τους τουρίστες από κάθε γωνιά της γης, σαν μαγνήτης. Οπλίσου με αρκετή υπομονή αφού θα σου πάρει τουλάχιστον 5 ώρες για να το διασχίσεις. Το μονοπάτι καταλήγει στην παραλία της Αγίας Ρούμελης και η βουτιά στα νερά του Λιβυκού θα σε αποζημιώσει.

    Μυστικά από ντόπιους

    Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης και είναι πανέμορφη. Θα τη συναντήσεις περίπου 4 χλμ. μακριά από τη Γεωργιούπολη και πολύ κοντά στο χωριό Κουρνάς. Προτίμησε να την επισκεφθείς το απόγευμα, καθώς τα χρώματα του νερού είναι υπέροχα, για να απολαύσεις μια ρομαντική βόλτα στη λίμνη με θαλάσσιο ποδήλατο.

    Οι γεύσεις 

    Βασικό κομμάτι της εμπειρίας που προσφέρουν τα Χανιά είναι χωρίς αμφιβολία η κουζίνα του τόπου, η οποία είναι γνωστή παγκοσμίως. Στην Κρήτη τρως πολύ καλά – όλοι το ξέρουν αυτό. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις απάκι, καλιτσούνια όλων των ειδών, χανιώτικο μπουρέκι, χοχλιούς μπουμπουριστούς, γαμοπίλαφο, κρεατότουρτα, σφακιανές πίτες, οφτό και φυσικά τη φημισμένη τσικουδιά.

    Πώς να πας

    Η AEGEAN έχει καθημερινές πτήσεις για Χανιά. Κλείσε εισιτήριο!

    Δες το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Ηλιοβασίλεμα στον Αιγυπτιακό Φάρο (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στον Αιγυπτιακό Φάρο (πηγή: Shutterstock)
    Το ενετικό λιμάνι των Χανίων (πηγή: Shutterstock)
    Το ενετικό λιμάνι των Χανίων (πηγή: Shutterstock)
    Στην Παλιά Πόλη των Χανίων (πηγή: Shutterstock)
    Στην Παλιά Πόλη των Χανίων (πηγή: Shutterstock)
    Το Γιαλί Τζαμί στο Ενετικό Λιμάνι (πηγή: Shutterstock)
    Το Γιαλί Τζαμί στο Ενετικό Λιμάνι (πηγή: Shutterstock)
    O Μπάλος (πηγή: Shutterstock)
    O Μπάλος (πηγή: Shutterstock)
    Το Ελαφονήσι από ψηλά (πηγή: Shutterstock)
    Το Ελαφονήσι από ψηλά (πηγή: Shutterstock)
    Μονοπάτι στο Φαράγγι της Σαμαριάς (πηγή: Shutterstock)
    Μονοπάτι στο Φαράγγι της Σαμαριάς (πηγή: Shutterstock)
    Το Λουτρό στα Σφακιά (πηγή: Shutterstock)
    Το Λουτρό στα Σφακιά (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider