Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 17.2°C
    Clouds

    10 μέρη που κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    10 μέρη που κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα

    Διάσημα αξιοθέατα, πόλεις και νησιά που ενδέχεται να εξαφανιστούν στο προσεχές μέλλον.

    Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, ο τουρισμός κι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν δραματικά μερικούς από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Εντυπωσιακά μνημεία διαβρώνονται, πόλεις και νησιά βυθίζονται, τροπικοί παράδεισοι κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, ακόμα και νωρίτερα. Ακόμη όμως και να μην εξαφανιστούν εντελώς, η όψη τους σε μερικές δεκαετίες μάλλον δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή τους εικόνα.

    Άλπεις

    Άλπεις

    Ο μαγευτικός κόσμος των ευρωπαϊκών Άλπεων υπόσχεται μοναδικές εικόνες και δυνατές εμπειρίες σε όσους αποφασίσουν να τον εξερευνήσουν. Όμως, το μέλλον του είναι αβέβαιο. Οι Άλπεις μπορεί να μείνουν σχεδόν χωρίς καθόλου πάγους έως το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής και της διαρκούς ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι Άλπεις θα χάσουν περίπου τα δύο τρίτα των σημερινών πάγων τους έως το 2100, αν η άνοδος της θερμοκρασίας είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ κινδυνεύουν να μείνουν σχεδόν χωρίς καθόλου παγετώνες έως το τέλος του αιώνα, αν η θερμοκρασία ξεφύγει από τον έλεγχο.

    Νησιά Γκαλαπάγκος

    travelgo.gr

    Ένας μικρός παράδεισος είναι τα Γκαλαπάγκος που βρίσκονται βορειοδυτικά της Νότιας Αμερικής. Σε αυτό το απομονωμένο αρχιπέλαγος, φυλάσσονται πολλά από τα «μυστικά» της φύσης. Τα Γκαλάπαγκος είναι φημισμένα για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που πραγματοποίησε εκεί το 1835 ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής. Ο τουρισμός και η «εισβολή» ξένων ειδών στην περιοχή απειλεί να καταστρέψει το συγκεκριμένο οικοσύστημα, ένα από τα πιο μοναδικά στον κόσμο.

    Ταζ Μαχάλ, Ινδία

    travelgo.gr

    Χτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας, το Taj Mahal θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η ιστορία αγάπης που κρύβεται πίσω από την ανέγερσή του συγκινεί μέχρι σήμερα τους επισκέπτες. Πολλοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι το μνημείο θα μπορούσε να καταρρεύσει εξαιτίας της αυξανόμενης ρύπανσης και της διάβρωσης.

    Μαδαγασκάρη

    travelgo.gr

    Το τέταρτο σε μέγεθος μεγαλύτερο νησί του κόσμου, απέναντι από την νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής, είναι ένας από τους 10 τόπους υψηλής βιοποικιλότητας στον κόσμο, καθώς συναντώνται περίπου 12.000 είδη φυτών. Πολλά ζώα είναι ενδημικά, όπως ο απειλούμενος με εξαφάνιση προπίθηκος, λεμούριος, και τα πτηνά Epiornis. Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της καταστροφής των δέντρων για ξυλεία, του κυνηγιού και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Το νησί έχει χάσει περισσότερο από το 90% του αρχικού του δάσους και αν δεν ληφθούν μέτρα, μάλλον θα αποτελεί παρελθόν σε διάστημα περίπου τριών δεκαετιών.

    Σινικό Τείχος, Κίνα

    travelgo.gr

    Το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα στον κόσμο, το Σινικό Τείχος της Κίνας, έχει επιβιώσει για πάνω από 2.000 χρόνια. Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα του έχουν υποστεί βλάβη ή καταστραφεί από την υπερβολική γεωργία, τη φυσική διάβρωση, αλλά και τις δραστηριότητες των ντόπιων- δεν είναι λίγοι αυτοί που κλέβουν τούβλα από το τείχος για να χτίσουν σπίτια!

    Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία

    travelgo.gr

    Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων στα ανοικτά της βορειοανατολικής Αυστραλίας, φιλοξενεί εκατοντάδες είδη θαλάσσιας ζωής, ενώ η βιοποικιλότητά του αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επιστημόνων που ασχολούνται μαζί του. Ωστόσο, τα κοράλλια, που αποτελούν τη βάση της ζωής σε αυτόν, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και υφίστανται δραματική πίεση από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Από το 1995 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πέντε περίοδοι μαζικού θανάτου (λεύκανσης) κοραλλιών, εκ των οποίων οι τρεις την τελευταία πενταετία.

    Πέτρα, Ιορδανία

    travelgo.gr

    Η αρχαία πόλη της Πέτρας που είναι λαξευμένη μέσα στο βράχο, είναι το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας. Η «Ροδοκόκκινη Πόλη» αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού κι έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η βροχή αλλά και ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών συμβάλλουν στη φθορά των κτηρίων και των μονοπατιών, που είναι φτιαγμένα από κόκκινο ψαμμίτη.

    Μάτσου Πίτσου, Περού

    travelgo.gr

    Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στο νότιο Περού είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας. Ο μεγάλος αριθμός των τουριστών που το επισκέπτονται (έχει τύχει να φτάσει και τα 5.000 άτομα ημερησίως), σε συνδυασμό με τις κατολισθήσεις και τη διάβρωση του εδάφους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση των ερειπίων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

    Βενετία, Ιταλία

    travelgo.gr

    Η ρομαντική πλωτή πόλη της Ιταλίας δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στον κόσμο. Τα 117 νησάκια που ενώνονται με περίπου 410 γέφυρες συνθέτουν έναν μοναδικό ταξιδιωτικό προορισμό. Όμως, η Βενετία ίσως να μην επιπλέει για πάντα. Η «πόλη του νερού» βυθίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο. Ο ρυθμός της βύθισης έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 100 χρόνια, με τις πλημμύρες να είναι όλο και πιο συχνές.

    Μαλδίβες

    travelgo.gr

    Με εξαιρετικές παραλίες, βίλες που επιπλέουν πάνω στα τιρκουάζ νερά του Ινδικού Ωκεανού και μερικά από τα πιο συναρπαστικά ηλιοβασιλέματα στον κόσμο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Μαλδίβες αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ρομαντικούς προορισμούς στον κόσμο. Τα «νησιά του παραδείσου», όμως, βουλιάζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα της χώρας θα βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα έως το 2100.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider