Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ιωάννινα
    Sat 16.8°C
    Clear

    Όλα όσα μπορείς να δεις στα Γιάννενα μέσα σε ένα τριήμερο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Όλα όσα μπορείς να δεις στα Γιάννενα μέσα σε ένα τριήμερο

    H λίστα που θα σε κάνει να ετοιμάσεις άμεσα βαλίτσα για μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας.

    Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα Γιάννενα είναι μία από τις ωραιότερες και πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ελλάδας. Η πόλη των ασηµουργών, των φοιτητών, των θρύλων και των παραδόσεων είναι ένας μοναδικός προορισμός που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό, μαγευτική φύση, γαστρονομικές απολαύσεις και νεανικό παλμό. Αυτή είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου και το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να την ανακαλύψεις.

    Το επερχόμενο Ioannina Lake Run (19-20/9) - μία από τις top αθλητικές διοργανώσεις της περιοχής με χορηγό την bwin - αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για να βρεθείς στη γραφική πόλη αυτή την εποχή. Αν μάλιστα μπορείς να «κολλήσεις» μια μέρα ακόμα στο Σαββατοκύριακο, οι διαδρομές στη φύση και σε πανέμορφα χωριά θα σε αποζημιώσουν.

    Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις σε ένα αξέχαστο τριήμερο στα Γιάννενα. Ετοίμασε βαλίτσα και ετοιμάσου να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες.

     

    Η μαγεία της λίμνης

    travelgo image

    Η γνωριμία σου με την πόλη δεν θα μπορούσε να αρχίσει με κάτι άλλο παρά με τη λίμνη των θρύλων και των παραδόσεων. Έχει μια ιδιαίτερη μαγεία η Παμβώτιδα και θα το διαπιστώσεις κάνοντας μια βόλτα, με τα πόδια ή με ποδήλατο, στον ατμοσφαιρικό και γαλήνιο παραλίμνιο πεζόδρομο που είναι στολισμένος με πανύψηλα δέντρα. Όταν πέφτει ομίχλη, το τοπίο γίνεται ονειρικό. Τη συγκεκριμένη βόλτα μπορείς να τη συνδυάσεις με στάσεις στα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαράκια της παραλίμνιας περιοχής.

     

    Το Ioannina Lake Run

    travelgo image

    Το Ioannina Lake Run έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις για την περιοχή. Και αυτή τη χρονιά θα διεξαχθεί κανονικά, το Σαββατοκύριακο 19-20 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο τη λίμνη Παμβώτιδα.

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, επίσημος χορηγός θα είναι η bwin, η οποία αποφάσισε να είναι εκ νέου μέρος της διοργάνωσης, θέλοντας όχι μόνο να ενισχύσει τον αθλητισμό και να προβάλει την αξία της συμμετοχής, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα επιστροφής στις συνήθειες της καθημερινότητας, με ασφάλεια και τήρηση των κανόνων που επιβάλλουν οι νέες υγειονομικές συνθήκες. 

    Φέτος τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας για να τρέξουμε με ασφάλεια!

    Για αυτό το λόγο, θα υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές στη διοργάνωση. Έτσι, δε θα πραγματοποιηθεί ο Παραλίμνιος Αγώνας των 10 χλμ., ο Παραλίμνιος Δρόμος ΑμεΑ, ο πρωτότυπος δρόμος «Μαμά- Καρότσι» και το Family Run. Επιπλέον, ο αγώνας των 5 χλμ. θα μεταφερθεί από την πλατεία Μαβίλη στην Ακτή Μιαούλη. Επίσης, απονομές θα πραγματοποιηθούν μόνο στις γενικές κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών και όχι στις ηλικιακές κατηγορίες, με τους νικητές να παραλαμβάνουν τα μετάλλια και τα διπλώματά τους ταχυδρομικώς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι θα οργανωθεί μία virtual version του Ioannina Lake Run, που θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να εγγραφούν, να τρέξουν «εικονικά» στις διαδρομές των 5, 10 και 30 χλμ., παραλαμβάνοντας στο σπίτι τους ταχυδρομικά το πακέτο συμμετοχής με το μπλουζάκι και το μετάλλιο τους.

     

    Περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο και το Κάστρο

    travelgo image

    Κατηφορίζοντας από το Ρολόι της κεντρικής πλατείας ξεκινάει ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα σε ένα μικρό λαβύρινθο με παλιές εμπορικές στοές, χάνια, λαϊκά σπίτια και μικρούς πεζόδρομους. Σε αυτή τη βόλτα θα χαζέψεις στα ξακουστά αργυροχρυσοχοεία και σε καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και θα κάνεις στάση για καφέ στη χόβολη, σερμπέτια ή τσιπουράκι και μεζέδες με τοπικά προϊόντα.

    Η οδός Αβέρωφ θα σε οδηγήσει στο επιβλητικό Κάστρο, που είναι χτισμένο στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας.

    Μέσα στο κάστρο θα περιπλανηθείς σε στενάκια με παλιά σπίτια, θα χαθείς και θα δεις μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης: το Τζαμί του Ασλάν Πασά (σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο), το Φετιχέ Τζαμί και τον τάφο του Αλή Πασά. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το εξαιρετικό Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Βυζαντινό Μουσείο.

     

    Το Νησί

    travelgo image

    Δεν γίνεται να πας στα Γιάννενα και να μην πάρεις το καραβάκι από τον Μόλο που σε 10 λεπτά θα σε μεταφέρει στο νησάκι της Παµβώτιδας, ένα από τα ελάχιστα νησιά λιμνών στον κόσμο που κατοικούνται. Το νησάκι των Ιωαννίνων έχει τα δικά του σπίτια και παραδοσιακά μαγαζιά, καθώς και μοναστήρια με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών και η Μονή Αγίου Παντελεήμονα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου. Κάνε το γύρο του νησιού με τα πόδια και δοκίμασε βατραχοπόδαρα και χέλι σε κάποιο από τα ταβερνάκια που βρίσκονται εκεί. 

     

    Το φαντασμαγορικό Σπήλαιο Περάματος

    travelgo image

    Στο Πέραμα, 5 χλμ. από τα Γιάννενα, βρίσκεται το πρώτο σπήλαιο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα των Βαλκανίων. Το Σπήλαιο Περάματος αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε φανταστικές παραστάσεις. Ο Σταυρός, η Λίμνη με τα Νούφαρα, ο Μανδύας της Περσεφόνης και το Σινικό Τείχος είναι μόνο μερικές από τις εντυπωσιακές παραστάσεις που θα συναντήσεις στα 1.100 μ. που θα διανύσεις μέχρι την έξοδο του σπηλαίου.

     

    Επίσκεψη στην Αρχαία Δωδώνη

    travelgo image

    Μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς την Αρχαία Δωδώνη, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, 22 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Αποτέλεσε σημαντικότατο χώρο λατρείας του Δία και ήταν γνωστή για το ξακουστό μαντείο, το αρχαιότερο στην ελληνική επικράτεια. Εδώ θα δεις το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων.
     

     

    Εκδρομές στα γύρω χωριά

    travelgo image

    Με αφετηρία τα Γιάννενα μπορείς να κάνεις ημερήσιες εκδρομές σε μερικούς από τους πιο γραφικούς προορισμούς της Ελλάδας. 

    Τι να πρωτοπεί κανείς για τα φημισμένα Ζαγοροχώρια; Δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις το ομορφότερο. Κάθε χωριό έχει τη γοητεία του και αποτελεί αφετηρία για συναρπαστικές περιηγήσεις. Διασημότερα είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, ενώ απαραίτητη είναι μια στάση και στο Μονοδένδρι, που αποτελεί αφετηρία για το φαράγγι του Βίκου αλλά και για πολλές ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές. Στο Ζαγόρι θα απολαύσεις την ηρεμία της φύσης, θα θαυμάσεις την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, θα βγάλεις ωραίες φωτογραφίες με φόντο πέτρινα τοξωτά γεφύρια και θα δοκιμάσεις λαχταριστές ηπειρώτικες πίτες που θα σου μείνουν αξέχαστες.

    travelgo image

    Το Μέτσοβο (50 χλμ. από τα Γιάννενα) είναι άλλος ένας προορισμός που πρέπει να μπει οπωσδήποτε στη must-see λίστα σου. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.160 μ., το φημισμένο βλαχοχώρι δεσπόζει επιβλητικά και γοητεύει κάθε επισκέπτη με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει. Θα χρειαστείς όλη τη μέρα για να το εξερευνήσεις, να περιπλανηθείς στα γραφικά καλντερίμια του, να επισκεφτείς το Λαογραφικό Μουσείο και την Πινακοθήκη Αβέρωφ, να απολαύσεις τον καφέ σου και τα φημισμένα τοπικά εδέσματα (κοντοσούβλι, πίτες κ.ά.) στην κεντρική πλατεία, να ψωνίσεις τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα και να επισκεφθείς την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αώου.

    Όλα όσα μπορείς να δεις στα Γιάννενα μέσα σε ένα τριήμερο
    Όλα όσα μπορείς να δεις στα Γιάννενα μέσα σε ένα τριήμερο
    Όλα όσα μπορείς να δεις στα Γιάννενα μέσα σε ένα τριήμερο
    Όλα όσα μπορείς να δεις στα Γιάννενα μέσα σε ένα τριήμερο
    Όλα όσα μπορείς να δεις στα Γιάννενα μέσα σε ένα τριήμερο
    Όλα όσα μπορείς να δεις στα Γιάννενα μέσα σε ένα τριήμερο
    Όλα όσα μπορείς να δεις στα Γιάννενα μέσα σε ένα τριήμερο
    Όλα όσα μπορείς να δεις στα Γιάννενα μέσα σε ένα τριήμερο

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider