Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σύρου - Ερμούπολης
    Tue 21.4°C
    Clouds

    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων

    Από την αρχοντική Ερμούπολη και τη μαγευτική Άνω Σύρο μέχρι τις πανέμορφες εξοχές της, η Σύρος είναι ένα νησί που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ιδανική τόσο για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου όσο και για πολυήμερες διακοπές

    Αρχοντική και ρεμπέτισσα, νησιώτισσα και αστή, η Σύρος, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, είναι ένα μέρος που με τις ομορφιές του γοητεύει και τους πιο απαιτητικούς όλες τις εποχές του χρόνου.

    Η νεοκλασική Ερμούπολη με τα γραφικά σοκάκια και την αρχιτεκτονική που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στις Κυκλάδες, οι παραλίες με τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου, οι εξοχές, το έντονο καλλιτεχνικό στοιχείο και η αρμονική συνύπαρξη καθολικών και ορθοδόξων, είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το νησί του Βαμβακάρη και της «Φραγκοσυριανής» έναν ιδιαίτερο προορισμό.

    Ερμούπολη, Σύρος

    Αν ονειρεύεστε διακοπές με ποιότητα, αέρα μιας άλλης εποχής, καλό φαγητό και επιλογές για όλα τα γούστα, τότε η Σύρος είναι το νησί σας. Ένα νησί 4 εποχών, ιδανικό τόσο για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου όσο και για πολυήμερες διακοπές.

    Η αρχοντική Ερμούπολη

    Βαπόρια, Ερμούπολη, Σύρος

    Η πρωτεύουσα του νησιού, Ερμούπολη, κλέβει την παράσταση με την αρχιτεκτονική και την ατμόσφαιρα της. Ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια, νιώθεις σαν να μπαίνεις σε χρονομηχανή. Τα πανέμορφα νεοκλασικά και τα εντυπωσιακά κτήρια, το επιβλητικό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, το περίφημο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, τα αρχοντικά πάνω στο κύμα στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, ο ναός του πολιούχου Αγίου Νικολάου με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο και οι υπόλοιπες πανέμορφες ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, κάνουν την Ερμούπολη να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο που αξίζει να εξερευνήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη.

    travelgo image

    Ταυτόχρονα η Ερμούπολη είναι μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα με τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, μια νησιωτική πόλη που έχει ζωή ανεξαρτήτως εποχής. Η πλούσια ιστορία του νησιού ξαναζωντανεύει μέσα από εκθέματα αξιόλογων μουσείων. Αξίζει να επισκεφθείτε το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης όπου εκτίθεται και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσετε από τα Αστέρια για βουτιές από την προβλήτα με φόντο τα Βαπόρια.

    Η ρεμπέτισσα Άνω Σύρος

    Άνω Σύρος, Σύρος

    Μια βόλτα στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Η Άνω Σύρος ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και συνέχισε να κατοικείται καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της, διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Τα αμέτρητα σκαλοπάτια, που διαπερνούν τα λευκά σπιτάκια και τις καμάρες στην άκρη του λόφου, οδηγούν στην κορυφή του οικισμού, όπου βρίσκεται η Μητρόπολη των Καθολικών Σαν Τζώρτζης. Η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει. Στην Άνω Σύρο θα φωτογραφηθείτε με φόντο γραφικά στενά, μπαλκόνια με μπουκαμβίλιες, εκκλησάκια και γραφικά ταβερνάκια. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ρεμπέτη.

    Στις εξοχές και τις παραλίες της Σύρου

    Κίνι, Σύρος

    Αξίζει να οδηγήσετε μέχρι την Ποσειδωνία (γνωστή και ως Ντελαγκράτσια), παραλιακό χωριό 10 χλμ. από την Ερμούπολη, με πολλές εξοχικές επαύλεις με πυργίσκους και κατάφυτους κήπους που θα σας ταξιδέψουν στην αίγλη μιας άλλης εποχής. Ιδανικά χωριά για βόλτες είναι επίσης το γραφικό ψαροχώρι Κίνι με οργανωμένη παραλία και ταβερνάκια, αλλά και τα Χρούσσα, ένας όμορφος οικισμός με γραφικά ξωκλήσια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά, ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, μονοπάτια και δρομάκια που ξεπροβάλλουν μέσα από ένα μαγευτικό πευκόδασος. 

    Αν επισκέπτεστε για πρώτη φορά τη Σύρο δεν μπορείτε να παραβλέψετε τον Γαλησσά με την όμορφη παραλία του (ιδανική για οικογένειες με παιδιά), την πέτρινη προβλήτα με τους φοίνικες, το εκκλησάκι της Αγίας Πακού και το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου που είναι χτισμένο ανάμεσα στα βράχια.

    Γαλησσάς, Σύρος

    Οι Αγκαθωπές είναι το πιο κοσμοπολίτικο μέρος του νησιού. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη και αρκετά μεγάλη, έχει χρυσή άμμο και ρηχά, καταγάλανα νερά. Για πιο ήσυχες βουτιές, προτιμήστε το Κόμητο. Η Βάρη (8 χλμ. από την Ερμούπολη) είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σύρου. Εδώ θα βρείτε μια ωραία αμμουδερή παραλία, οργανωμένη και ιδανική για οικογένειες. Πολύ κοντά στην Ερμούπολη (5 χλμ.) βρίσκεται και ο Αζόλιμνος με μια αμμώδη παραλία με φυσική σκιά που προσφέρουν τα αλμυρίκια. Υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά θα βρείτε και στην παραλία Δελφίνι. Από εκεί ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στις παρθένες βόρειες παραλίες του νησιού (Βαρβαρούσα, Αετός, Λεία, Γράμματα) για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

    ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΡΟΥ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Ερμούπολη: Το Εν Ερμουπόλει, που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 1908, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, είναι έτοιμο να σας προσφέρει την παραδοσιακή του φιλοξενία.

    Ο Ξενών Απόλλωνος, ένα πανέμορφο ιστορικό κτήριο του 1830 στα Βαπόρια, θα σας φιλοξενήσει σε ένα μοναδικό περιβάλλον άνεσης και υψηλής αισθητικής.

    Οι πολυτελείς σουίτες του 1844 Suites στεγάζονται σε ιστορικό κτήριο και προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό χαλάρωσης, φινέτσας και αυθεντικής φιλοξενίας.

    Σε ιδανική τοποθεσία κοντά στο λιμάνι της Ερμούπολης, το Esperance1 προσφέρει ευρύχωρα και άνετα δωμάτια. Σε μικρή απόσταση από το πρώτο κτήριο, θα βρείτε το Esperance 2 - ένα κατάλυμα διαφορετικό, με ποικιλία επιλογών.

    Η Locadiera Pansion βρίσκεται στην ωραιότερη και πιο εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία της Ερμούπολης, στην καρδιά του λιμανιού και δίπλα από το κέντρο της πόλης και το δημαρχείο.

    Μια καλή επιλογή για άνετη κα ήσυχη διαμονή στην Ερμπούπολη είναι και το Onar Syros - Rustic Rooms.

    Άνω Σύρος: Μια μοναδική εμπειρία διαμονής προσφέρει η παραδοσιακή κατοικία Ανεμόμυλος, στην κορυφή του λόφου του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου. Εδώ θα κοιμηθείτε σε έναν γνήσιο κυκλαδίτικο ανεμόμυλο με άπλετη θέα στο Αιγαίο!

    Γαλησσάς: Το συγκρότημα 17 ενοικιαζόμενων δωματίων Syros Inn, στον γραφικό οικισμό του Γαλησσά, προσφέρει προσιτή και άνετη διαμονή με παροχές υψηλού επιπέδου.

    Συνδυάζοντας τη χαλάρωση και την άνεση με την απλότητα, τα Seagull Rooms αποτελούν μια ποιοτική πρόταση διαμονής σε μια εξαιρετική τοποθεσία, λίγα μόλις μέτρα από την παραλία.

    Χτισμένο σε προνομιακή τοποθεσία στην πλαγιά ενός λόφου με θέα το χωριό του Γαλησσά, το Ventoura Studios & Apartments μπορεί να γίνει το καταφύγιό σας για αξέχαστες διακοπές στη Σύρο.

    Φοίνικας: Το Ανεμολόγιο, μόλις 50 μ. από την παραλία, διαθέτει στούντιο και διαμερίσματα με άρτια εξοπλισμένη μικρή κουζίνα. Στον όμορφο κόλπο του Φοίνικα, υπάρχει και το ξενοδοχείο Brazzera που προσφέρει παραδοσιακή φιλοξενία και πληθώρα υπηρεσιών.

    Ποσειδωνία: Σε απόσταση 10 χλμ. από την Ερμούπολη, το συγκρότημα The Good Life Greece προσφέρει διαμονή σε πέντε υπέροχες βίλες με ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο, μέσα σε ένα αγρόκτημα 220 ετών που περιλαμβάνει αμπελώνα, κήπο με συκιές και ελαιόδεντρα.

    Κίνι: Το Oro Luxury Suites είναι ένα νέο ξενοδοχείο με 5 πολυτελείς σουίτες που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

    Άνω Μάννα: Στον οικισμό Άνω Μάννα, 6 χλμ. από την Ερμούπολη, η Villa Gaia είναι πλήρως εξοπλισμένη με όλες τις ανέσεις και μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει 6 άτομα.

    Αζόλιμνος: Τα Kois Studios, στην παραλία της Αζολίμνου είναι πλήρως εξοπλισμένα και μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν μέχρι και 4 άτομα. Επίσης, στην ίδια περιοχή θα βρείτε τα Anemelia Studios, καθώς και το συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων Κοχύλι.

    Βάρη: Αν επιλέξετε τη Βάρη για τη διαμονή σας, κοντά στην παραλία της υπάρχει το ξενοδοχείο Αμφιτρύων με 15 δωμάτια και 5 μεγαλύτερα διαμερίσματα, καθώς και το μικρό κυκλαδίτικο ξενοδοχείο Syros Atlantis.

    Μια ωραία επιλογή για φυσιολάτρες είναι το Melissanthi Farmhouse, ένα ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο συγκρότημα διαμερισμάτων στην επαρχιακή οδό Μάννα-Βάρης, σε μια πολύ ήσυχη περιοχή μέσα στη φύση.

    Μέγας Γιαλός: Πάνω στην παραλία του Μέγα Γιαλού, η Marconi’s Sea Side Villa συνδυάζει μοναδικά την πολυτέλεια με την απλότητα για να σας χαρίσει τις πιο όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Στην ίδια περιοχή, η κομψή και φιλική προς το περιβάλλον Villa Nites διαθέτει 4 υπνοδωμάτια και ιδιωτική πισίνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στα άνετα και προσεγμένα δωμάτια του Litus Studios Syros.

    ΦΑΓΗΤΟ

    Στην Ερμούπολη πιάστε τραπέζι στο Αρχονταρίκι της Μαρίτσας για αιγαιοπελαγίτικη παραδοσιακή κουζίνα, στο Περί Τίνος για κυκλαδίτικη μαγειρική με φαντασία και στο Avant Garden για να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα πιάτα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας από τον σεφ και ιδιοκτήτη Κωνσταντίνου Μπουραντά. Για ελληνικό πρωινό, καφέ και νόστιμα μεζεδάκια, καθίστε στο Ελληνικό Καφενείο επί της Πλατείας Μιαούλη.

    Στην Άνω Σύρο, θα βρείτε την ιστορική ταβέρνα του Λιλή με την πανοραμική θέα στην Ερμούπολη. Κάντε μια στάση και στο Maison de Meze που πουλάει τοπικά προϊόντα και σερβίρει ιδιαίτερα πιάτα σε λίγα τραπεζάκια.

    Μια πολύ καλή επιλογή είναι και η παραδοσιακή ταβέρνα Μήτσος στην Αληθινή, όπου βλέπεις όλη την Ερμούπολη από ψηλά.

    Στο Κίνι, το Αλλού Γυαλού σερβίρει νόστιμα και προτότυπα πιάτα σε μια μεγάλη βεράντα πάνω στη θάλασσα. Στην ίδια περιοχή θα βρείτε και τα Δύο Τζιτζίκια Στα Αρμυρίκια, ένα ωραίο καλοκαιρινό ταβερνάκι με καλό φαγητό.

    Στο Γαλησσά, αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τη θαλασσινή κουζίνα στο Ηλιοβασίλεμα.

    ΑΓΟΡΕΣ

    Εκτός από τα υπέροχα συριανά λουκούμια (θα τα βρείτε σε αμέτρητες γεύσεις), το νησί φημίζεται για τη χαλβαδόπιτα, τα αμυγδαλωτά, το θυμαρίσιο μέλι, αλλά και τα τυροκομικά του, όπως το περίφημο τυρί Σαν Μιχάλη που ξεχωρίζει για τη μοναδική πικάντικη γεύση του.

    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων
    Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider