Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 17.2°C
    Clear

    Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία

    Η γοητευτική πόλη της Ναυπάκτου, ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη της Ελλάδας, αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για κάθε εποχή, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα

    Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, η Ναύπακτος, η γραφική παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, στέκει με το ένα πόδι στο βουνό και με το άλλο στη θάλασσα, διατηρώντας αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της. Έχει το ενετικό λιμάνι και το καλοδιατηρημένο κάστρο της, που σε ταξιδεύουν στο χρόνο, έχει τις παραλίες της για το καλοκαίρι, έχει και την Ορεινή Ναυπακτία με τα παραδοσιακά χωριά της για τους λάτρεις του βουνού.

    Διαβάστε ακόμη: Ορεινή Ναυπακτία: Συναρπαστική απόδραση στη φύση

    Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο πύργους που κλείνουν την είσοδο του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της μεσαιωνικής Ναυπάκτου, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά δίνουν το δικό τους χρώμα σε ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα μέρη.

    travelgo.gr
    Το ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου (Πηγή: Shutterstock)

    Συνέχεια του λιμανιού είναι το Στενοπάζαρο, η παλιά αγορά της πόλης, με τα διώροφα παραδοσιακά κτήρια. Το πλακόστρωτο σοκάκι σφύζει από χρώμα και ζωή, με όμορφα cafes και καταστήματα. Στο τέλος του Στενοπάζαρου βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου και λίγο πιο πέρα το Δημαρχείο. Απέναντι ακριβώς υψώνεται το αρχοντικό του λογοτέχνη Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα.

    Το βενετσιάνικο κάστρο- το καμάρι της πόλης- στην κορυφή του λόφου, σαγηνεύει με την εντυπωσιακή θέα που χαρίζει. Το θέαμα, μάλιστα, το βράδυ, με τη φωτισμένη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο φόντο, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς που έχτισαν πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ οι υπόλοιποι «ιδιοκτήτες» πρόσθεσαν τη δική τους σφραγίδα.

    travelgo.gr
    Η θέα από το κάστρο της Ναυπάκτου (Πηγή: Shutterstock)

    Στη διαδρομή προς το κάστρο, θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτήριο του 15ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη στέγαση των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης αυτής. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, ήρθε στην κατοχή του στρατηγού Νότη Μπότσαρη, ενώ σήμερα ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη» και φιλοξενεί διαρκή έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

    Θα δείτε, επίσης, το ξακουστό Ρολόι, το νεότερο μνημείο της ιστορικής πόλης της Αιτωλοακαρνανίας, που χτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοϊτη και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης.

    Κοντινές εξορμήσεις

    Σε κοντινή απόσταση από τη Ναύπακτο, τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας (τα Κράβαρα για τους παλαιότερους) χαρίζουν στιγμές απόλυτης βουνίσιας ηρεμίας σε όσους ονειρεύονται μια απόδραση στην αγκαλιά της φύσης. Το σκηνικό περιλαμβάνει αλπικά τοπία, διαδρομές μέσα σε έλατα και καστανιές, βόλτες σε ποτάμια, πετρόχτιστους ξενώνες και ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές γεύσεις. Οι επιλογές για δραστηριότητες στη φύση είναι πολλές- από ράφτινγκ, καγιάκ και πεζοπορία μέχρι διαδρομές με 4x4.

    travelgo.gr
    Η Ορεινή Ναυπακτία (Πηγή: Shutterstock)

    Το καλοκαίρι, πέρα από τις δύο πεντακάθαρες παραλίες της Ναυπάκτου, το Γρίμποβο ανατολικά και την Ψανή δυτικά, οι οποίες ξεχωρίζουν για τα αιωνόβια πλατάνια τους, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του και σε άλλες κοντινές παραλίες και να εξερευνήσει τα γύρω μέρη: Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Μαραθιάς, Γλυφάδα, Σπηλιές και το μικρό νησάκι απέναντι, τα Τριζόνια.

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Το Παραθάλασσο, στο γραφικό Μοναστηράκι, μόλις 11 χλμ. από τη Ναύπακτο, διαθέτει 4 πέτρινες και καλαίσθητες βίλες, με όλες τις ανέσεις, που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο εξοχικό σας.

    Στην πόλη της Ναυπάκτου, μερικές καλές επιλογές διαμονής είναι το ρομαντικό Αρχοντικό της Πέπως που στεγάζεται σε νεοκλασικό του 1850, το ξενοδοχείο Ακτή δίπλα στα βενετσιάνικα τείχη και το διακριτικά πολυτελές Nafs Hotel μπροστά στην παραλία.

    ΦΑΓΗΤΟ

    Νόστιμα και καλομαγειρεμένα πιάτα θα βρείτε στο Απίκο (must το γεμιστό καρβέλι). Αξίζει επίσης να πάτε στο Σπιτικό που σερβίρει προσεγμένη κουζίνα, στον Πάπουλη για μικρά, φρέσκα ψαράκια και στο μεζεδοπωλεό Εύ-οίνος που φημίζεται για τη μεγαλή ποικιλία πιάτων και τις χορταστικές μερίδες του.

    Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery

    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)
    (Πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider