Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 22.6°C
    Clear

    Ορεινή Ναυπακτία: Συναρπαστική απόδραση στη φύση

    ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ορεινή Ναυπακτία: Συναρπαστική απόδραση στη φύση

    Στην Ορεινή Ναυπακτία θα ανακαλύψεις γραφικά χωριά και μια υπέροχη φύση που θα αγαπήσεις.

    Στα ορεινά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, λίγο βορειότερα από την όμορφη πόλη της Ναυπάκτου, τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας (τα Κράβαρα για τους παλαιότερους) χαρίζουν στιγμές απόλυτης βουνίσιας ηρεμίας σε όσους ονειρεύονται μια απόδραση στην αγκαλιά της φύσης. Αλπικά τοπία, διαδρομές μέσα σε έλατα και καστανιές, βόλτες σε ποτάμια, παραδοσιακοί οικισμοί που πνίγονται στο πράσινο, πετρόχτιστοι ξενώνες με ανάμενα τζάκια και υπέροχη θέα, θαλπωρή, τοπικές γεύσεις και τσιπουροκαταστάσεις σε ταβερνάκια. Με άλλα λόγια, το ιδανικό σκηνικό για να ξεκουραστείς και να αδειάσει το μυαλό σου.

    Αφήνοντας πίσω σου τη Ναύπακτο, με κατεύθυνση τα ορεινά της περιοχής, οι φιδίσιοι, ανηφορικοί δρόμοι σε οδηγούν σε χωριά-διαμάντια όπου ο χρόνος κυλάει πολύ διαφορετικά.

    travelgo image

    Τα γραφικά χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας

    Άνω Χώρα

    Μετά από περίπου 60 χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου, στα 1.050 μ. υψόμετρο, θα συναντήσεις την Άνω Χώρα, το πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής. Βρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού δάσους με έλατα και καστανιές που εισχωρούν μέχρι το χωριό, κι έχει φροντισμένα πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, καλντερίμια και παραδοσιακούς ξενώνες με θέα όλο το βουνό. Στην κεντρική πλατεία στέκει ο ναός της Αγίας Παρασκευής και πιο κάτω, το λεωφορείο-αντίκα του ’40, ο «Καρνάβαλος», που μέχρι τη δεκαετία του ’80 εκτελούσε το δρομολόγιο Ναύπακτος-Ανω Χώρα-Κάτω Χώρα. Οι βόλτες εδώ θα σε οδηγήσουν μέχρι την άλλη «γειτονιά» του χωριού, τη Κάτω Χώρα, που βρίσκεται λίγο χαμηλότερα. Εκτός από το μονοπάτι που συνδέει την Άνω με την Κάτω Χώρα, υπάρχει και το μονοπάτι του Ηρακλή που ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κάκαβου- η χαρά του πεζοπόρου!

    travelgo image

    Αμπελακιώτισσα

    Βορειοδυτικά από την Άνω Χώρα, η Αμπελακιώτισσα προσφέρει μοναδική θέα στο ειδυλλιακό τοπίο γύρω της. Το χωριό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή και χρονολογείται από το 1455. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στο σημείο που χτίστηκε το μοναστήρι προέρχεται από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας. Εδώ υπάρχει κι ένας θαυμάσιος επιτάφιος, έργο του 1735, από τη Μαριόρα, την πιο φημισμένη κεντήστρα της Κωνσταντινούπολης. Το χωριό αποτελεί αγαπημένη βάση των πεζοπόρων, που ξεκινούν από εδώ για να εξερευνήσουν τα γύρω βουνά, όπως η Τσεκούρα και ο Άη-Λιας.

    travelgo image

    Ελατού

    Χωριό «όνομα και πράμα», μιας και είναι χωμένο μέσα στα έλατα στην πλαγιά ενός βουνού, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και υπέροχη θέα στις κατάφυτες πλαγιές που αγκαλιάζουν το χωριό, προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για χαμηλών τόνων αποδράσεις. Η Ελατού αποτελεί ιδανική βάση για εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής αλλά και στα γύρω δάση.

    Πλάτανος

    Πενήντα χιλιόμετρα μετά τη Ναύπακτο, απλώνεται μπροστά σου το αγχολυτικό σκηνικό του Πλάτανου, με πανέμορφα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια και παραδοσιακά καφενεδάκια. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Η ταμπέλα στο πλατάνι της πλατείας σε ενημερώνει: «Υψόμετρο 875 μ., κλίμα υγιεινό». Το χωριό διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο με πλούσια συλλογή, αλλά και μουσειακό χώρο που είναι αφιερωμένος στην εθνική αντίσταση.

    Ευηνοχώρια

    Έχοντας ως αφετηρία τον Πλάτανο μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη του Ευήνου. Τα χωριά Νεοχώρι, Αράχοβα, Κλεπά και Περδικόβρυση προσφέρουν μαγευτική θέα στην πανέμορφη Ευηνολίμνη και στο φράγμα του Εύηνου. Έχουν ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και ελκύουν εκείνους που αναζητούν ηρεμία και επαφή με τη φύση.

    travelgo image

    Rafting στον Εύηνο

    Την Ορεινή Ναυπακτία διασχίζει ο ποταμός Εύηνος, ένα «εύκολο» ποτάμι ιδανικό για αρχάριους του rafting, που θέλουν να μυηθούν στο σπορ. Η διαδρομή ξεκινάει από τη γέφυρα του Πόρου και καταλήγει στο Διεθνές Προπονητικό Κέντρο Canoe - Kayak, λίγο πριν τη γέφυρα του Μπανιά.

    Όλη η περιοχή προσφέρεται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία και διαδρομές με οχήματα 4Χ4. Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας, στην Ορεινή Ναυπακτία θα βρεις τον παράδεισο σου.

    Διαμονή

    Στα Πέτρινα, στο Κανναβέικο ή στο Xenios Chalets στην Άνω Χώρα, στα Σπιτάκια της Ιφιγένειας ή στο Αλωνάκι στον Πλάτανο, στον ξενώνα Δρυάδες στην Αμπελακιώτισσα, στο ξενοδοχείο Η Ελατού στην Ελατού.

    Φαγητό

    Στο χωριό Λιμνίτσα αξίζει να κάνεις μια στάση στο Τζάκι όπου η κυρία Τασία φτιάχνει υπέροχες πίτες, μαγειρευτά και φοβερά γλυκά, αλλά και στο Πέτρινο όπου τα κρέατα είναι από τη δική τους κτηνοτροφική μονάδα και τα λαχανικά από το μποστάνι τους. Στην Άνω Χώρα θα φας πολύ καλά στο Πλατάνι και στης Μοσχούλας. Στο δρόμο προς την Άνω Χώρα κάνε μια στάση στον Λώλο για σπιτικά μαγειρευτά πλάι στο τζάκι.

    Ορεινή Ναυπακτία: Συναρπαστική απόδραση στη φύση
    Ορεινή Ναυπακτία: Συναρπαστική απόδραση στη φύση
    Ορεινή Ναυπακτία: Συναρπαστική απόδραση στη φύση
    Ορεινή Ναυπακτία: Συναρπαστική απόδραση στη φύση
    Ορεινή Ναυπακτία: Συναρπαστική απόδραση στη φύση

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider