Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 17.6°C
    Clear

    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα

    Ένας μοναδικός προορισμός για τους λάτρεις της παράδοσης, της φύσης, του καλού φαγητού αλλά και της διασκέδασης.

    Ένα ταξίδι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, με παραδοσιακά χρώματα, μεθυστικές μυρωδιές και θησαυρούς που προσφέρει η θρακική φύση. Αυτό είναι η Ξάνθη. Κουβαλώντας μια βαριά ιστορική κληρονομιά, είναι μια πόλη που έμαθε ζει ισορροπώντας ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

    «Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη στην Ξάνθη, στην παραμυθένια Παλιά Πόλη, τη διατηρητέα». Έτσι περιέγραφε τη γενέτειρά του ο Μάνος Χατζιδάκις στο αυτοβιογραφικό του κείμενο. Είναι μοναδικός τόπος η Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Πρόκειται για ένα ανοιχτό μουσείο, ένα πραγματικό στολίδι για όλο το νομό. Χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1976 και αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη την Ελλάδα.

    travelgo image

    Χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους, χαρακτηρίζεται από τη δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της και είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, τυπικές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου αλλά ταυτόχρονα και δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα που έχτισαν οι πλούσιοι καπνοπαραγωγοί της περιοχής. Είναι ένας τόπος που σου δίνει την αίσθηση μιας εντελώς άλλης εποχής.

    Το άψογα οργανωμένο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης που ιδρύθηκε από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, η Πινακοθήκη της Ξάνθης και η Οικία Μάνου Χατζιδάκι, που σήμερα λειτουργεί ως Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης, είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα τραβήξουν την προσοχή σας. Αν βρεθείτε στην πόλη πρωί Σαββάτου, μην παραλείψετε να περάσετε από το φημισμένο παζάρι που γεμίζει τον δρόμο με χρώματα και αρώματα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς- θα βρείτε από μπαχαρικά μέχρι ρούχα και χαλιά.

    travelgo image

    Σήμα κατατεθέν της Νέας Πόλης από την άλλη, είναι η πλατεία με το Ρολόι, έναν πύργο ύψους 20 μ., αλλά και οι εναπομείνασες καπναποθήκες που μαρτυρούν τη μεγάλη ακμή του εμπορίου καπνού στην Ξάνθη. Τα κτήρια είναι δημιουργήματα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και αποτελούν έξοχα δείγματα αρχιτεκτονικής, ορισμένα από αυτά μοναδικά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

     

    Μαγευτικές διαδρομές εκτός πόλης

    travelgo image

    Ξάνθη όμως δεν είναι μόνο η πόλη και το παραδοσιακό κομμάτι της. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να πραγματοποιήσετε εξορμήσεις στη Λίμνη Βιστωνίδα με τα 300 είδη της ορνιθοπανίδας, στα φημισμένα Τέμπη του Νέστου, με τους εντυπωσιακούς φιδογυριστούς σχηματισμούς του ποταμού μέσα στην καταπράσινη φύση, στην Σταυρούπολη, στον καταρράκτη  του Λειβαδίτη (έναν από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους των Βαλκανίων), αλλά και στα Πομακοχώρια που φημίζονται για την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική μοναδικότητά τους. Στην περιοχή, οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να δοκιμάσουν δραστηριότητες όπως κανό-καγιάκ, πεζοπορία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών και τοξοβολία.

     

    Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

    travelgo image

    Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα πιο δημοφιλή της χώρας. Αυτή την περίοδο τα σοκάκια της Παλαιάς Πόλης υποδέχονται χιλιάδες κόσμο για ξεφάντωμα και γλέντι. Η κεντρική πλατεία της γίνεται τόπος συγκέντρωσης, διασκέδασης και οργάνωσης αυθόρμητων γλεντιών, που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβίωση παλιών εθίμων. Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι το «Κάψιμο του Τζάρου». Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.

     

    Πού να μείνετε

    Στο φινετσάτο και κομψό Elisso Hotel που περιβάλλεται από τα μνημεία της Παλιάς Πόλης, στο Hotel Xanthippion πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία ή στο Boutique Hotel 1905 που στεγάζεται σε κτήριο που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης. Εναλλακτικά, για διαμονή κοντά στη φύση, μια καλή επιλογή είναι το Hotel Filoxenia, στο χωριό Τοξότες, μόλις 500 μέτρα από τα Τέμπη του Νέστου.

    Πού να φάτε

    Το Mezebar και οι Πηρουνιές είναι δύο από τα καλύτερα στέκια για νόστιμους μεζέδες. Σε ένα γωνιακό διατηρητέο της Παλιάς Πόλης, το Δρομάκι σερβίρει μερακλίδικα πιάτα, με καλύτερα το γιαουρτλού και το τας κεμπάπ. Μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Ξάνθης, η ταβέρνα Το Πίλημα, στο ομώνυμο χωριό, σερβίρει κρεατικά στα κάρβουνα καθώς και πεντανόστιμο κεμπάπ. Αξίζει επίσης να πάτε μέχρι το πομάκικο χωριό Κοττάνη για να δοκιμάσετε την κουζίνα της ομώνυμης παραδοσιακής ταβέρνας.

    Τι να αγοράσετε

    Καριόκες και σαραγλί από το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά, καζάν ντιπί και τουλούμπες από το Καζάνι και κάθε είδους σιροπιαστά από το γαλακτοζαχαροπλαστείο Νέα Ελλάς.

    Για καφέ και ποτό

    Το Ντισκοκαφείο Ντίλι Ντίλι με τη ρετρό αισθητική, η Τυφλόμυγα και το Αλχημείον αποτελούν κλασικά και αγαπημένα σημεία συνανάντησης στην Παλιά Πόλη.

    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα
    Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider