«Πνιγμένη» στην πλούσια φύση του Πάρνωνα, μέσα σε έλατα, πλατάνια και καστανιές, η Καστάνιτσα αποτελεί έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου και έναν ιδανικό προορισμό για ήρεμες ορεινές αποδράσεις.
Ορεινή Αρκαδία δεν είναι μόνο το Μαίναλο. Είναι και ο Πάρνωνας (τουλάχιστον ένα κομμάτι του), το βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία. Με πετρόχτιστα χωριά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, καταπράσινα δάση και εικόνες άγριας ομορφιάς, το κατάφυτο βουνό αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των ήρεμων ορεινών αποδράσεων.
Χτισμένη στα 850 μέτρα υψόμετρο, στις πλαγιές του Πάρνωνα, η Καστάνιτσα είναι ένα χωριό-διαμάντι που αξίζει να ανακαλύψετε. Πρόκειται για έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου. Αυτό που τραβάει αμέσως την προσοχή του επισκέπτη είναι τα ασβεστωμένα σπίτια του χωριού που ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πλούσιο δάσος από καστανιές.
Καστάνιτσα: Το αρχαιότερο χωριό της Τσακωνιάς
Η Καστάνιτσα θεωρείται ένας από τους γραφικότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Το χωριό απέχει περίπου 70 χλμ. από την Τρίπολη, 65 χλμ. από τη Σπάρτη και 200 χλμ. από την Αθήνα και ανήκει διοικητικά στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Η Καστάνιτσα ιδρύθηκε από Τσάκωνες οι οποίοι κατέφυγαν στα ορεινά του Πάρνωνα κατά τη διάρκεια των σλαβικών επιδρομών στην Πελοπόννησο στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για το αρχαιότερο χωριό της Τσακωνιάς, της περιοχής της ανατολικής Πελοποννήσου με την ιδιότυπη (δωρικής προέλευσης) γλώσσα. Εδώ, οι παλιότεροι μιλούν ακόμη την τσακώνικη διάλεκτο.
Πετρόκτιστα σπίτια ασπρισμένα με ασβέστη, ξύλινα μπαλκόνια και στέγες από τοπικό σχιστόλιθο δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια ειδυλλιακή και ταυτόχρονα αιγαιοπελαγίτικη όψη στο χωριό. Το χρώμα της η Καστάνιτσα το οφείλει στην παραγωγή ασβέστη για την οποία παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα ξακουστή.
Περπατήστε στις γειτονιές και τα στενά σοκάκια για να θαυμάσετε την αυθεντική αρχιτεκτονική των σπιτιών - αρκετά από αυτά είναι πυργόσπιτα που μετρούν έως και τρεις αιώνες ζωής. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι τα ερείπια του βυζαντινού πύργου που δεσπόζει στο λόφο και προσφέρει πανοραμική θέα στο χωριό μέχρι τις κορυφές του Πάρνωνα και τον Αργολικό Κόλπο. Στην Καστάνιτσα βρίσκεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία του χωριού, την τσακώνικη διάλεκτο, καθώς και για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.
Όπως μαρτυρά και η ονομασία του, το χωριό φημίζεται για τα κάστανά του. Το πανέμορφο καστανοδάσος που το περιβάλλει έχει έκταση 4.500 στρέμματα και στο χωριό διοργανώνεται κάθε χρόνο η Γιορτή του Κάστανου στα τέλη Οκτωβρίου.
Με αφετηρία την Καστάνιτσα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση και να χαρεί το μοναδικό τοπίο του Πάρνωνα. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου και Παντελεήμονος Κοντολινάς. Από το σημείο αυτό ξεκινά και το εντυπωσιακό φαράγγι της Μαζιάς, ένα από τα πολλά φαράγγια του Πάρνωνα. Επίσης, σε απόσταση 20 έως 30 χιλιομέτρων από την Καστάνιτσα υπάρχουν αρκετοί γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί όπως ο Πραστός, ο Άγιος Πέτρος, τα Άνω Δολιανά αλλά και η Βαμβακού, οι Καρυές και το Πολύδροσο (Τσίντζινα), που αξίζει να γνωρίσετε.
Διαμονή & Φαγητό
Στην Καστάνιτσα υπάρχει ο παραδοσιακός Ξενώνας Αντωνίου, που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο πέτρινο πυργόσπιτο. Στο χωριό θα φάτε ωραία στην ταβέρνα Στολίδι που βρίσκεται στην πλατεία - δοκιμάστε οπωσδήποτε τα πιάτα με κάστανα και το κοκκινιστό αγριογούρουνο.