Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Antíparos
    Wed 18.4°C
    Clouds

    Στην Αντίπαρο για γαλήνιες διακοπές

    ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Στην Αντίπαρο για γαλήνιες διακοπές

    Μικρό νησάκι, κατεξοχήν προσφέρεται για γαλήνιες και ήσυχες διακοπές, δίπλα στην Πάρο. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ωλίαρος και στο γειτονικό νησάκι Σάλιαγκος ανακαλύφθηκε σπουδαιότατος νεολιθικός οικισμός, ο αρχαιότερος των Κυκλάδων. Απέχει μόλις 4,5 ν. μ. από την Παροικία της Πάρου, με τα οποία συνδέεται ακτοπλοϊκά.

    Πρωτεύουσα του και λιμάνι του νησιού η Αντίπαρος ή Κάστρο, γραφικός οικισμός που απλώνεται γύρω από το ενετικό κάστρο του 15ου αι. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα ασβεστωμένα στενά, τα λουλουδιασμένα σπίτια και η μεγάλη (κεντρική) πλατεία με τον ευκάλυπτο συνθέτουν μια θαυμάσια νησιωτική ατμόσφαιρα. 

    travelgo image

    Στο λόφο του Αγίου Ιωάννη (8 χλμ. Ν) βρίσκεται το μαγευτικό σπήλαιο της Αντιπάρου με θαυμάσιους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Στην είσοδό του βρίσκεται ο αρχαιότερος σταλαγμίτης της Ευρώπης ύψους 8 μ. Έχει βάθος 90 μ. πλάτος 50 μ. και ύψος 40 μ.• τετρακόσια δέκα σκαλοπάτια σας οδηγούν μέχρι τις τρεις αίθουσές του. Πλήθος επιγραφών μαρτυρούν την επισκεψιμότητα του σπηλαίου από τα αρχαία χρόνια!

    Μεταξύ των διακεκριμένων επισκεπτών του ήταν και ο Αρχίλοχος ο Πάριος, ο μεγάλος λυρικός ποιητής. Έξω από το σπήλαιο το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη του Σπηλιώτη, όπου και γίνεται στις 7 Μαΐου το ονομαστό πανηγύρι με παρουσίαση παραδοσιακών χορών και κεράσματα.

    Ανακαλύψτε τις υπέροχες παραλίες της Αντιπάρου με κορυφαία αυτήν του Αγίου Γεωργίου, στα νότια του νησιού, ιδανική για καταδύσεις και θαλάσσιο καγιάκ.

    Δυτικά της Αντιπάρου βρίσκονται τρία μικρά ακατοίκητα νησιά, που παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το Δεσποτικό, το Τσιμιντήρι (μεταξύ Αντιπάρου και Δεσποτικού) και το Στρογγυλό (δυτικά του Δεσποτικού) συνδέονται στενά με τον κυκλαδικό πολιτισμό και την ιστορική εξέλιξη του Αιγαίου. Εδώ βρέθηκαν και σημαντικά αρχαία ευρήματα που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου. Τα νησάκια είναι επισκέψιμα με τουριστικά καΐκια που εξορμούν από την παραλία του Αγ. Γεωργίου.

    Παραλίες

    Με ακτογραμμή 57 χιλιομέτρων, η Αντίπαρος αγκαλιάζεται από εκπληκτικές παραλίες. Από τη μία πλευρά, την αγκαλιάζουν ήρεμα νερά με χρυσές αμμουδιές κι απ’ την άλλη κατακόρυφα βράχια με σπηλιές σμιλεμένες από το ανοιχτό πέλαγος και τους ανέμους.

    Με εύκολη πρόσβαση από τον οικισμό, μόλις 5 λεπτά με τα πόδια, βρίσκονται οι εξής παραλίες:

    travelgo image

    Οι Ψαραλυκές η 1η και η 2η. Δύο οργανωμένες παραλίες, η μία φυσική συνέχεια της άλλης, με χρυσαφένια άμμο, beach bars, ξαπλώστρες και θαλάσσια παιχνίδια (μπανάνες κ.λπ.) αλλά και φυσική σκιά από αρμυρίκια.

    Η Παναγιά (ή 3η Ψαραλυκή). Μεγάλος κόλπος με κρυστάλλινα νερά, αμμουδιά, ασημένιο βοτσαλάκι και πυκνή σκιά απ’ τα θαλασσόδεντρα, να δίνει το παρόν. Υπάρχει ταβερνάκι με παραδοσιακή κουζίνα. (Στάση δημοτικού λεωφορείου)

    Το Σιφνέικο (ή Sun Set beach), στο οποίο πας με τα πόδια από τη πλατεία (500μ.) ή και με το αυτοκίνητο περιφερειακά. Με ωραία αμμουδιά, είναι εύκολη λύση για κολύμπι σε καθαρά νερά. Υπάρχει παιδική χαρά και πέτρινες πεζούλες για αγνάντεμα, με το βλέμμα να φθάνει ως τη Σίφνο, απ’ όπου και πήρε το όνομά του. Ιδιαίτερο ηλιοβασίλεμα, αρκεί να μην έχει βοριάδες. Απολαύστε ρομαντικό φαγητό και ποτό με θέα το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στο Σιφνέικο Γιαλό.

    Αγ. Σπυρίδωνας.  Η πιο ρηχή αμμουδιά του νησιού. Βρίσκεται βορειοανατολικά του λιμανιού. Με τα αρμυρίκια της, δημιουργεί έναν παράδεισο για όλα τα μικρά παιδιά (baby beach).

    Η παραλία της Καλαργυρούς βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Είναι η  πιο ήσυχη παραλία της Αντιπάρου, με αμμώδη και βραχώδη βυθό.

    Η παραλία του Κάμπινγκ με τα καθάρια, γαλαζοπράσινα νερά που εκπλήσσουν.  Συγκεντρώνει πολλή νεολαία, όπως είναι φυσικό, και σε μέρος της παραλίας επιτρέπεται ο γυμνισμός.

    Υγρός περίπατος - περπατώντας απ’ το ένα νησί στο άλλο!

    Αν θελήσει κανείς να απολαύσει τη θέα όλης της βόρειας, αντιπαριώτικης ακτής, δεν έχει παρά να διαβεί περπατώντας το στενό από την παραλία του Θεολόγου, έως τα ακατοίκητα Φειρά, απέναντι απ' το ακρωτήρι Βορινό. Το βάθος της θάλασσας, ανάμεσά τους, υπολογίζεται στο μισό μέτρο και προκαλεί για έναν σπάνιο υγρό περίπατο, ανοιχτό προς εξερεύνηση.

    Στην Αντίπαρο για γαλήνιες διακοπές
    Στην Αντίπαρο για γαλήνιες διακοπές
    Στην Αντίπαρο για γαλήνιες διακοπές
    Στην Αντίπαρο για γαλήνιες διακοπές
    Στην Αντίπαρο για γαλήνιες διακοπές
    Στην Αντίπαρο για γαλήνιες διακοπές

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider