Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αμoργός
    Tue 17°C
    Clouds

    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα

    ΑΜΟΡΓΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα

    Το παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα, οι παραλίες με τα υπέροχα μπλε νερά, το άγριας ομορφιάς τοπίο και η ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της είναι οι λόγοι που η Αμοργός έχει φανατικούς θαυμαστές που δεν την αλλάζουν με τίποτα

    Έχουν περάσει 34 χρόνια από τον Ιούλιο του 1988, όταν κυκλοφόρησε η γαλλική ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» του σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν, η οποία έκανε διάσημο αυτό το νησί σε όλο τον κόσμο. Όποιος επισκεφτεί την Αμοργό θα καταλάβει αμέσως γιατί η ταινία γυρίστηκε εκεί. Η μαγευτική θέα στο πέλαγος, τα κρυστάλλινα νερά που παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου, ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο και μια Χώρα που θεωρείται από τις ομορφότερες του Αιγαίου, συνθέτουν την εικόνα του ανατολικότερου νησιού των Κυκλάδων.

    Είναι ιδιαίτερο νησί η Αμοργός. Ένα νησί με χαρακτήρα και μια ανεπιτήδευτη χαλαρότητα. Οι φανατικοί επισκέπτες της, που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι, λένε πως δεν μπορούν να βρουν την ιδιαίτερη ενέργεια και ατμόσφαιρά της αλλού. Είναι εύκολο να τους πιστέψετε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η πανέμορφη Χώρα της Αμοργού

    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα
    Χώρα Αμοργού (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη στο κέντρο του νησιού, ώστε να μην είναι ορατή από τη θάλασσα, η λαβυρινθώδης Χώρα της Αμοργού είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Ο οικισμός έχει αναπτυχθεί γύρω από έναν ψηλό βράχο πάνω στον οποίο βρίσκεται το ενετικό κάστρο. Η βόλτα στα κατάλευκα σοκάκια της θα σας αποκαλύψει παραδοσιακής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής σπίτια με πολύχρωμες πόρτες, αυλές που μοσχομυρίζουν αγιόκλημα και γιασεμί, σκεπασμένα περάσματα, ανεμόμυλους, αμέτρητες εκκλησίες και παραδοσιακά καφενεία που είναι ιδανικά για παρεΐστικα ξενύχτια με ψημένη ρακή. Στη Χώρα της Αμοργού θα δείτε και τον Πύργο του Γαβρά, ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού με ευρήματα από τις ανασκαφές στις τρεις αρχαίες πόλεις που βρέθηκαν στην Αμοργό (Αρκεσίνη, Αιγιάλη και Μινώα).

     

    Η Αιγιάλη και τα Κατάπολα

    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα
    Αιγιάλη (πηγή: Shutterstock)

    Η Αμοργός διαθέτει δύο λιμάνια, την Αιγιάλη και τα Κατάπολα, τα οποία βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, 17 χλμ. από τη Χώρα, η Αιγιάλη είναι πολυσύχναστη και πιο νεανική. Εκεί θα βρείτε πολλά μπαρ, ταβέρνες και μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με γαλάζια νερά. Από τον όρμο της Αιγάλης ανεβείτε στα γραφικά χωριά που είναι σκαρφαλωμένα στο βουνό: τα Θολάρια, η Λαγκάδα και ο Ποταμός είναι ιδανικά για χαλαρές βόλτες σε στενά λευκά καλντερίμια με καμάρες και για ρακόμελο στα καφενεία.

    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα
    Κατάπολα (πηγή: Shutterstock)

    Τα Κατάπολα έχουν το δικό τους κοινό. Βρίσκονται περίπου στο κέντρο της Αμοργού και αποτελούν το κύριο λιμάνι του νησιού. Στην αρχαιότητα στο λόφο νότια των Καταπόλων βρισκόταν η Αρχαία Μινώα, μία από τις τρεις πόλεις της αρχαίας Αμοργού. Περπατώντας στον όρμο, απέναντι ακριβώς από το λιμάνι βρίσκεται η συνοικία Ξυλοκερατίδι, με λίγα εστιατόρια και μπαράκια δίπλα στη θάλασσα. Από τα Κατάπολα ξεκινούν καραβάκια που θα σας οδηγήσουν σε υπέροχες παραλίες.

     

    Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας

    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα
    Το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Αμοργού (πηγή: Shutterstock)

    Πάντως σίγουρα δεν πρέπει να φύγετε από το νησί αν δεν δείτε από κοντά το κορυφαίο αξιοθέατό του και ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας, το επιβλητικό Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Η λαξευμένη στο βράχο μονή είναι χτισμένη σε ένα σημείο απόκοσμο μα και απίστευτα όμορφο, στην απόκρημνη νότια ακτή του νησιού. Ορατή μόνο από το πέλαγος, μοιάζει να κρέμεται στον γκρεμό. Τριακόσια μέτρα πάνω από τη θάλασσα, τα απότομα βράχια εναρμονίζονται άψογα με τους λευκούς γεωμετρικούς όγκους του κτίσματος. Για να φτάσετε στο μοναστήρι θα πρέπει να ανεβείτε περίπου 300 σκαλιά. Οι μοναχοί θα σας τρατάρουν λουκούμι και παγωμένο νερό.

     

    Βουτιές στο απέραντο γαλάζιο

    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα
    Αγία Άννα (πηγή: Shutterstock)

    Τα υπέροχα, καταγάλανα, νερά, τα βράχια που δημιουργούν μικρές κρυψώνες και η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου συνθέτουν ένα ξεχωριστό σύνολο. Από τις διασημότερες παραλίες της Αμοργού, η παραλία της Αγίας Άννας απέχει 3 χλμ. από τη Χώρα του νησιού και βρίσκεται πολύ κοντά στη Μονή της Χοζοβιώτισσας. Η παραλία δεν είναι μεγάλη, ωστόσο μαγεύει τους επισκέπτες με τα διάφανα και βαθιά γαλάζια νερά της, τους βράχους που είναι κατάλληλοι για βουτιές και ηλιοθεραπεία και το άγριας ομορφιάς τοπίο ολόγυρά της.

    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα
    Παραλία του Μούρου (πηγή: Shutterstock)

    Πιο κάτω, μετά την Αγία Άννα, υπάρχει η διάσημη παραλία του Μούρου με τους βράχους που ξεπηδούν μέσα από τα καταγάλανα, βαθιά νερά. Αξίζει να κάνετε μια στάση για φωτογραφία δίπλα στο εντυπωσιακό ναυάγιο «Ολυμπία», στον όρμο του Λίβερου. Το σκουριασμένο σκαρί του πλοίου εντυπωσίασε τον Λικ Μπεσόν ώστε να το επιλέξει για σκηνικό της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο».

    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα
    Ναυάγιο «Ολυμπία» (πηγή: Shutterstock)

    Λίγο πιο κάτω από το ναυάγιο, θα βρεθείτε στον κόλπο της Καλοταρίτισσας με την οργανωμένη αμμώδη παραλία, στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Από εδώ ξεκινούν καραβάκια για την πανέμορφη παραλία στο νησάκι της Γραμβούσσας, με τη λευκή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά.

    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα
    Άγιος Παύλος (πηγή: Shutterstock)

    Ο Άγιος Παύλος είναι μια μικρή χερσόνησος με ψιλό βότσαλο. Από εδώ φεύγουν τα καραβάκια που πηγαίνουν στη Νικουριά, ένα μικρό νησί με δύο πανέμορφες παραλίες. Η παραλία της Αιγιάλης είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία του νησιού. Είναι απάνεμη και έχει καλή οργάνωση, γι' αυτό και την προτιμούν οικογένειες. Πίσω από την παραλία υπάρχουν μπαρ, ταβέρνες και καφενεία. Στο τέλος της παραλίας, ένα μονοπάτι οδηγεί στην υπέροχη παραλία της Λεβροσού, όπου τα αρμυρίκια προσφέρουν άφθονη σκιά. Η Μικρή Βλυχάδα είναι μια ήσυχη παραλία με βότσαλο, στην οποία μπορείτε να πάτε με τα πόδια από ένα μονοπάτι που ξεκινά από τα Θολάρια.

    Στα μονοπάτια της Αμοργού

    Αμοργός: Το νησί με τη χαλαρωτική αύρα
    Η θέα στο πέλαγος κόβει την ανάσα (πηγή: Shutterstock)

    Η Αμοργός φημίζεται για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της, τα οποία καλύπτουν όλο το νησί. Περπατώντας σε αυτά, ο επισκέπτης απολαμβάνει τη φυσική ομορφιά της Αμοργού και τη συνεχή εναλλαγή τοπίου, ανακαλύπτει μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μαγεύεται από τη θέα του απέραντου πελάγους. Η μεγαλύτερη σε μήκος διαδρομή είναι η Παλιά Στράτα (11,5 χλμ), η οποία ξεκινά από τη Χώρα, συνεχίζει προς το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, κατευθύνεται προς τον Ποταμό και καταλήγει στον Όρμο της Αιγιάλης (περίπου 4 ώρες).

    Τι να δοκιμάσετε

    Δοκιμάστε το παραδοσιακό πατατάτο (κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες) στις ταβέρνες και στα διάσημα πανηγύρια της Αμοργού. Επίσης, την αμοργιανή φάβα, τα υπέροχα τοπικά τυριά όπως την ξινομυζήθρα, τα ξεροτήγανα και τα παστέλια. Η ψημένη ρακή είναι το χαρακτηριστικό ποτό της Αμοργού και θα την απολαύσετε στα καφενεία και στις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού.

     

    ΟΔΗΓΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Αιγιάλη

    • Το Aegialis Hotel & Spa βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την αμμώδη παραλία της Αιγιάλης και είναι το μόνο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αμοργό. Δωμάτια με μοντέρνο, μινιμαλιστικό design, άνεση, εξαιρετικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις spa (σάουνα, χαμάμ, τζακούζι, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με θαλασσινό νερό και γυμναστήριο).
    • Λίγα μέτρα μακριά από την αμμώδη παραλία της Αιγιάλης, το Lakki Village, με κυρίαρχα χρώματα το μπλε και το λευκό, διαθέτει υπέροχη εξωτερική πισίνα και κομψά δωμάτια με όλες τις ανέσεις.
    • Το Erisimo Apartments αποτελείται από πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, όλα με φανταστική θέα προς τον κόλπο της Αιγιάλης και τη θάλασσα.
    • Το Karkisia Hotel διαθέτει 18 άνετα στούντιο σε ένα ήσυχο και γαλήνιο περιβάλλον ακριβώς στην καρδιά του χωριού και του λιμανιού της Αιγιάλης, μόλις 150 μ. από την αμμώδη παραλία.
    • Μια πολύ καλή επιλογή είναι και το Απέραντο Γαλάζιο, ένα οικογενειακό συγκρότημα 10 δωματίων και studios πάνω από το λιμάνι της Αιγιάλης, που προσφέρει υπέροχη θέα στην περιοχή.
    • Το Aliori Caves προσφέρει δύο πολυτελή διαμερίσματα που εγκαινιάστηκαν τον Ιούλιο του 2019. Πρόκειται για έναν ξενώνα υψηλής αρχιτεκτονικής, διακοσμημένο με γούστο, ποιοτικά έπιπλα και έργα τέχνης.
    • Το Nostos Studios προσφέρει ζεστή οικογενειακή φιλοξενία σε έναν χώρο με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και έναν κήπο πλημμυρισμένο με χρώματα κι αρώματα.
    • Το Artemis Pension διαθέτει δωμάτια και στούντιο σε δύο τοποθεσίες: στην κεντρική παραλία της Αιγιάλης και στη Λαγκάδα.


    Κατάπολα

    • Το Amorgos Pearls, στο κέντρο του κόλπου των Καταπόλων, μακριά από τη φασαρία αλλά δίπλα στη θάλασσα, προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για χαλαρωτικές διακοπές.
    • Το Amorgion Hotel είναι ένα όμορφο, μικρό, boutique ξενοδοχείο με καταπράσινο κήπο, απολαυστική πισίνα και απεριόριστη θέα στο λιμάνι και τον κάμπο των Καταπόλων.
    • Χτισμένο με παραδοσιακό τρόπο και διακοσμημένο με γούστο, το Castelopetra Studios διαθέτει πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια με πανοραμική θέα στον κόλπο των Καταπόλων.
    • Εναλλακτικά, επιλέξτε το Angeliki Pension, που βρίσκεται στο μεσαίο συνοικισμό των Καταπόλων, 350 μ. από το λιμάνι, λιγότερο από 100 μ. από την κεντρική παραλία και μόλις 3 λεπτά με τα πόδια από τον τερματικό σταθμό των λεωφορείων.

    Χώρα

    • Η Εμπροστιάδα είναι ένας όμορφος παραδοσιακός ξενώνας στην άκρη της Χώρας. Διαθέτει σουίτες, μεζονέτες και δίκλινα δωμάτια εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες και σύγχρονες παροχές.

     

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Ο Αμοργιαλός στην Αιγιάλη αποτελεί αγαπημένη στάση για μεζέδες και ψημένη ρακή.
    • Σταθερή αξία το Λιμάνι της Κυρα-Κατίνας, μία ιστορική ταβέρνα στην Αιγιάλη για φρέσκο ψάρι και αμοργιανές σπεσιαλιτέ όπως πατατάτο.
    • Στο Ambrosia Restaurant του ξενοδοχείου Aegialis σερβίρεται κουζίνα Αμοργού με ντόπια βιολογικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά, με θέα τον πανέμορφο όρμο της Αιγιάλης.
    • Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Χώρας είναι το ΤρανζισΤοΡάκι, που σερβίρει πολύ ιδιαίτερους μεζέδες.
    • Στην Αρμπαρόριζα θα πάτε για ψητά ντόπια κρέατα και μαγειρευτά.
    • Το Απόσπερο, στην άνω πλατεία της Χώρας, σερβίρει δημιουργικά και πρωτότυπα πιάτα.
    • Στο παραδοσιακό καφενείο του Πάρβα στη Χώρα, θα βρείτε αμοργιανές πίτες, ψητά κρέατα και μαγειρευτά.
    • Η ταβέρνα Μαρουσώ, στο χωριό Αρκεσίνη, είναι επίσης μια καλή επιλογή για θαλασσινά, κρεατικά αλλά και μαγειρευτά.
    • Στο χωριό Βρούτση, στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, ο Γιωργαλίνης φημίζεται για το παραδοσιακό φαγητό και τα ψητά του - όλα από τη δική του φάρμα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider