Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζάκυνθος
    Sun 23.6°C
    Clear

    Ζάκυνθος: Ένα νησί σαν καρτ-ποστάλ!

    ΖΑΚΥΝΘΟΣ
    Κείμενο: Μίλτος Μιχαλάς
    Ζάκυνθος: Ένα νησί σαν καρτ-ποστάλ!

    Το Travelgo.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2023 με την AEGEAN.

    Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί που έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες του. Εντυπωσιακές παραλίες, τοπία άγριας φυσικής ομορφιάς, μια καταπράσινη ενδοχώρα, απομόνωση αλλά και πολυκοσμία, συνδυάζονται αρμονικά και δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για αξέχαστες διακοπές. Η «καλλονή του Ιονίου» είναι γεμάτη με μοναδικές γωνιές που μπορούν να συγκινήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε όρεξη για ανακαλύψεις.

    Πετάξτε στη Ζάκυνθο με την AEGEAN για να ανακαλύψετε τους λόγους που κάνουν το νησί αυτό τόσο ξεχωριστό.

    Με μια ματιά

    travelgo.gr
    Πόλη Ζακύνθου / Πηγή: Shutterstock

    Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου και ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Οι Βενετσιάνοι ονόμασαν τη Ζάκυνθο «Φιόρο του Λεβάντε», δηλαδή «Άνθος της Ανατολής», για να περιγράψουν την πλούσια φυσική ομορφιά του νησιού. Η Ζάκυνθος είναι πραγματικά εντυπωσιακή και τα τοπία της θα σας μείνουν αξέχαστα. Το Θαλάσσιο Πάρκο του νησιού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Ελλάδα για την προστασία της χελώνας Caretta caretta και της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Η Ζάκυνθος έχει συναρπαστικές παραλίες, αλλά και όμορφα ορεινά χωριά. Με λίγα λόγια είναι ένα νησί που δεν θα σας κάνει στιγμή να βαρεθείτε.

    Τι να κάνετε

    #1 Γνωρίστε την πόλη της Ζακύνθου

    travelgo.gr
    Πανοραμική άποψη της πόλης της Ζακύνθου / Πηγή: Shutterstock

    Μια περιήγηση στην πόλη της Ζακύνθου είναι στα must των διακοπών σας στο νησί. Αν και ξαναχτισμένη μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του '53, η πόλη της Ζακύνθου έχει πολλές όμορφες γωνιές και αξιοθέατα που αξίζουν την προσοχή σας. Στη βόλτα σας θα δείτε τον επιβλητικό ναό του πολιούχου Αγίου Διονυσίου, την κεντρική Πλατεία Σολωμού και την πλακόστρωτη Πλατεία του Αγίου Μάρκου με το Ρολόι του Φάρου. Ανεβείτε στον πευκόφυτο λόφο του Στράνη (εδώ, ο Διονύσιος Σολωμός, στη σκιά ενός δέντρου, εμπνεύστηκε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν») και συνεχίστε με έναν απογευματινό περίπατο στην Μπόχαλη, στην πίσω μεριά της πόλης. Τα παλιά αρχοντικά θα σας ταξιδέψουν στον χρόνο, ενώ η ανάβαση στο ερειπωμένο ενετικό κάστρο θα σας ανταμείψει με ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

    #2 Μπάνιο σε εντυπωσιακές παραλίες

    travelgo.gr
    Παραλία Γέρακας / Πηγή: Shutterstock

    Στη βόρεια Ζάκυνθο βρίσκεται το φημισμένο Ναυάγιο ή αλλιώς η απόλυτη ελληνική καρτ ποστάλ. Μια παραλία που όμοιά της δεν βρίσκεις στον κόσμο. Φέτος η διάσημη παραλία είναι κλειστή για λόγους ασφαλείας (οι επισκέπτες μπορούν να τη θαυμάσουν πάνω από τα πλοία, από απόσταση). Όμως η Zάκυνθος δεν είναι μόνο το Ναυάγιο. Το νησί διαθέτει πολλές υπέροχες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε. Το Τσιλιβί (κοντά στην πόλη) και οι υπέροχες παραλίες στη χερσόνησο του Βασιλικού, όπως το Πόρτο Ρώμα, το Πόρτο Ζόρο, η Μπανάνα, τα Καμίνια, η Δάφνη, ο Άγιος Νικόλαος και η αμμουδιά του Γέρακα με τις φωλιές της Caretta caretta, αξίζουν να είναι στις επιλογές σας. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα και στον Λαγανά με την κοσμοπολίτικη και τεράστια αμμώδη παραλία. Εδώ βρίσκεται και το πευκόφυτο νησάκι του Αγίου Σώστη, που ενώνεται με ξύλινη γέφυρα με την ομώνυμη παραλία. Στη δυτική ακτή του νησιού ξεχωρίζουν το Κορακονήσι και ο Λιμνιώνας, ενώ στα βόρεια αξίζει να βουτήξετε στην παραλία Πόρτο Βρώμη και στα Ξίγκια με τα ζεστά θειούχα νερά.

    #3 Εκδρομή στις Γαλάζιες Σπηλιές

    travelgo.gr
    Στις Γαλάζιες Σπηλιές / Πηγή: Shutterstock

    Στα must της Ζακύνθου είναι και η εκδρομή με καραβάκι στις εντυπωσιακές Γαλάζιες Σπηλιές. Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού και αρχίζουν αμέσως μετά τον Άγιο Νικόλαο για να τελειώσουν κοντά στο ακρωτήριο Σχoινάρι. Οι επιβλητικοί βράχοι, τα απίστευτα χρώματα και η ομορφιά της θάλασσας δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα.

    #4 Ανακαλύψτε το νησάκι της χελώνας Caretta caretta

    travelgo.gr
    Μαραθονήσι / Πηγή: Shutterstock

    Ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού είναι το Μαραθονήσι ή αλλιώς το «νησί της χελώνας». Το νησάκι αυτό, που βρίσκεται στον κόλπο του Λαγανά, πολύ κοντά στον Μαραθιά στο Κερί, αποτελεί έναν από τους τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Εδώ υπάρχουν δύο εξωτικές παραλίες, ενώ στο πίσω μέρος θα βρείτε σπηλιές ιδανικές για βουτιές και για φωτογραφίες. Σημειώστε ότι απαγορεύεται η αγκυροβόληση και ότι στο νησί δεν υπάρχουν μπαρ (φροντίστε για τα απαραίτητα). Μπορείτε να το επισκεφθείτε με καραβάκι σε οργανωμένη εκδρομή ή να νοικιάσετε δικό σας από το Κερί ή από τον κόλπο του Λαγανά. Στην οργανωμένη εκδρομή θα κάνετε και στάση στις σπηλιές Κεριού για μία βουτιά.

    #5 Γευστικές απολαύσεις

    travelgo.gr
    Παραδοσιακή ταβέρνα στη Ζάκυνθο / Πηγή: Shutterstock

    Η παραδοσιακή κουζίνα του νησιού είναι πεντανόστιμη και οι συνταγές της ξεχωριστές. Αξίζει να δοκιμάσετε το πικάντικο λαδοτύρι (ωριμάζει για μήνες μέσα σε ζακυνθινό ελαιόλαδο), την πρέντζα (φρέσκο κρεμώδες τυρί), παραδοσιακά ζακυνθινά παξιμάδια, μάντολες και παστέλια. Συνοδέψτε τα γεύματά σας με τα περίφημα ζακυνθινά κρασιά. Αν είστε λάτρεις του κρασιού, μην παραλείψετε να βάλετε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη σε κάποιο από τα τοπικά οινοποιεία.

    Tips

    travelgo.gr
    Ηλιοβασίλεμα στο Κερί / Πηγή: Shutterstock

    - Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στο Κερί, στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νησιού. Η θέα από την αμφιθεατρική πλαγιά στα νερά του Ιονίου είναι από εκείνες τις εικόνες που μένουν χαραγμένες στη μνήμη.

    - Κάντε μια βόλτα στα ημιορεινά και ορεινά χωριά του νησιού για να γνωρίσετε την «άλλη» Ζακύνθο. Ανάλογα με το χρόνο και τη διάθεσή σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τα χωριά Λιθακιά, Καταστάρι, Μαριές, Καμπί με το μυκηναϊκό νεκροταφείο, Βολίμες, τα τρία Γερακαρία, το Μαχαιράδο, αλλά και τα χωριά Λούχα, Γύρι και Εξωχώρα που έμειναν σχεδόν ανέπαφα από τον σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε το νησί.

    Πώς να πάτε

    Ταξιδέψτε με τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN και ετοιμαστείτε για αξέχαστες διακοπές στη Ζάκυνθο.

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Πόρτο Βρώμη / Πηγή: Shutterstock
    Πόρτο Βρώμη / Πηγή: Shutterstock
    Γέρακας / Πηγή: Shutterstock
    Γέρακας / Πηγή: Shutterstock
    Θαλάσσια χελώνα Caretta caretta / Πηγή: Shutterstock
    Θαλάσσια χελώνα Caretta caretta / Πηγή: Shutterstock
    Νησάκι Αγίου Σώστη / Πηγή: Shutterstock
    Νησάκι Αγίου Σώστη / Πηγή: Shutterstock
    Το Ναυάγιο από ψηλά/ Πηγή: Shutterstock
    Το Ναυάγιο από ψηλά/ Πηγή: Shutterstock
    Γαλάζιες Σπηλιές / Πηγή: Shutterstock
    Γαλάζιες Σπηλιές / Πηγή: Shutterstock
    Θέα από την Μπόχαλη / Πηγή: Shutterstock
    Θέα από την Μπόχαλη / Πηγή: Shutterstock
    Πόλη Ζακύνθου / Πηγή: Shutterstock
    Πόλη Ζακύνθου / Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider