Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
  sun-solid Αθήνα
  Mon 16.5°C
  Clouds

  Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Χρυσό» το κόστος διαμονής στο Παρίσι

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Κείμενο: Travelgo Team
  Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Χρυσό» το κόστος διαμονής στο Παρίσι

  Στα ύψη οι τιμές για διαμονή στο Παρίσι κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Θεατές και εθελοντές επιστρατεύουν την επινοητικότητα τους, προκειμένου να βρουν κατάλυμα με χαμηλότερο κόστος.

  «Τσουχτερό» είναι το κόστος διαμονής στο Παρίσι καθώς η αύξηση των τιμών για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο ή σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως η Airbnb, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου) είναι ραγδαία, ξεπερνώντας τα 1.000 ευρώ, με τις λύσεις που προσφέρονται να είναι... σχετικά ανορθόδοξες αλλά οικονομικές.

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεατές και εθελοντές που θέλουν να βρεθούν στην «Πόλη του Φωτός» ώστε να παρακολουθήσουν δια ζώσης την κορυφαία διοργάνωση, επιστρατεύουν την επινοητικότητα τους, προκειμένου να βρουν κατάλυμα με χαμηλότερο κόστος, επιδιδόμενοι σε έναν αγώνα χωρίς... μετάλλιο. Η διαμονή στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας κατά το δεκαπενθήμερο των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2024, χωρίς υψηλή δαπάνη είναι σχεδόν απίθανη.

  travelgo.gr
  Πηγή: Shutterstock

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές στην Airbnb που εκτινάσσονται στα ύψη εδώ και αρκετούς μήνες. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2023, το κόστος διανυκτέρευσης ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 1.050, σύμφωνα με μελέτη της Lycaon Immo, που ειδικεύεται στη μοντελοποίηση δεδομένων ακινήτων. Παρόμοια εικόνα και στα ξενοδοχεία, με μέση τιμή 1.033 ευρώ για την νύχτα 26 προς 27 Ιουλίου στο Παρίσι σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών UFC-Que Choisir, όταν δύο εβδομάδες νωρίτερα, η μέση τιμή ήταν 317 ευρώ, όπως υπενθυμίζει η ένωση.

  Η μέση τιμή σε ολόκληρη την Μητρόπολη των Παρισίων, που περιλαμβάνει τα διαμερίσματα Hauts-de-Seine, Val-de-Marne, Seine-Saint-Denis καθώς και τους δήμους στις πύλες της Essonne, ανέρχεται στα 342 ευρώ για την Ολυμπιακή περίοδο, σύμφωνα με το τουριστικό γραφείο της γαλλικής πρωτεύουσας, στο βαρόμετρο του Ιανουαρίου.

  travelgo.gr
  Πηγή: Shutterstock

  Προφανώς, σε αυτές τις τιμές, οι 30.000 εθελοντές που επέλεξε η οργανωτική επιτροπή (Cojo) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - 45.000 συνολικά με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες -, συμπεριλαμβανομένων 25.000 που έχουν τεθεί σε τοποθεσίες στην περιοχή του Παρισιού και που χρειάζονται να βρουν κατάλυμα αλλού εκτός από το σπίτι τους, πρέπει να βρουν άλλες λύσεις.

  Επειδή οι εθελοντές, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα μεταφοράς τους για να μεταβούν στο Ile-de-France (αλλά όχι την καθημερινή μεταφορά), δεν διαθέτουν κατάλυμα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από τους διοργανωτές και δεν υποστηρίζονται ούτε τα έξοδα διαμονής τους. Παρέχονται μόνο γεύματα. «Αυτός είναι ο κανόνας», λέει η COJO, η οποία διασφαλίζει ότι οι αποστολές τους βρίσκονται σε «τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους ή στον τόπο διαμονής τους που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους».

  Ερωτηθείς για αυτό το θέμα κατά την διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία στις 17 Ιανουαρίου, ο διυπουργικός εκπρόσωπος στους Αγώνες, Νισέλ Καντότ, αναγνώρισε αυτούς τους «περιορισμούς στο κόστος διαμονής» για τους εθελοντές, αλλά και διαβεβαίωσε ότι «οι περισσότεροι από αυτούς δεν πρόκειται να πληρώσουν την διαμονή τους, αλλά θα την βρίσκουν μέσω των συνδέσεων».

  travelgo.gr
  Πηγή: Shutterstock

  Για τον γερουσιαστή Μισέλ Σαβέν, αυτή η άνοδος των τιμών θα μπορούσε ακόμη και να αποθαρρύνει τους θεατές που κατάφεραν να αποκτήσουν εισιτήρια, διαβεβαιώνοντας κατά την διάρκεια αυτής της ακρόασης ότι ορισμένοι «σκέπτονται να μεταπωλήσουν τις θέσεις τους επειδή βρίσκουν το κόστος, εντελώς υπερβολικό».

  «Κάνουμε πολλούς φίλους όταν ερχόμαστε σε αυτό το είδος εκδήλωσης», πρόσθεσε ο Καντότ, τονίζοντας: «Ήξεραν ότι δεν θα πληρωθούν ούτε θα στεγαστούν, εκτός από μερικές χιλιάδες από αυτούς». Υπάρχουν πράγματι ορισμένες εξαιρέσεις, αλλά αντιστοιχούν σε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που προβλέπονται «ιδιαίτερα όταν τα προγράμματα αποστολής και η απόσταση από το σπίτι απαιτούν επιστροφή στο σπίτι πολύ αργά», διευκρινίζει η «Χάρτα Εθελοντισμού Παρίσι-2024».

  Σε ορισμένους εθελοντές που εργάζονται σε συνεργαζόμενες εταιρείες της διοργάνωσης, θα πρέπει επίσης να προσφερθεί κατάλυμα από την εταιρεία τους. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Τομά Ροσφέϊγ, ενός 38χρονου υπαλλήλου της EDF - premium συνεργάτης των Ολυμπιακών Αγώνων - και ο οποίος επελέγη για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

  travelgo.gr
  Πηγή: Shutterstock

  «Από την πλευρά της στέγασης, ξέρω ότι θα μας προσφέρουν κάτι, αλλά δεν ξέρω ακόμα τι», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εξειδικευμένος υδραυλικός, ο οποίος ζει κοντά στην Μιλούζη όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έχοντας επίγνωση αυτής της δυσκολίας, η CNOSF, μέσω του παραρτήματος του Ile-de-France, «εργάζεται για να προσφέρει κάτι στους εθελοντές του που αναζητούν κατάλυμα, αλλά αυτό δεν έχει επιτευχθεί».

  Κάποιοι προφανώς επέλεξαν το κάμπινγκ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το επίπεδο των κρατήσεων, έξι μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Είμαστε ήδη γεμάτοι για την συγκεκριμένη περίοδο. Και κανονικά αυτό, δεν συμβαίνει τόσο νωρίς», εξηγεί ένας υπάλληλος σε κάμπινγκ κοντά στο Παρίσι. Στο κάμπινγκ Paris-Est στο Champigny-sur-Marne, κοντά στον χώρο των αγώνων κανό-καγιάκ στο Vaires-sur-marne, δεν υπήρχαν άλλες θέσεις για την περίοδο, με την διανυκτέρευση για δύο άτομα σε κινητό-σπίτι, να κοστίζει 166 ευρώ.

  gazzetta
  gazzetta insider reader insider