Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 17.6°C
    Clouds

    Βενετία: Εισιτήριο θα πρέπει να κόβουν οι επισκέπτες από το 2024

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βενετία: Εισιτήριο θα πρέπει να κόβουν οι επισκέπτες από το 2024

    Επί πληρωμή θα είναι οι βόλτες στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας από το 2024 αφού οι επισκέπτες θα καλούνται να κόψουν εισιτήριο.

    Από την άνοιξη του 2024 θα τεθεί δοκιμαστικά σε λειτουργία στη Βενετία ένα σύστημα έκδοσης εισιτηρίων με τις αρχές να ελπίζουν ότι έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των τουριστών, όπως αναφέρει ο Guardian.

    Έτσι, προκειμένου κάποιος να επισκεφτεί το ιστορικό κέντρο της πόλης θα καλείται να πληρώσει εισιτήριο, το οποίο θα κοστίζει 5 ευρώ. Θα εξαιρούνται οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, όπως και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν στην πόλη, ανέφερε ανακοίνωση της τοπικής αρχής.

    Η παραπάνω απόφαση έχει τη στήριξη της εκτελεστικής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες μετά τη σύσταση της Unesco να προστεθεί η Βενετία στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού.

    Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, δήλωσε: «Η Βενετία είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης. Η ρύθμιση των τουριστικών ροών σε ορισμένες περιόδους είναι απαραίτητη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει η πόλη. Η Βενετία θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους».

    Υπάρχουν ακόμα κάποιες ασάφειες γύρω από την έκδοση εισιτηρίων όπως παραδείγματος χάρη, το πόσα εισιτήρια θα διατίθενται. Πάντως το εκτελεστικό όργανο του δημοτικού συμβουλίου έχει συμφωνήσει σε μια δοκιμαστική περίοδο 30 ημερών, η οποία πιθανότατα θα κατανεμηθεί σε αργίες και Σαββατοκύριακα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024.

    Ο Σιμόν Βεντουρίνι, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης για τον τουρισμό, δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα καταστήσει τη Βενετία «πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο».

    «Το θέμα δεν είναι τα κέρδη – με το προτεινόμενο τέλος των 5 ευρώ να καλύπτει μόνο τα έξοδα – αλλά η εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ των δικαιωμάτων όσων ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στη Βενετία και όσων επισκέπτονται την πόλη», συμπλήρωσε.

    Οι αρχές της Βενετίας προσπαθούν εδώ και χρόνια να μειώσουν την πίεση από τον τεράστιο αριθμό τουριστών που συρρέουν για να δουν τα αξιοθέατα.

    Μάλιστα, το σχέδιο έκδοσης εισιτηρίων έχει επανειλημμένα αναβληθεί λόγω ανησυχιών ότι θα πλήξει σοβαρά τα έσοδα από τους τουρίστες και θα θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία μετακίνησης.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πέρσι διανυκτέρευσαν στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας περίπου 3,2 εκατομμύρια τουρίστες.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider