Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 24.5°C
    Clouds

    Τήλος: Αυθεντική και εναλλακτική

    ΤΗΛΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τήλος: Αυθεντική και εναλλακτική

    Ένα ξεχωριστό νησί των Δωδεκανήσων για τους λάτρεις της ηρεμίας, της απλότητας και της αυθεντικότητας.

    Με παρθένες παραλίες, γραφικά χωριά, μεσαιωνικά κάστρα, πολλές βυζαντινές εκκλησίες κι άλλα ιδιαίτερα αξιοθέατα, η Τήλος είναι ένας «ανεξερεύνητος» προορισμός στο Αιγαίο, γεμάτος εκπλήξεις, που αξίζει να ανακαλύψετε. Ένας τόπος με ήπια ανάπτυξη που έχει δεν αλλοιώσει καθόλου την αυθεντική νησιώτικη εικόνα του.

    Αυτό το μικρό και απομακρυσμένο νησί βρίσκεται κάτω από τη Νίσυρο, μεταξύ Κω και Ρόδου και είναι περιτριγυρισμένο από 16 νησίδες. Το ταξίδι με πλοίο από τον Πειραιά διαρκεί περίπου 14 ώρες, όμως μπορείτε να πάρετε το αεροπλάνο για την Κω ή τη Ρόδο και από εκεί να μεταβείτε στην Τήλο με καράβι.

    travelgo.gr
    Λιβάδια (πηγή: Shutterstock)

    Η Τήλος είναι ξεχωριστή από πολλές απόψεις. Αποτελεί το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου που είναι εντελώς αυτάρκες ενεργειακά μέσω της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Επίσης, ολόκληρο το νησί είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Στους ορεινούς όγκους της Τήλου φυτρώνει πλήθος λουλουδιών και βοτάνων και ζουν πολλά είδη σπάνιων πουλιών.

    Εξερευνώντας την Τήλο

    travelgo.gr
    Μεγάλο Χωριό (πηγή: Shutterstock)

    Σημείο άφιξης τα Λιβάδια, το λιμάνι που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι ο πιο αναπτυγμένος τουριστικά οικισμός της Τήλου, με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφέ κοντά στην παραλία. Αφήνοντας πίσω σας τα Λιβάδια, αφού διασχίσετε μια πεδιάδα γεμάτη εκκλησάκια, θα φτάσετε στο Μεγάλο Χωριό, την πρωτεύουσα του νησιού, που απέχει οδικώς δέκα λεπτά από το λιμάνι. Πρόκειται για τον πιο γραφικό οικισμό της Τήλου, με γνήσια αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και το αρχαίο κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του. Η βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού είναι απολαυστική.

    travelgo.gr
    Μικρό Χωριό (πηγή: Shutterstock)

    Στη διαδρομή για το Μεγάλο Χωριό, μπορείτε να δείτε και το Μικρό Χωριό, το οποίο χτίστηκε τον 15ο αιώνα στους λόφους πάνω από τα Λιβάδια και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, στον ατμοσφαιρικό οικισμό με τα ερειπωμένα πέτρινα σπίτια, που θυμίζει σκηνικό ταινίας, λειτουργεί τα βράδια μόνο ένα μπαράκι με υπέροχη θέα. Συνεχίζοντας την εξερεύνηση, αξίζει να επισκεφθείτε τον Άγιο Αντώνιο στη βόρεια ακτή του νησιού, ένα όμορφο ψαροχώρι με μια μικρή παραλία, που φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά του.

    Παραλίες

    travelgo.gr
    Παραλία Λιβάδια (πηγή: Shutterstock)

    Δίπλα στο λιμάνι, η παραλία Λιβάδια είναι μεγάλη και πολυσύχναστη, με βότσαλα, αρμυρίκια και κρυστάλλινα νερά. Όλα τα απαραίτητα (καφές, φαγητό, ενοικιαζόμενα δωμάτια) βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση. Η παραλία της Ερίστου είναι μία από τις πιο όμορφες του νησιού, με μεγάλη χρυσή αμμουδιά και καταγάλανα δροσερά νερά. Απολαυστικές βουτιές θα κάνετε όμως και στις παραλίες Λεθρά, Άγιος Σέργιος, Θεολόγος, Πλάκα και Άγιος Αντώνιος.

    travelgo.gr
    Έριστος (πηγή: Shutterstock)

    Μη χάσετε

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Παλαιοντολογικό Μουσείο (Μεγάλο Χωριό), καθώς στην Τήλο, στο σπήλαιο Χαρκαδιό βρέθηκαν οστά νάνων ελεφάντων (το ύψος τους δεν ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο) που πιστεύεται πως έζησαν πριν από 45.000 χρόνια και εξαφανίστηκαν πριν από 4.000 χρόνια!

    Μια υπέροχη διαδρομή από το Μεγάλο Χωριό θα σας οδηγήσει στο μεσαιωνικό Κάστρο των Ιπποτών, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Προτιμήστε να το επισκεφθείτε το απόγευμα. Η μαγευτική θέα θα σας ανταμείψει.

    travelgo.gr
    Μοναστήρι Αγίου Παντελεήμονα (πηγή: Shutterstock)

    Μην παραλείψετε μια επίσκεψη και στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πρωτεύουσα. Χτίστηκε το 1470 και διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου με θέα στο Αιγαίο, το μοναστήρι έχει οχυρωματικό χαρακτήρα και αυλή με υπέροχο βοτσαλωτό. Εδώ γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού στις 26-27 Ιουλίου.

    travelgo.gr
    Μονοπάτι στην Τήλο (πηγή: Shutterstock)

    Το δίκτυο από μονοπάτια είναι εξαιρετικό για να γνωρίσετε τις ομορφιές του νησιού. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, αυτά τα μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε απρόσιτες οδικώς παραλίες (Λεθρά, Σκάφη κ.ά.), σε παλιές όμορφες εκκλησίες (Παναγία η Πολίτισσα, Ταξιάρχης κ.ά.) αλλά και σε βουνοκορφές με υπέροχη θέα (κορυφή του όρους Αμαλής, Προφήτης Ηλίας). Όποια διαδρομή και αν διαλέξετε, θα απολαύσετε τη φύση και τη γαλήνη ενός ιδιαίτερου νησιού.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider