Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 17.3°C
    Clouds

    Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας: Το γραφικό χωριό της Ρούμελης που αξίζει να ανακαλύψετε

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας: Το γραφικό χωριό της Ρούμελης που αξίζει να ανακαλύψετε

    Χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης, μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, το γραφικό χωριό του Αθανάσιου Διάκου είναι ιδανικός προορισμός για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.

    Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα (δυόμισι με τρεις ώρες), τα χωριά της ορεινής Φωκίδας είναι ιδανικά για αποδράσεις από την καθημερινή ρουτίνα. Χαλαρωτική θέα στις γύρω βουνοκορφές, πέτρινα σοκάκια, πυκνά δάση για εξερεύνηση, καλό φαγητό...

    Όλα αυτά θα τα βρείτε στον Αθανάσιο Διάκο, ένα από τα πιο γνωστά και γραφικά χωριά της Ρούμελης. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μ. στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων, αυτό το μικρό χωριό ατενίζει την αντίπερα Γκιώνα και την Οίτη, ενώ αποτελεί ορμητήριο για πολλές ορεινές μαγευτικές διαδρομές μέσα σε ένα αλπικό σκηνικό με τα έλατα να φτάνουν όσο φτάνει το μάτι.

    Αθανάσιος Διάκος: Απόδραση στην καρδιά της Ρούμελης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Άνω Μουσουνίτσα και μετονομάστηκε το 1959 σύμφωνα με φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης της εποχής. Από εδώ καταγόταν ο πατέρας του ήρωα της επανάστασης του 1821 Αθανασίου Διάκου - εξ ου και η σημερινή ονομασία του χωριού. Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα μεγάλα πλατάνια θα δείτε τον ανδριάντα του ήρωα, που εγκαταστάθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση.

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Εδώ θα βρείτε λίγα αλλά καλά μαγαζιά. Με πολύ καλό κρέας και γαλακτοκομικά της περιοχής (αξίζει να δοκιμάσετε το ξακουστό παγωτό του «Ραβάνη»), το φαγητό θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο πίσω μέρος του χωριού για να βρεθείτε σε ένα πανέμορφο σημείο που περνάει το ποτάμι πνιγμένο στα δέντρα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το ιστορικό μουσείο του Αθανασίου Διάκου που λειτουργεί στο χωριό από το 2009. Εκεί θα ενημερωθείτε για τη ζωή και τα έργα του ήρωα της Επανάστασης, θα δείτε αυθεντικές φορεσιές του 1821, καριοφίλια, αντίγραφα επιστολών του Διάκου και άλλα αντικείμενα της εποχής εκείνης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα σπίτια του πάνω και του κάτω μαχαλά γεμίζουν ζωή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα τρεχούμενα νερά να δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης μακριά από την πολυκοσμία. Μάλιστα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου διοργανώνονται διήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν διαλέξεις, αγώνες ορεινού τρεξίματος, ποδηλασίας και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα στην πλατεία του χωριού. Όσο για τους χειμερινούς μήνες, το χιόνι απλώνει τον υπέροχο λευκό μανδύα του, καλύπτοντας τη φύση με τη μαγεία της απλότητας του.

    Οι φυσιολάτρες δίνουν ραντεβού στο χωριό για να περπατήσουν στο μονοπάτι Ε4, που ξεκινάει από τη Φλώρινα και καταλήγει στους Δελφούς, μέσα από μια διαδρομή με υπέροχα τοπία και πηγές με κρυστάλλινα νερά, ποτάμια, λιβάδια και πυκνή βλάστηση.

    Η εκδρομή στον Αθανάσιο Διάκο μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στην κοντινή Παύλιανη ( 28 χλμ. ) με το ιδιαίτερης ομορφιάς πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού ποταμού.

    Μια βόλτα με drone πάνω από τον Αθανάσιο Διάκο

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider