Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πρέβεζα
    Fri 13.7°C
    Clouds

    Πρέβεζα: Η «νησιώτισσα» της Ηπείρου

    ΠΡΕΒΕΖΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πρέβεζα: Η «νησιώτισσα» της Ηπείρου

    Στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, στο σημείο που ενώνεται το Ιόνιο πέλαγος με τον Αμβρακικό κόλπο, η Πρέβεζα έχει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

    Μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού, αξιοθέατα που μαρτυρούν πλούσια ιστορία και αμέτρητες υπέροχες παραλίες για να επιλέξετε. Στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, εκεί όπου το Ιόνιο συναντά τον Αμβρακικό κόλπο, η Πρέβεζα είναι ένας προορισμός γεμάτος εκπλήξεις και μοναδικές εμπειρίες για τον επισκέπτη.

    Απέχει από την Αθήνα περίπου τέσσερις ώρες και άλλες τόσες από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που την κάνει ιδανικό προορισμό ακόμα και για Σαββατοκύριακο. Η Πρέβεζα θα σας δελεάσει με τις δαντελωτές ακτές της, τα τοπία της και τους γαστρονομικούς θησαυρούς της. Επιπλέον, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής. Θέλετε κι άλλους λόγους για να την επισκεφθείτε;

    Μια πόλη με αέρα νησιού

    travelgo.gr
    Ο παραλιακός πεζόδρομος της Πρέβεζας (πηγή: Shutterstock)

    Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια βόλτα στον υπέροχο πεζόδρομο της παραλίας που σφύζει από ζωή. Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη λικνίζονται στη μαρίνα, ενώ τα όμορφα μαγαζιά διαδέχονται το ένα το άλλο. Περπατήστε στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας είναι γεμάτο με παλιά σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, πεζόδρομους και γοητευτικά κτήρια. Θα δείτε τον ενετικό πύργο με το ρολόι που χρονολογείται από το 1752, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον Άγιο Αθανάσιο που είναι γεμάτος με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Το ωραιότερο τμήμα της παλιάς πόλης είναι το περίφημο Σεϊτάν (ή Σαϊτάν) Παζάρ (Παζάρι του Διαβόλου) με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα ατμοσφαιρικά μικρά μαγαζιά. Στην οδό Δαρδανελίων θα δείτε και το σπίτι όπου έζησε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης τις τελευταίες 32 ημέρες της ζωής του, ενώ ακριβώς δίπλα, στην ομώνυμη πλατεία βρίσκεται η προτομή του.

    Περιήγηση στην Αρχαία Νικόπολη

    travelgo.gr
    Το Ρωμαϊκό Ωδείο στην Αρχαία Νικόπολη (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 7 χλμ. βόρεια από την Πρέβεζα βρίσκεται η Αρχαία Νικόπολη, η οποία ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη Ναυμαχία του Ακτίου, στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ενίσχυσε την αμυντική της δύναμη ανακατασκευάζοντας τα τείχη, που ορθώνονται ακόμα και σήμερα. Ο απέραντος αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης είναι το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής. Μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα σε εντυπωσιακά ψηφιδωτά ευρήματα και να δείτε από κοντά τα ρωμαϊκά τείχη, το ρωμαϊκό θέατρο, το εντυπωσιακό ωδείο, το νυμφαίο, τις ρωμαϊκές θέρμες της Αρχαίας Νικόπολης, ρωμαϊκές οικίες, καθώς και το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί το περιβόητο Μνημείο της νίκης του Αυγούστου στη ναυμαχία του Ακτίου. Στην είσοδο της πόλης της Πρέβεζας θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης που φιλοξενεί ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου.

    Αμέτρητες παραλίες

    travelgo.gr
    Η παραλία Μονολίθι (πηγή: Shutterstock)

    Στην Πρέβεζα θα βρείτε όλων των ειδών τις παραλίες, όλες μέσα στο πράσινο. Η ακτογραμμή της περιλαμβάνει απέραντες χρυσαφένιες αμμουδιές αλλά και μικρούς βραχώδεις όρμους με σπηλιές και γαλαζοπράσινα νερά, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ωραιότερες παραλίες των νησιών. Η πιο διάσημη παραλία είναι το Μονολίθι, με τη χρυσαφένια αμμουδιά που εκτείνεται σε μήκος 22 χλμ! Η Κυανή Ακτή, το Αλωνάκι, το Κανάλι, η Καστροσυκιά, η Λυγιά, ο Βράχος και η Λούτσα είναι μερικές ακόμη από τις υπέροχες παραλίες της περιοχής που δεν πρέπει να χάσετε. Μία όχι και τόσο γνωστή παραλία της Πρέβεζας είναι τα Αρτολίθια, που βρίσκονται στο ύψος του Ζαλόγγου, κοντά στην Εθνική Οδό που συνδέει την Πρέβεζα με την Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για πανέμορφη παραλία με ήρεμα, γαλαζοπράσινα νερά και μια σειρά από μεγάλους βράχους μέσα στη θάλασσα που λειτουργούν σαν φυσικοί κυματοθραύστες.

    Οι γεύσεις της Πρέβεζας

    travelgo.gr
    H Πρέβεζα είναι ένας προορισμός απόλυτα ταυτισμένος με την ψαροφαγία (πηγή: Shutterstock)

    Η Πρέβεζα φημίζεται για τα πολυάριθμα ουζερί και μεζεδοπωλεία της. Τα τραπέζια τους γεμίζουν με γαρίδες Αμβρακικού, σαρδέλες, κουτσομούρες, αυγοτάραχο, τοπικό ούζο και ηπειρώτικο τσίπουρο.


    Μη χάσετε

    • Αφιερώστε χρόνο για να δείτε τα τρία κάστρα της περιοχής. Το Κάστρο του Παντοκράτορα, ή Ουτς Καλέ, το καλοδιατηρημένο κάστρο του Αγίου Ανδρέα, ή Ιτς Καλέ, που είναι και το παλαιότερο της πόλης, και εκείνο του Αγίου Γεωργίου, ή Γενί Καλέ, χτισμένο από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα.
    travelgo.gr
    Το κάστρο του Παντοκράτορα (πηγή: Shutterstock)
    • Μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μια κρουαζιέρα στον Αμβρακικό. Θα δείτε δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και πλήθος πουλιών. Εθνικό Πάρκο από το 2008, ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Η θέση και η μορφή του κόλπου δημιουργούν μια μεγάλη (400 τετρ. χλμ) και προστατευμένη θάλασσα με πλούσια και ποικίλη παράκτια ζώνη.
    • Το Μνημείο Ζαλόγγου στέκει στην κορυφή του ομώνυμου όρους σε υψόμετρο 765 μ., σε απόσταση 29 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας. Έργο του διάσημου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, εικονίζει επάνω σε μία λιθόχτιστη βάση, 4 γιγαντόσωμες αφαιρετικές μορφές των Σουλιωτισσών και έχει αναφορά στη θυσία του Ζαλόγγου.
    • Η Λίμνη Ζηρού δεν είναι από τις πιο γνωστές λίμνες της Ελλάδας, αλλά η ομορφιά της είναι εφάμιλλη εκείνης των λιμνών της κεντρικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Πρόκειται για μια μικρή και ειδυλλιακή λίμνη στα ανατολικά του νομού Πρέβεζας, που στεφανώνεται από ένα παραλίμνιο πυκνό δάσος. Θα τη συναντήσετε 2 χλμ. δυτικά της παλαιάς εθνικής οδού Άρτας - Ιωαννίνων απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας.
    travelgo.gr
    Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης (πηγή: Shutterstock)
    • Κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή, θα δείτε μεγάλα και εντυπωσιακά τμήματα του τεράστιου για την εποχή του Υδραγωγείο Λούρου, που κατασκευάστηκε το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου.
    • Αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στο σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που απέχει 42 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας, μέσω της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας (θέση Μεσοπόταμος).
    • Ο Αχέροντας, ο μυθικός και μαγευτικός ποταμός της Ηπείρου, μήκους περίπου 50 χλμ., που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μέρη που μπορεί να βρεθεί κάποιος που αγαπά τη φύση. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ο μυθικός ποταμός εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας.

    ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    • Χτισμένο σε μια προνομιακή τοποθεσία ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, στην υπέροχη αμμώδη παραλία της Καστροσυκιάς, το 4* Ninos Grand Beach Resort αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για χαλαρωτικές οικογενειακές διακοπές, μόλις 18 χλμ. από το κέντρο της Πρέβεζας.

    • Το κομψό Dioni Boutique Hotel στεγάζεται σε ένα κτήριο με επιβλητική νεοκλασική πρόσοψη στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Πρέβεζας.

    • Στην περιοχή του Παντοκράτορα, το συγκρότημα Versa Villas διαθέτει τρεις πολυτελείς βίλες, ιδανικές για όσους αναζητούν άνεση, πολυτέλεια και ιδιωτικότητα.
    • Μόλις 2 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας και 150 μ. από την παραλία Αλωνάκι, το Alonaki Resort, χτισμένο σε μια καταπράσινη έκταση κοντά στη θάλασσα, θα σας προσφέρει μια ξεκούραστη διαμονή.
    • Χτισμένες δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου, στο Καλαμίτσι, περίπου 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη της Πρέβεζας, οι The Luxury Villas αποτελούν ιδανική επιλογή για οικογένειες και ζευγάρια.
    • Στο ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό του Μύτικα, μόλις 50 μ. από την παραλία και 5 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Πρέβεζας, το Adonis Hotel προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για ευχάριστες διακοπές.
    • Σε απόσταση μόλις 5 λεπτών με τα πόδια από την παραλία του Καναλίου, το Casa Costa διαθέτει 5 σουίτες με άνετους χώρους και θέα στη θάλασσα.
    • Πάνω στην αμμουδερή παραλία Κανάλι βρίσκεται και το Sesa Boutique Hotel + Restaurant, μέλος των Small Luxury Hotels of the World, με βραβευμένο εστιατόριο που προσφέρει μοντέρνα ελληνική κουζίνα.
    • Στο 4* Ιonian Theoxenia, στην παραλία του Καναλίου, το λευκό της πέτρας, το γαλάζιο του Ιονίου και το πράσινο της φύσης συναντιούνται με τις σύγχρονες ανέσεις.
    • Στους πρόποδες του Ζαλόγγου, ανάμεσα στα τελευταία σπίτια του ιστορικού οικισμού της Καμαρίνας, ο Ξενώνας «Μιχομπέης» είναι ιδανικός για χαλάρωση αλλά και για περιηγήσεις στη γύρω περιοχή.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Στο Alati Seafood & More θα απολαύσετε νόστιμα και δημιουργικά θαλασσινά πιάτα, φτιαγμένα με καλές πρώτες ύλες.
    • Η Τρελή Γαρίδα φημίζεται για τα ψαρικά της. Μη χάσετε τις γαρίδες σαγανάκι και τις σαρδέλες στη σχάρα.
    • Πολύ καλή επιλογή για ψάρι και θαλασσινά είναι και ο Αμβρόσιος, μία από τις πιο παλιές και κλασικές ταβέρνες στην Πρέβεζα.
    • Στην ταβέρνα Ψάθα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ελληνικά παραδοσιακά μαγειρευτά.
    • Αν βρεθείτε στο λιμανάκι της Λυγιάς (30 χλμ. από την Πρέβεζα, στο δρόμο προς Ηγουμενίτσα), κάντε μια στάση στην ψαροταβέρνα Σκάλωμα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider