Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πέλλα
    Fri 24.7°C
    Clear

    Καϊμάκτσαλαν: Ταξίδι στην «Αράχωβα του Βορρά»

    ΠΕΛΛΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καϊμάκτσαλαν: Ταξίδι στην «Αράχωβα του Βορρά»

    Χειμερινή απόδραση στον Άγιο Αθανάσιο και τις γύρω περιοχές.

    Χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν («λευκή κορυφή»),  30 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, ένα ορεινό χωριό στο Νομό Πέλλας έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός από το 1992 ενώ η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της χώρας. Ο Άγιος Αθανάσιος ξεχωρίζει λόγω της γειτνίασης του με το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ δέχεται ολοένα και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο.

    Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικές υποδομές και πίστες για όλα τα γούστα. Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2.050 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2.480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου.

    travelgo image

    Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί και η πεζοπορία από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του όρους. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, αλλά αξίζει κάθε λεπτό, αφού βρίσκεστε σε υψόμετρο 2.524 μέτρων, στην τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. 

    Το χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, τις πέτρινες αναπαλαιωμένες κατοικίες με κεραμίδια, τους παραδοσιακούς ξενώνες, τα εστιατόρια, αλλά και την υπέροχη θέα στη μεγαλύτερη σε βάθος λίμνη της Ελλάδας, τη Βεγορίτιδα, την οποία αξίζει να επισκεφθείτε.

    travelgo image

     

    Αφετηρία για περισσότερες αποδράσεις

    Αν καταφέρετε να «ξεκολλήσετε» το βλέμμα σας από τον υπέροχο αυτό τόπο, είναι ευκαιρία να επισκεφθείτε τα κοντινά χωριά, καθώς και την Έδεσσα και να θαυμάσετε τους πασίγνωστους και επιβλητικούς καταρράκτες της. 

    Περάστε, ακόμη, από το γραφικό Βαρόσι με τις υπέροχες παραδοσιακές κατοικίες του, επισκεφθείτε τον υγροβιότοπο Άγρας-Βρυττών-Νησίου και κάντε μία μαγική βόλτα με βάρκα. Περιοχή με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον αποτελεί προστατευόμενο υγρότοπο και έχει ως πυρήνα της τη λίμνη του Άγρα, έκτασης 5.972 στρεμμάτων, που εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη. 

    Αξίζει, ακόμη, να επισκεφθείτε τα Λουτρά Πόζαρ, 13 χλμ. από την Αριδαία. Τα ιαματικά θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμούς Κελσίου, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Οι πηγές αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.
     

    Διαμονή

    Στον Άγιο Αθανάσιο, το Miramonte είναι ένα ντιζάιν ξενοδοχείο με εγκαταστάσεις σπα και γκουρμέ εστιατόρια. Προσφέρει κομψά καταλύματα με θέα στο χωριό και διαθέτει θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στο Kaimak Inn ή στο Domotel Neve Mountain Resort & Spa.

    Στο Λουτράκι Αριδαίας, θα βρείτε το ξενοδοχείο Pozar Pallas με ευρύχωρα δωμάτια με τζάκι, εγκαταστάσεις spa και αλατοσπήλαιο. Το μοντέρνο Hotel Nymfes διαθέτει διάφορα δωμάτια, ορισμένα με υδρομασάζ, κάποια με τζάκι, ενώ το spa προσφέρει πολλές επιλογές. Το ξενοδοχείο Ναϊάδες στο χωριό Όρμα (2 χλμ.από τα Λουτρά Πόζαρ) διαθέτει 10 ζεστά δωμάτια με υπέροχη θέα στην ορεινή φύση.

     

    Φαγητό

    Στον Παλαιό Αγιο Αθανάσιο, η ταβέρνα Πέτρος, η Καλύβα και το Καταφύγιο αποτελούν κλασικά στέκια καλοφαγάδων.

    Στην Παναγίτσα, ξεχωρίζει το εστιατόριο Πέτρινο, με πιάτα τοπικής και μικρασιατικής κουζίνας.

    Στο Λουτράκι Αριδαίας, η ταβέρνα Καρατζοβίτισα είναι ιδανική επιλογή για παραδοσιακό φαγητό. Επίσης, ο Υδρόλιθος σερβίρει νόστιμα πιάτα που κινούνται σε πιο δημιουργικά μονοπάτια.

    Καϊμάκτσαλαν: Ταξίδι στην «Αράχωβα του Βορρά»
    Καϊμάκτσαλαν: Ταξίδι στην «Αράχωβα του Βορρά»
    Καϊμάκτσαλαν: Ταξίδι στην «Αράχωβα του Βορρά»
    Καϊμάκτσαλαν: Ταξίδι στην «Αράχωβα του Βορρά»
    Καϊμάκτσαλαν: Ταξίδι στην «Αράχωβα του Βορρά»
    Καϊμάκτσαλαν: Ταξίδι στην «Αράχωβα του Βορρά»
    Καϊμάκτσαλαν: Ταξίδι στην «Αράχωβα του Βορρά»
    Καϊμάκτσαλαν: Ταξίδι στην «Αράχωβα του Βορρά»

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider