Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 23.9°C
    Clear

    Διακοπές στους Παξούς: Γραφικά χωριά και εξωτικές παραλίες

    ΠΑΞΟΙ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Διακοπές στους Παξούς: Γραφικά χωριά και εξωτικές παραλίες

    Οι ωραιότερες εμπειρίες στον μικρό παράδεισο του Ιονίου.

    Εξωτικές παραλίες και εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές, χωριά με παραδοσιακή επτανησιώτικη αρχιτεκτονική, διάσπαρτα μέσα στους απέραντους ελαιώνες, βλάστηση που φτάνει μέχρι τα διάφανα νερά. Το ερωτικό καταφύγιο του Ποσειδώνα και της Νηρηίδας Αμφιτρίτης, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ένας παραδεισένιος προορισμός που θα σας κάνει να αγαπήσετε το Ιόνιο ακόμα περισσότερο.

    Οι Παξοί είναι το μικρότερο από τα Επτάνησα. Ο «Βενιαμίν του Ιονίου». Πρόκειται για μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων (τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι), μόλις 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, που συμπυκνώνουν τα πιο πολύτιμα δώρα του ελληνικού καλοκαιριού και τα προσφέρουν σε συσκευασία... μινιόν.

    Γραφικοί οικισμοί

    travelgo.gr
    Γάιος, η γραφική πρωτεύουσα των Παξών (πηγή: Shutterstock)

    Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι ο Γάιος, που παρά την έντονη τουριστική κίνηση διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα. Έχει μπροστά του το καταπράσινο νησάκι του Αγίου Νικολάου που κλείνει τον κόλπο και σχηματίζει ένα μεγάλο φυσικό κανάλι όπου δένουν βάρκες και ιστιοφόρα- μια μοναδική εικόνα σαν καρτ ποστάλ. Ο παραλιακός δρόμος, με τα αραγμένα ψαροκάικα, τις ταβέρνες, τα μπαρ και τα κάθε λογής καταστήματα, σφύζει από ζωή.

    travelgo.gr
    Ο Γάιος διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα (πηγή: Shutterstock)

    Το βλέμμα σας θα τραβήξουν το εντυπωσιακό κτήριο του αγγλικού κυβερνείου και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με την ομώνυμη στέρνα από πάνω της. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κάστρο του Αγίου Νικολάου, πάνω στο ομώνυμο νησάκι, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Το ενδιαφέρον αυτό αξιοθέατο ξεκίνησε να χτίζεται το 1423 και ανακατασκευάστηκε το 1510 από τους Ενετούς. Το μυστικό του; Οι Ενετοί βασίστηκαν σε σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που υπάρχει ακόμη στο Αρχείο της Βενετίας.

    travelgo.gr
    Η Λάκκα αποτελεί αγαπημένο αγκυροβόλι για ιστιοπλόους (πηγή: Shutterstock)

    Η Λάκκα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού και το βορειότερο ψαροχώρι των Παξών, είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός προορισμός για σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Το τοπίο είναι μοναδικό, καθώς η πυκνή βλάστηση του λόφου φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα κάνοντας τα νερά γαλαζοπράσινα. Ο γραφικός και ήσυχος Λογγός, στην νότια πλευρά του νησιού, είναι το μικρότερο χωριό των Παξών. Πλαισιωμένο από πεύκα και ελιές, το σκηνικό αποτελείται από ένα κουκλίστικο χρωματιστό λιμάνι, ψαροταβέρνες, ωραία μπαράκια κι ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο (σαπωνοποιία Ανεμογιάννη) στην άκρη του λιμανιού.

    Οι εξωτικές παραλίες των Παξών

    travelgo.gr
    Η εντυπωσιακή παραλία του Ερημίτη στους Παξούς (πηγή: Shutterstock)

    Οι παραλίες των Παξών είναι μικρές, οι περισσότερες με βότσαλο, με δροσερά και πεντακάθαρα νερά. Σημειώστε τις σπουδαιότερες: Ορκός, Κηπιάδι, Γιαννάς, Μογγονήσι, Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα, Αυλάκι, Μαρμάρι, Λεβρεχιό, Μονοδέντρι. Εμπειρία μοναδική το ηλιοβασίλεμα από την παραλία του Ερημίτη με τους επιβλητικούς γκρεμούς, στη δυτική πλευρά του νησιού. Οπωσδήποτε κάντε με εκδρομικό το γύρο του νησιού για να δείτε τα εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης και να βουτήξετε σε απίστευτα νερά.

    Γράβες: Βόλτα στις σμαραγδένιες σπηλιές

    travelgo.gr
    Η δυτική πλευρά των Παξών είναι απόκρημνη, με πολλές θαλάσσιες σπηλιές (πηγή: Shutterstock)

    Η θαλάσσια περιήγηση στις εκπληκτικές «γράβες» (δηλαδή ενάλιες σπηλιές) θα σας κάνει να αγαπήσετε τους Παξούς ακόμα περισσότερο. Οι σμαραγδένιες αυτές σπηλιές βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού και συνολικά ξεπερνούν τις τριάντα. Θα δείτε διαδοχικά τις σπηλιές στο Μογγονήσι, τον Τρυπητό με τη φυσική γέφυρα, τον Ορθόλιθο (όρθιο βράχο μέσα στη θάλασσα), το Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές και τον Ερημίτη με την τεράστια σπηλιά της Υπαπαντής. Οι σπηλιές των Παξών είναι επισκέψιμες με εκδρομικά σκάφη που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες.

    Αντίπαξοι: Παραλίες του ονείρου

    travelgo.gr
    Η παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους είναι μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Δίπλα στους Παξούς, σε απόσταση 5,5 μιλίων βρίσκονται οι Αντίπαξοι, ένα νησί-παράδεισος με έκταση μόλις 3 τ.χλμ. με μαγευτικές ακτές. Η παραλία Βουτούμι είναι σίγουρα μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Τα γαλανά διάφανα νερά, η λευκή άμμος σε συνδυασμό με τα βότσαλα και η πυκνή βλάστηση που κατηφορίζει προς τη θάλασσα δημιουργούν ένα απόλυτα εξωτικό τοπίο. Οι παραλίες Βρίκα και Μεσοβρίκα συμπληρώνουν το σκηνικό που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Στην ενδοχώρα του νησιού υπάρχουν απέραντες εκτάσεις με αμπέλια, όπου παράγεται εκλεκτό κρασί. Η πρόσβαση στους Αντίπαξους γίνεται με καραβάκι από το λιμάνι των Παξών, τον Γάιο.

    Διαμονή

    Lithari Villas: Χτισμένες σε επιλεγμένες τοποθεσίες με υπέροχη θέα και εναρμονισμένες απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού, οι πετρόχτιστες βίλες του Lithari Villas προσφέρουν το ιδανικό καταφύγιο για ζευγάρια, οικογένειες ή παρέες που επιθυμούν να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές στον μικρό επίγειο παράδεισο των Παξών.

    Paxos Blue: Χτισμένο στην πιο προνομιακή τοποθεσία του Γαΐου, διαθέτει σουίτες με πανοραμική θέα στο Ιόνιο και άμεση πρόσβαση σε μια μικρή και απομονωμένη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά.

    Paxos Club Resort & SPA: Ξενοδοχείο σε προνομιακή τοποθεσία κοντά στην πρωτεύουσα των Παξών, το Γάιο και το λιμάνι. Διαθέτει πισίνα με θαλασσινό νερό, spa και εστιατόριο.

    Torri e Merli: Όμορφο boutique hotel ανάμεσα σε ελαιώνες που οδηγούν στο ψαροχώρι της Λάκκας. Μοναδικά διακοσμημένες σουίτες σε αρχοντικό του 17ου αιώνα με βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.

    Φαγητό

    Erimitis: Σε μια μαγευτική τοποθεσία στη δυτική ακτή του νησιού, θα δοκιμάσετε μοντέρνες γεύσεις, εμπνευσμένες από την παράδοση, και θα απολαύσετε το διασημότερο ηλιοβασίλεμα των Παξών.

    Thymari: Στα Μπογδανάτικα, για ελληνική δημιουργική κουζίνα σε μια δροσερή αυλή.

    Παξοιμάδι: Εστιατόριο στη Λάκκα που σερβίρει νόστιμο, μαμαδίστικο φαγητό, κρεατικά αλλά και ψαρικά, σε καλές μερίδες.

    Στασινός: Σε μια όμορφη αυλή στη Λάκκα, θα δοκιμάσετε από αστακομακαρονάδα μέχρι υπέροχα μαγειρευτά, όπως πατσιτσάδα.

    Ταβέρνα Βασίλης: Κλασική αξία για καλό φαγητό και υπέροχη θέα στο λιμάνι του Λογγού.

    Μπουρνάος: Παραδοσιακό καφενείο με ωραία ατμόσφαιρα στον οικισμό Μαγαζιά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider