Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πάτρα
    Fri 19.3°C
    Clouds

    Πώς να περάσεις ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα

    ΠΑΤΡΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πώς να περάσεις ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα

    Το καρναβάλι, οι βόλτες, τα αξιοθέατα και όλα όσα θα σε κάνουν αγαπήσεις την αχαϊκή πρωτεύουσα

    Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η Πάτρα δεν είναι μόνο η πατρίδα του καρναβαλιού. Με όπλο τη ζωντάνια και το μεσογειακό ταμπεραμέντο της, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας έχει πολλά για να σε δελεάσει κάθε εποχή του χρόνου. Έχει θαλασσινό αέρα, νεανικό feeling χάρη στους χιλιάδες φοιτητές της αλλά και ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Έχει αρχεία μνημεία, μεγάλες πλατείες, πεζόδρομους γεμάτους ζωή και εξαιρετικά στέκια για φαγητό και ποτό. Πέρα από την εμπειρία του μεγαλύτερου καρναβαλιού της χώρας, η αχαϊκή πρωτεύουσα δίνει αρκετές επιπλέον αφορμές για να της αφιερώσεις ένα weekend.

    travelgo image

    Ραντεβού στις πλατείες και στους πεζόδρομους

    Η Πάτρα φημίζεται για τις πλατείες της που σφύζουν από ζωή όλη τη μέρα. Καθεμία έχει τη δική της προσωπικότητα και ιστορία. Στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην πλατεία Γεωργίου, που φιλοξενεί τις σημαντικότερες πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, θα θαυμάσεις το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, έργο του Τσίλερ. Οι βόλτες σου θα σε οδηγήσουν επίσης στην πλατεία Όλγας με τα πολλά cafes, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την Άνω Πόλη, στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες στην Ελλάδα, αλλά και στην πλατεία Τριών Συμμάχων απέναντι από το μόλο και το λιμάνι. Στους πεζόδρομους της Αγίου Νικολάου, της Ρήγα Φεραίου, της Παντανάσσης και της Ηφαίστου θα δώσεις ραντεβού για καφέ ή ποτό. Τα σκαλιά της Γεροκωστοπούλου είναι το πιο ροκ σημείο της πόλης, το μέρος όπου θα δεις δεκάδες φοιτητές να αράζουν και να χαλαρώνουν πίνοντας την μπύρα τους. Τριγύρω υπάρχουν πολλά cafe, μπαράκια και γραφικά μεζεδοπωλεία. Για βόλτες με θαλασσινό αέρα, ακολούθησε τους Πατρινούς στο Νότιο Πάρκο της παραλίας, το οποίο διαμορφώθηκε πρόσφατα.

    travelgo image

    ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

    Άνω Πόλη: Μια βόλτα στην Άνω Πόλη και στα αξιοθέατα της είναι επιβεβλημένη. Εδώ βρίσκεται το Κάστρο της Πάτρας που οικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό τον 6ο μ.Χ. αιώνα στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Θα δεις επίσης το Ρωμαϊκό Ωδείο, που είναι παλαιότερο ακόμη και από το Ηρώδειο, καθώς και τα Χαμάμ που χτίστηκαν επί Ενετοκρατίας και λειτουργούν μέχρι σήμερα. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος κάνε μια στάση στο πευκόφυτο Δασύλλιο- τη «βεράντα του Πατραϊκού»- για να απολαύσεις την υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.

    Δημοτικό Θέατρο Απόλλων: Στην πλατεία Γεωργίου βρίσκεται ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας στην Ευρώπη. Το Θέατρο Απόλλων χτίστηκε το 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων στην Ελλάδα και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας.

    Άγιος Ανδρέας: Ο ναός του πολιούχου της Πάτρας, Άγιου Ανδρέα είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο περίτεχνους των Βαλκανίων. Ο τρούλος φτάνει σε ύψος τα 46 μέτρα. Είναι βυζαντινού ρυθμού και θεμελιώθηκε από τον Γεώργιο Α΄ το 1908, ενώ εγκαινιάστηκε το 1974. Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και μωσαϊκά.

    Αρχαιολογικό Μουσείο: Μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα φουτουριστικής αντίληψης κτήριο στη βόρεια είσοδο της πόλης. Εδώ εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την πόλη, καθώς και από περιοχές της νότιας και της δυτικής Αχαΐας.

    Achaia Clauss: Είναι το πρώτο οινοποιείο της Ελλάδας που χτίστηκε το 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά. Βρίσκεται σε έναν καταπράσινο λόφο, 8 χλμ. από το κέντρο της Πάτρας, και ιδρύθηκε από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το καταπράσινο περιβάλλον, τα ιστορικά κτήρια, τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης από το 1873 της φημισμένης Μαυροδάφνης και να δοκιμάσει μερικά από τα εκλεκτά κρασιά που παράγει το οινοποιείο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

    travelgo image

    Το Καρναβάλι

    Η Πάτρα αυτές τις μέρες ζει στους ρυθμούς του μεγαλύτερου καρναβαλιού της χώρας, που ξεσηκώνει την πόλη αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, με δεκάδες φαντασμαγορικά και εντυπωσιακά happenings, θεατρικά δρώμενα, χορούς, παρελάσεις και παιχνίδια. «Το καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις» είναι το θέμα του φετινού πατρινού καρναβαλιού, το οποίο θα κορυφωθεί στις 10 Μαρτίου. Περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές από όλη την Ελλάδα καταφτάνουν στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, για να συμμετάσχουν σε μια διαδρομή 4 χιλιομέτρων στο κέντρο της πόλης στη Μεγάλη Παρέλαση. Το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου με τη συνοδεία φαντασμαγορικού σόου με βεγγαλικά θα γίνει την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 21.00 στο Μόλο Αγίου Νικολάου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

    travelgo image

    Πού να φας: Στο Λαβύρινθο (Πουκεβίλ 44) και στην Κατσαρόλα της Τούλας (Ρήγα Φεραίου 49) θα φας καλά και παραδοσιακά. To Απέναντι από το Ωδείο (Γερμανού & Σωτηριάδου 27) και το Απτάλικο (Ηφαίστου 36) είναι δύο από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της πόλης. Στη Salumeria θα γευτείς ωραία πιάτα μεσογειακής κουζίνας, τα οποία θα συνοδεύσεις μια μεγάλη ποικιλία από κρασιά (Παντανάσσης 27). Αξίζει επίσης να δοκιμάσεις την κουζίνα του ατμοσφαιρικού wine restaurant Tomo's Open Kitchen Bar (Σαχτούρη 77), του Prego (Παλαιών Πατρών Γερμανού 18), καθώς και του Bodega, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή all day spots για ποιοτικό καφέ, φαγητό και ποτό (Ρήγα Φεραίου 147). Για καλό φαγητό δίπλα στη θάλασσα, πήγαινε στο Ναύτ-Οικο στην παραλία του Ρίου (Ποσειδώνος 12).

    Πού να βγεις για καφέ & ποτό: Το χαριτωμένο Amelie με τη vintage διακόσμηση (Παντανάσσης 47), το Tag όπου θα συναντήσεις αρκετούς φοιτητές για διάβασμα, καφέ και γλυκό (Αγίου Ανδρέου 127), το Big Ben που είναι ιδανικό για καφέ, brunch και χαλαρό ποτό και το Si Doux με τις τέλειες βάφλες του (Πατρέως 13-15), αποτελούν αγαπημένα στέκια. Στο Abbey θα πιεις μερικά από τα καλύτερα cocktails της πόλης (Υψηλών Αλωνίων 26). Καθώς έρχεται το βράδυ, η Γιάφκα (Κανάρη 90), το Disco Room (Αγίου Ανδρέου 88) και το Romeo Plus (Πανεπιστημίου 370) αποτελούν ιδανικές επιλογές για διασκέδαση.

    Πού να μείνεις: Κλασική αξία το Βυζαντινό που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο νεοκλασικό στην καρδιά της πόλης (Ρήγα Φεραίου 106 & Ασκληπιού). Προτείνουμε επίσης το μοντέρνο και ανακαινισμένο Galaxy (Αγ. Νικολάου 9) και το Patras Palace στον παραλιακό δρόμο (Λεωφ. Όθωνος-Αμαλίας 15).

    Πώς να περάσεις ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα
    Πώς να περάσεις ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα
    Πώς να περάσεις ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα
    Πώς να περάσεις ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα
    Πώς να περάσεις ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα
    Πώς να περάσεις ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα
    Πώς να περάσεις ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα
    Πώς να περάσεις ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider