Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πάρος
    Thu 21°C
    Clouds

    Πάσχα στην Πάρο: Εξερευνώντας τα πιο όμορφα χωριά της

    ΠΑΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πάσχα στην Πάρο: Εξερευνώντας τα πιο όμορφα χωριά της

    Ιδιαίτερα τοπικά έθιμα, ατμόσφαιρα κατάνυξης, θέα στο Αιγαίο και βόλτες σε γραφικά χωριά. Το Πάσχα στην Πάρο έχει ξεχωριστή γοητεία

    Συνδυάζοντας φυσική ομορφιά, παράδοση, γαστρονομία, έντονη νυχτερινή ζωή και δραστηριότητες, η Πάρος είναι το νησί που έχει κάτι για όλους. Δεν είναι τυχαίο που το πανέμορφο κυκλαδονήσι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών. Μία από τις καλύτερες περιόδους για να βρεθεί κανείς στην Πάρο είναι αυτή του Πάσχα.

    Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να γνωρίσετε το άλλο πρόσωπο του νησιού εξερευνώντας τα πιο όμορφα και αυθεντικά χωριά του. Οι παραδόσεις και τα έθιμα που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, η κατανυκτική ατμόσφαιρα, τα ανοιξιάτικα τοπία και οι ντόπιες γεύσεις δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό για όσους θέλουν να ζήσουν ένα ιδιαίτερο Πάσχα.


    Πάρος: Τα έθιμα του Πάσχα

    travelgo.gr
    Μάρπησσα (πηγή: Shutterstock)

    Η Πάρος το Πάσχα είναι πιο ήρεμη και τα έθιμα ζωντανεύουν στα γραφικά χωριά της. Ξεχωρίζει το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών του Χριστού στο χωριό Μάρπησσα, το οποίο θα παρακολουθήσετε στη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστάνουν εκπληκτικά σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση. Σκηνές από τα Πάθη του Χριστού παρουσιάζονται και στα υπόλοιπα κοντινά χωριά, όπως στις Λεύκες, τα Μάρμαρα, τον Πρόδρομο (εδώ οι κάτοικοι θα σας κεράσουν την περίφημη παραδοσιακή τους ρεβυθάδα) και το Άσπρο Χωριό. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Λαγκάδα, ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Πάρου σε υψόμετρο 429 μέτρων, τελείται η δραματοποιημένη αναπαράσταση της ανόδου στο Γολγοθά.

    travelgo.gr
    Πρόδρομος (πηγή: Shutterstock)

    Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η εκκλησία της Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά προσελκύει πλήθος κόσμου από νωρίς. Αν προτιμάτε μια διαφορετική εμπειρία, μπορείτε να επισκεφτείτε κάποια από τις μικρότερες και πιο απομονωμένες εκκλησίες του νησιού. Την Κυριακή του Πάσχα, όλο το νησί γιορτάζει και κατακλύζεται από τις μυρωδιές ψητών. Στο λιμανάκι της Νάουσας στήνεται ένα ολοήμερο γλέντι από τα μαγαζιά μέχρι αργά το βράδυ. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της Δεύτερης Ανάστασης με ήχους μπουρλώτων κατά την περιφορά της εικόνας της Παναγίας. Την ίδια μέρα, στη Μάρπησσα στήνεται η πιο μεγάλη γιορτή, γνωστή και ως το «Τραπέζι της Αγάπης», με λαμπριάτικα παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορό.

    Βόλτα στα πιο πιο γραφικά χωριά της Πάρου

    travelgo.gr
    Λεύκες (πηγή: Shutterstock)

    Αφήνοντας πίσω σας την Παροικιά και την κοσμοπολίτικη Νάουσα, θα ανακαλύψετε γαλήνια χωριά που αποκαλύπτουν στον επισκέπτη το «άλλο» πρόσωπο του νησιού. Οι Λεύκες, χτισμένες αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 250 μ. στο κέντρο του νησιού, είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων - κι ας μην είναι παραθαλάσσιο. Τα τυπικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια του είναι χτισμένα αμφιθεατρικά και σχηματίζουν πολλά στενά σοκάκια, στα οποία δεν μπαίνουν αυτοκίνητα και γι’ αυτό είναι ιδανικά για περπάτημα. Κάντε μια βόλτα στον Ραμνό, τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο για να φτάσετε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που είναι το στολίδι του χωριού.

    Πάσχα στην Πάρο: Εξερευνώντας τα πιο όμορφα χωριά της
    Λεύκες (πηγή: Shutterstock)

    Αν σας αρέσει η πεζοπορία, αξίζει να ακολουθήσετε το βυζαντινό μονοπάτι με τις μαρμάρινες πλάκες που συνδέει τις Λεύκες με το γειτονικό χωριό Πρόδρομος, μια απολαυστική διαδρομή 7 χλμ. ανάμεσα σε μικρούς αμπελώνες, ελαιώνες και ευωδιαστούς θάμνους. Το χωριό του Προδρόμου έχει οχυρωματική πολεοδομία και θα μπείτε από μια καμάρα με σαμαρωτή στέγη που ενώνει τις εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Νικολάου.

    travelgo.gr
    Μάρπησσα (πηγή: Shutterstock)

    Το γειτονικό χωριό της Μάρπησσας είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λοφίσκου ύψους 40 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Έχει ήσυχα ελικοειδή δρομάκια με θολωτές στοές και πανέμορφα σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναδικό Μουσείο Γλυπτικής Περαντινού.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider