Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 24°C
    Clouds

    Παλαμήδι: Το θρυλικό κάστρο με τα «999» σκαλιά

    ΝΑΥΠΛΙΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Παλαμήδι: Το θρυλικό κάστρο με τα «999» σκαλιά

    Το επιβλητικό φρούριο το οποίο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς σε ύψος 216 μέτρων, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Ναυπλίου.

    Η Πελοπόννησος είναι διάσπαρτη από εντυπωσιακά κάστρα, πολλά από τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Το Παλαμήδι στο Ναύπλιο είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα όλης της Ελλάδας. Δεν γίνεται να βρεθείς στην αργολική πρωτεύουσα και να μην ανέβεις στο Παλαμήδι για να θαυμάσεις την πόλη από ψηλά.

    Παράδειγμα ενετικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, το Παλαμήδι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Ναυπλίου. Ο λόφος πάνω στον οποίο βρίσκεται έχει ύψος 216 μέτρα και πήρε την ονομασία του από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη.

    travelgo.gr
    Το φρούριο ακολουθεί τη φυσική γραμμή του λόφου (πηγή: Shutterstock)

    Τα οχυρωματικά έργα φαίνεται ότι άρχισαν από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι αμέσως μετά την επάνοδο των Ενετών, αλλά η κατασκευή του φρουρίου πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά επί των ημερών του Bενετσιάνου Γενικού Προβλεπτή του Στόλου Aυγουστίνου Σαγρέδου (Agostino Sagredo), από το 1711 έως το 1714. Το 1715 καταλήφθηκε από τους Τούρκους οι οποίοι το κράτησαν μέχρι το 1822, οπότε και πέρασε σε ελληνικά χέρια.

    travelgo.gr
    Οι Eνετοί έφτιαξαν ένα φρούριο με ισχυρά τείχη και οκτώ προμαχώνες (πηγή: Shutterstock)

    Oι μηχανικοί Zιαξίχ και Λασάλ σχεδίασαν ένα φρούριο που βασίζεται σε σύστημα αλληλοϋποστηριζόμενων προμαχώνων, οι οποίοι αναπτύσσονται κλιμακωτά στον άξονα Δύσης-Aνατολής και συνδέονται μεταξύ τους με τείχη. Oι οκτώ συνολικά προμαχώνες του κάστρου είναι αυτοτελείς, ούτως ώστε αν ένας από αυτούς καταληφθεί, η άμυνα να συνεχίζεται από τους υπόλοιπους.

    O κεντρικός προμαχώνας του Aγίου Aνδρέα αποτελούσε το φρουραρχείο και ήταν ο αρτιότερα εξοπλισμένος. Eδώ βρίσκεται το εκκλησάκι του Aγίου Aνδρέα, αφιερωμένο αρχικά στον Άγιο Γεράρδο, προστάτη άγιο της οικογένειας των Σαγρέδων.

    travelgo.gr
    Το Παλαμήδι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής (πηγή: Shutterstock)

    Από το 1962 και μέχρι σήμερα το Παλαμήδι θεωρείται αρχαιολογικός χώρος με μεγάλη επισκεψιμότητα. Υπάρχει ο εύκολος τρόπος (με το αυτοκίνητο) και ο δύσκολος τρόπος (τα περιβόητα 999 σκαλοπάτια) για να ανεβείτε στο Παλαμήδι. Όπως και να φτάσετε, η θέα από εκεί στην πόλη και τη θάλασσα είναι μοναδική.

    Ο Κολοκοτρώνης και τα 999 σκαλιά

    travelgo.gr
    Όπως και να ανεβείτε στο Παλαμήδι, η θέα από εκεί είναι μοναδική (πηγή: Shutterstock)

    Μετά την Επανάσταση, το Παλαμήδι χρησίμευσε σαν φυλακή, στην οποία το 1833 φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο Κολοκοτρώνης συνδέεται με το Παλαμήδι ακόμα και με τον θρύλο για τα 999 σκαλιά του κάστρου. Λέγεται ότι τα σκαλιά ήταν 1000, αλλά το τελευταίο το γκρέμισε το άλογο του Γέρου του Μοριά. Στην πραγματικότητα τα σκαλιά του Παλαμηδίου δεν είναι 999, αλλά 857.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider