Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μήλος
    Tue 19.1°C
    Clouds

    Μήλος: Το νησί που το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά

    ΜΗΛΟΣ
    Κείμενο: Γιάννης Μπαϊρακτάρης
    Μήλος: Το νησί που το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά

    Το Travelgo.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2023 με την AEGEAN.

    Δεν είναι τυχαίο που την επιλέγουν όλοι οι ερωτευμένοι. Η Μήλος αποτελεί τον πιο ρομαντικό προορισμό στην Ελλάδα και σίγουρα έναν από τους πιο ρομαντικούς του πλανήτη. Άγρια βράχια, ηφαιστειακά τοπία, πεντακάθαρες θάλασσες, κατάλευκες εκκλησίες, νόστιμο φαγητό και φιλόξενοι άνθρωποι συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό που πρέπει να το ζήσετε από κοντά για να αναγνωρίσετε την πραγματικά του αξία.

    Με τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN μπορείτε να βρεθείτε στη Μήλο σε χρόνο dt και να ανακαλύψετε από κοντά όλους τους «θησαυρούς» που κρύβει αυτό το νησί - στολίδι των Κυκλάδων.

    Με μια ματιά

    Mήλος / Πηγή: Shutterstock
    Mήλος / Πηγή: Shutterstock

    Η Μήλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων, κάτω από τη Σίφνο και την Κίμωλο. Λέγεται ότι το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο».

    Φυσικά, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όλων μας όταν ακούμε το όνομα αυτού του νησιού είναι οι παραλίες του. Με περισσότερες από 70 φανταστικές παραλίες είναι λογικό πως για τους περισσότερους αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο επιλέγουν τη Μήλο για τις διακοπές τους. Εκεί θα βρείτε από αμμώδεις ακρογιαλιές, μέχρι βράχια και θαλάσσιες σπηλιές. Εκτός από τις βουτιές στις παραλίες, όμως, η Μήλος αξίζει και για τις απογευματινές βόλτες στον Αδάμαντα, την Πλάκα και τα Πολλώνια, τα τρία μεγαλύτερα χωριά του νησιού κι εκεί όπου χτυπάει η «καρδιά» του.

    Μπορεί να έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «ζευγαρονήσι», όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα κάνετε τέλειες διακοπές εάν την επισκεφτείτε με φίλους ή την οικογένεια.

    Τι να κάνετε

    #1 Χαθείτε στα σοκάκια της Πλάκας

    Πλάκα / Πηγή: Shutterstock
    Πλάκα / Πηγή: Shutterstock

    H Πλάκα αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Αδάμαντα, το λιμάνι της Μήλου, και είναι αρκετά γραφική, κάνοντας ξεκάθαρο το γεγονός πως βρίσκεστε σε ένα Κυκλαδονήσι.

    Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να πάρετε ένα παγωτό στο χέρι και να περιπλανηθείτε στα σοκάκια της, να βγάλετε φωτογραφίες και φυσικά να κατευθυνθείτε μέχρι το Κάστρο για να θαυμάσετε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου. Από εκείνο το σημείο θα δείτε και πολλούς οικισμούς του νησιού, όπως την Τρυπητή, το Κλήμα και τον Τριοβάσαλο.

    #2 Για βουτιές στο Κλέφτικο

    Κλέφτικο / Πηγή: Shutterstock
    Κλέφτικο / Πηγή: Shutterstock

    Αν υπάρχει μια εικόνα που έχει γίνει συνώνυμο της Μήλου, τότε αυτή είναι από το Κλέφτικο. Το συγκλονιστικό αυτό τοπίο με τους τεράστιους βράχους μέσα στη θάλασσα δημιουργήθηκε φυσικά από τους ανέμους και τα κύματα. Όπως είναι φυσικό έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000.

    Το Κλέφτικο πήρε το όνομά του από την εποχή των πειρατών της Μεσογείου, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή λόγω των κολπίσκων χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο των πειρατών εναντίων των πλοίων. Μπορείτε να το επισκεφτείτε με κάποια από τις δεκάδες μονοήμερες κρουαζιέρες που ξεκινούν καθημερινά από τη Μήλο. Είναι ιδανικό σποτ για καταδύσεις και βουτιές με μάσκα, καθώς διαθέτει εντυπωσιακό βυθό.

    #3 Σαν άλλοι πειρατές στο Σαρακήνικο

    Σαρακίνικο / Πηγή: Shutterstock
    Σαρακίνικο / Πηγή: Shutterstock

    Η δεύτερη πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι το Σαρακήνικο. Εκεί θα συναντήσετε ένα μοναδικό τοπίο με λευκά πετρώματα ηφαιστειακής προέλευσης. Το σημείο πήρε το όνομά του από τους Σαρακηνούς πειρατές που το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο.

    Στο Σαρακήνικο μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο, καθώς απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την Πλάκα και να απολαύσετε το μπάνιο σας. Φροντείστε ωστόσο να έχετε μαζί σας προμήθειες, μιας και δεν υπάρχει κάποιο κατάστημα εκεί κοντά.

    #4 Μια must επίσκεψη στα ψαροχώρια

    Κλήμα / Πηγή: Shutterstock
    Κλήμα / Πηγή: Shutterstock

    Είναι γραφικά, πολυφωτογραφημένα και με μεγάλη ιστορία. Τα ψαροχώρια του νησιού αποτελούν ένα δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο και θα πρέπει να τα ανακαλύψετε. Στα χωριά αυτά ξεχωρίζουν τα «σύρματα», τα οποία ουσιαστικά είναι σπιτάκια χτισμένα πάνω στην παραλία ή στα βράχια και η κύρια χρησιμότητά τους ήταν η αποθήκευση της βάρκας των ψαράδων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Το Κλήμα είναι το πιο γνωστό ψαροχώρι του νησιού και μάλιστα έχει ψηφιστεί από μεγάλο περιοδικό του εξωτερικού ως ένα από τα ωραία χωριά της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι το έχουν επιλέξει κατά καιρούς πολλοί celebrities για τις διακοπές τους.

    #5 Βόλτα στο λιμάνι του νησιού

    Αδάμας / Πηγή: Shutterstock
    Αδάμας / Πηγή: Shutterstock

    Το λιμάνι της Μήλου, ο Αδάμας, είναι ένα χωριό γεμάτο ζωντάνια, στο οποίο θα βρείτε δεκάδες καταλύματα, εμπορικά μαγαζιά, ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, καθώς επίσης και μερικά δημοφιλή μπαράκια. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες «δένουν» σχεδόν καθημερινά εκεί και μεγάλα κρουαζιερόπλοια, επομένως το μέρος κατακλύζεται από κόσμο.

    Κάτασπρα σπιτάκια, βουκαμβίλιες, πλακόστρωτα δρομάκια, μαγαζάκια και ένας μεγάλος πεζόδρομος για περατζάδες συνθέτουν μία εικόνα μοναδικής Κυκλαδίτικης ομορφιάς.

    Tips

    Ταβερνάκι στη Μήλο / Πηγή: Shutterstock
    Ταβερνάκι στη Μήλο / Πηγή: Shutterstock

    - Οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφτείτε τη Μήλο είναι ο Ιούνιος και ο Οκτώβριος, καθώς το νησί έχει λιγότερο κόσμο και μπορείτε να το απολαύσετε στο έπακρο.

    - Μία από τις πιο όμορφες παραλίες, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, είναι ο Φυροπόταμος. Πρόκειται για ένα ψαροχώρι στο βόρειο άκρο του νησιού με κρυστάλλινα νερά βγαλμένα από πισίνα.

    Πώς να πάτε

    Ταξιδέψτε στη Μήλο με τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN και ετοιμαστείτε να ζήσετε τις πιο μοναδικές και αξέχαστες διακοπές της ζωής σας!

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Συκιά, Μήλος / Πηγή: Shutterstock
    Συκιά, Μήλος / Πηγή: Shutterstock
    Σαρακήνικο / Πηγή: Shutterstock
    Σαρακήνικο / Πηγή: Shutterstock
    Φυροπόταμος / Πηγή: Shutterstock
    Φυροπόταμος / Πηγή: Shutterstock
    Δρομάκι στην Πλάκα / Πηγή: Shutterstock
    Δρομάκι στην Πλάκα / Πηγή: Shutterstock
    Ηλιοβασίλεμα στο Κλήμα / Πηγή: Shutterstock
    Ηλιοβασίλεμα στο Κλήμα / Πηγή: Shutterstock
    Κτίριο στον Αδάμαντα / Πηγή: Shutterstock
    Κτίριο στον Αδάμαντα / Πηγή: Shutterstock
    Το Κλέφτικο από ψηλά / Πηγή: Shutterstock
    Το Κλέφτικο από ψηλά / Πηγή: Shutterstock
    Εκκλησία στην Πλάκα / Πηγή: Shutterstock
    Εκκλησία στην Πλάκα / Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider