Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 18.7°C
    Clear

    Αγιάσος: Το πολύχρωμο χωριό της Λέσβου που σε ταξιδεύει στο χρόνο

    ΛΕΣΒΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αγιάσος: Το πολύχρωμο χωριό της Λέσβου που σε ταξιδεύει στο χρόνο

    Σε απόσταση 27 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης, στις πλαγιές του βουνού Όλυμπος, η Αγιάσος ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πολύχρωμα σπίτια και τα λιθόστρωτα γραφικά καλντερίμια που ταξιδεύουν τους επισκέπτες στο χρόνο.

    Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 460 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Όλυμπος, η Αγιάσος είναι προορισμός από μόνη της στη Λέσβο. Ένας ιδιαίτερος προορισμός γεμάτος χρώμα και υπέροχες εικόνες που σε ταξιδεύουν στο χρόνο. Σε απόσταση 27 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης, στο εσωτερικό του νησιού, αυτό το γοητευτικό χωριό διατηρεί ανέπαφα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του, που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Λιθόκτιστα σπίτια με το χαρακτηριστικό σαχνισί, μεγάλες χρωματιστές πόρτες και γραφικά μαγαζιά θα ξεδιπλωθούν μπροστά σας, καθώς βολτάρετε στα σοκάκια.

    Agiasos
    Agiasos
    Πηγή: Shutterstock

    Η γραφική κωμόπολη της Αγιάσου κατά τον 19ο αιώνα αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό κέντρο της Λέσβου, καθώς είχε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη βιοτεχνική δραστηριότητα. Μέχρι σήμερα στην Αγιάσο διατηρούνται ανεπτυγμένες και με μεγάλη παράδοση η μουσική, το θέατρο και η αγγειοπλαστική. Σε κάθε γωνιά του χωριού θα δείτε μαγαζιά με χειροποίητους θησαυρούς, είδη κεραμικής τέχνης και ξυλόγλυπτα.

    Παρόλο που δεν είναι παραθαλάσσιος οικισμός, η Αγιάσος έχει μεγάλη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Δημοφιλής είναι και η Γιορτή Κάστανου μεταξύ τέλος Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου, ενώ ξακουστό είναι το αγιασώτικο καρναβάλι που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.

    Τι θα δείτε στην Αγιάσο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός της Παναγίας, που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες της Λέσβου. Διαθέτει σπάνια κειμήλια καθώς και τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας με την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών», που σύμφωνα με την παράδοση, έφερε από την Ιερουσαλήμ ο μοναχός Αγάθωνας. Από την επιγραφή της εικόνας προέκυψε και η ονομασία Αγιάσος. Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με πολλούς πιστούς να ανεβαίνουν ως το χωριό με τα πόδια.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πλατεία της Αγοράς με το νεοκλασικό καφενείο «Καφενταρία» (ιστορικό διατηρητέο μνημείο) βρίσκεται πάνω από την εκκλησία της Παναγίας. Είναι ένας γραφικός χώρος με πλακόστρωτο, έναν βαθύσκιωτο πλάτανο και αναρριχητικά φυτά που γεφυρώνουν τους γύρω στενούς δρόμους, ο οποίος από τα πολύ παλιά χρόνια αποτελεί το σημείο όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνικής του ζωής του χωριού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το κτιριακό συγκρότημα του Αναγνωστηρίου, με τη βιβλιοθήκη, το κινηματοθέατρο και το Λαογραφικό Μουσείο, βρίσκεται στην πλατεία του Δημαρχείου, στην κάτω είσοδο του χωριού. Ιδρύθηκε το 1894, επί Τουρκοκρατίας και βοήθησε τα μέγιστα στη μόρφωση και την πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου είναι ίσως το σημαντικότερο της κατηγορίας του στη Λέσβο λόγω του πλούτου και της ποικιλίας των εκθεμάτων που φιλοξενεί.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στον δρόμο προς την Αγιάσο, αξίζει να κάνετε μια στάση στην πανέμορφη τοποθεσία Kαρίνη, μια πραγματική όαση μέσα στον απέραντο ελαιώνα, με τρεχούμενα νερά και γραφικά καφενεία.

    Φυσικό στολίδι της περιοχής αποτελεί ο ορεινός όγκος του Ολύμπου, ένας από τους σημαντικότερους προστατευόμενους δασικούς πλούτους του νησιού, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στο δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές μέσα από λιθόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν σε μαγευτικές τοποθεσίες.

    Τοπικές γεύσεις

    Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις στα καφενεία της Αγιάσου. Από γλυκά ξεχωρίζουν η πλατζέντα, ο παραδοσιακός χαλβάς της περιοχής, η ιδιαίτερη βασιλόπιτα (εδώ φτιάχνεται όλο τον χρόνο και αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις φύλλου) και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε ιδιαίτερα τυριά, όπως τουλουμοτύρι και λαδοτύρι.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider