Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 17.3°C
    Clouds

    Γιατί η Λέσβος έχει όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι (pics)

    ΛΕΣΒΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Γιατί η Λέσβος έχει όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι (pics)

    Είναι μεγάλη ευθύνη να γράφεις για τον τόπο σου.

    Γνωρίζεις όλα τα καλώς και κακώς κείμενά του από πρώτο χέρι, ξέρεις και τα κλισέ που συνήθως γράφουν όσοι δεν τον έχουν επισκεφθεί ή δεν τον αγαπούν.

    Παράλληλα, πρέπει μέσα σε λίγες λέξεις να περιγράψεις τις εικόνες που ως τώρα κάποιοι δεν έχουν αντικρίσει. Λόγω έκτασης και δυσθεώρητης ομορφιάς, η Λέσβος είναι ακόμη μεγαλύτερος μπελάς. 

    Παρόλα αυτά, υπάρχουν δέκα βασικά πράγματα που αποδεικνύουν ότι το νησί αυτό έχει και θα έχει πάντα όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι. 

    Ας τα πάρουμε όμως όλα με τη σειρά:

    1. Η ποικιλία

    Και μόνο που λες Μυτιλήνη ή Λέσβος, ήδη οι μισοί νομίζουν πως πας σε δύο νησιά διακοπές. Πέρα από την πλάκα, δεν υπάρχει κάτι που στερείται αυτό το νησί. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος (μετά την Κρήτη και την Εύβοια) στην Ελλάδα, παραδόξως δεν στηρίζεται εξ ολοκλήρου οικονομικά στους επισκέπτες του, άρα... κάποιο λάκκο έχει φάβα. Άδικα έχει συνδυαστεί κυρίως με τον θρησκευτικό τουρισμό από τα μοναστήρια του Αγ. Ραφαήλ και του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι περισσότεροι ντόπιοι δε φεύγουν εύκολα για διακοπές κάπου αλλού. Βρίσκεις θάλασσα (προφανώς), αλλά και βουνό, καταπράσινες εκτάσεις και άλλες τόσες ξερές, γενικά οι φυσικές του εναλλαγές είναι τόσες για να μη βαρεθείς ποτέ.

    2. Οι παραλίες

    Εκτός της Χαραμίδας και του Άγιου Ερμογένη (περίπου 15 χλμ από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη), η μαγεία βρίσκεται διάσπαρτη στο νησί. Ο χρυσός Χρούσος, τα ατελείωτα Βατερά (9χλμ μήκος!), η Ερεσσός με το πολύχρωμο Parasol της, ο κρυσταλλένιος Άγιος Ισίδωρος και το Τάρτι, η Εφταλού, τα κόκκινα στην κυριολεξία Τσόνια είναι μερικές από αυτές στις οποίες επιβάλλεται να βουτήξεις.

     

    3. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

    travelgo image

    Το καλύτερο ούζο των επτά θαλασσών και των πέντε ηπείρων έπρεπε να γράψω. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

    Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινά το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του. Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε όραμα να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Αποστάζοντας αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης, δημιούργησε το μοναδικό και περίφημο Ούζο Πλωμαρίου. Έναν αιώνα μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει γιατί η ποιότητα του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ήταν και είναι μοναδική. Η εταιρεία, που είναι 100% ελληνική και ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη, συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή.

    travelgo image

    Το αποστακτήριο ούζου, που φέρει το όνομά του, βρίσκεται στο Πλωμάρι, σε έναν υπέροχο ελαιώνα και είναι ανοιχτό για να παρακολουθήσεις από κοντά όλη την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας και να μυηθείς στα μυστικά της απόσταξης. Στο μεταξύ, η αξιόλογη συλλογή του με μουσειακά αντικείμενα θα είναι ο καλύτερος ξεναγός σου στο ταξίδι στο χρόνο και τη γεύση, που παρεμπιπτόντως διατηρεί στο έπακρο την αυθεντικότητά της.

    4. Ο Μόλυβος

    travelgo image

    Όσο και να μη θες να κάνεις ειδική μνεία στο μεγαλείο του (κάτσε, γιατί να μη θες;;;), δεν τη γλιτώνεις. Ο Λέοναρντ Κοέν έκανε απιστίες στην αγαπημένη του Ύδρα εξαιτίας του, ενώ οι αναγνώστες του Bored Panda των virals ανέδειξαν τα σοκάκια του ως τα ωραιότερα του κόσμου. Άνετα παραβγαίνει με τη Σαντορίνη για το «ειδυλλιακότερο» ηλιοβασίλεμα, όμως εκείνη δεν έχει το ιδιαίτερο Congas και το μπαλκονάκι του Blue Fox (Μπλε Αλεπού) με τα ολόφρεσκα γλυκά του. 

    5. Το φαγητό

    travelgo image
    Γκιουζλεμέδες

    Οι μισοί Μυτιληνιοί κρατούν από Μικρά Ασία. Ξέρεις σίγουρα τι λένε για τις Μικρασιάτισσες μαγείρισσες και νοικοκυρές, οπότε ας μην το κουράζουμε. Πολύ, καλομαγειρεμένο και φθηνό φαγητό θα δοκιμάσεις παντού και κυρίως σε μέρη που δεν τα πιάνει το μάτι σου. Φρέσκο ψάρι, σαρδέλες όνομα και πράγμα από τον τόπο καταγωγής τους (Καλλονή) και μικρά γευστικά θαύματα από ντόπιους συνεταιρισμούς που δεν αστειεύονται όταν πρόκειται για ποιότητα. Μη φύγεις αν δεν γευτείς γκιουζλεμέδες (παραδοσιακά τυροπιτάκια), σουγάνια (κρεμμυδοκεφτέδες), σφουγγάτο με κολοκύθι, λουλουδένια -σε σχήμα και γεύση- αμυγδαλωτά Σκαλοχωρίου και πλατσέντα (δίπλες) Αγίας Παρασκευής. Στην πόλη της Μυτιλήνης, τίμησε τον Ερμή, το Παράταιρον και τον Αντώνη στο Καγιάνι με την ξακουστή του θέα σε όλη την πόλη. 

    6. Ο πολιτισμός

    Μπορεί να μην έχεις τέτοιου είδους πολιτιστικές ανησυχίες, ειδικά τις ημέρες που θες να χαλαρώσεις. Όμως, αν ξαφνικά τις αποκτήσεις, δε θα ξέρεις σε ποιο μουσείο να πρωτοπάς. Η πατρίδα του Οδυσσέα Ελύτη και του Στρατή Μυριβήλη (τη μουριά του και την Παναγιά τη Γοργόνα θα εντοπίσεις στη Σκάλα Συκαμιάς), έθρεψε μεταξύ άλλων τον Tériade - Στρατή Ελευθεριάδη και τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, έκαστος με το μουσείο του σήμερα. Επιπρόσθετα, στην εκδρομή σου για ψάρι στο Σίγρι, κάνε μία στάση στο πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ίδρυσε η Ελληνική Πολιτεία, για το διεθνώς αναγνωρισμένο απολιθωμένο δάσος της περιοχής. Πάντως, πέρα από τα μουσεία, τα γραφικά, πετρόχτιστα χωριά και τα μεγαλοπρεπή νεοκλασσικά στη Σουράδα της Μυτιλήνης σίγουρα θα αποσπάσουν την προσοχή σου. 

    7. Τα ιαματικά λουτρά 

    travelgo image
    Ιαματικά Λουτρά Λέσβου

    Θυμάμαι στο σχολείο να μας πηγαίνουν εκδρομή στον Πολιχνίτο για να χαζέψουμε μεταξύ άλλων τους ατμούς που καλύπτουν το σημείο. Εσύ μη σταθείς μόνο εκεί. Απόλαυσε ελεύθερα και αυτά στο Λισβόρι, στα Θέρμα της Γέρας, στην Εφταλού και τη Θερμή για πλήρη χαλάρωση. 

    8. Ο υδροβιότοπος

    Κι όμως, έρχεται κόσμος από τα πέρατα της γης στην Καλλονή για άγριο (στην κυριολεξία) birdwatching. Στις παραλίες της Ελλάδας βλέπεις φουσκωτά φλαμίνγκο, στην Καλλονή από την άλλη «μένουν» τα ολοζώντανα, μαζί με ένα σωρό σπάνια πουλιά από Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Οι φυσιολάτρεις θα εκτιμήσουν δεόντως τη σπάνια τούτη θέα, καθώς και το μοναδικό τοπίο του ποταμού Βούβαρη.

    9. Οι καταρράκτες

    Ομολογώ ότι κι εγώ δεν ήξερα μέχρι πολύ πρόσφατα ότι «παίζουμε μπάλα» σε αυτόν τον τομέα. Μαν’ κάτσα, Ψο, Βροντή κα και γενικά πολύ νερό αναβλύζει από παντού στο νησί. 


     

    10. Η Μυτιλήνη γενικώς

    Και νησιώτικος χαρακτήρας και πόλη. Και γαλήνη και βαβούρα. Η πρωτεύουσα Μυτιλήνη έχει απ' όλα αν κοιτάξεις καλά και τελευταία αρχίζει να καλλιεργεί περαιτέρω την ομορφιά που κρύβει στα στενά της. Μη φύγεις αν δεν επισκεφθείς το ξεχωριστό Μουσικό Καφενείο, το ιστορικό Πανελλήνιον, το νεότερο και γραφικό BarCode όπως και το Beja στην περιοχή πίσω από την αγορά που επιτέλους αναπτύσσεται, ενώ πιο αργά για περισσότερο «θόρυβο» το Monkey. Όπως και να έχει, περπάτησε, ψάξε, πειραματίσου. Σίγουρα θα ανακαλύψεις περισσότερα από όσα θα βρεις κάπου γραμμένα.

    Πιες κι ένα Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου στην υγειά μας και είσαι έτοιμος για το καλύτερο καλοκαίρι που έζησες ποτέ!

    travelgo image


    *Ευχαριστούμε τον Παύλο Αβαγιανό για τη συλλογή των φωτογραφιών και τα βίντεο.

    Γιατί η Λέσβος έχει όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι (pics)
    Γιατί η Λέσβος έχει όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι (pics)
    Γιατί η Λέσβος έχει όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι (pics)
    Γιατί η Λέσβος έχει όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι (pics)
    Γιατί η Λέσβος έχει όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι (pics)
    Γιατί η Λέσβος έχει όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι (pics)
    Γιατί η Λέσβος έχει όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι (pics)
    Γιατί η Λέσβος έχει όλα όσα θέλεις κάθε καλοκαίρι (pics)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider