Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λάρισα
    Mon 21.2°C
    Clear

    Λάρισα: Η αρχόντισσα της Θεσσαλίας

    ΛΑΡΙΣΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λάρισα: Η αρχόντισσα της Θεσσαλίας

    Η πόλη με τις χιλιάδες καφετέριες

    Πληθυσμιακά θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, γεωγραφικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ποταμό Πηνειό που τη διασχίζει και στις όχθες του οποίου έχουν δημιουργηθεί γραφικά μονοπάτια. Η Λάρισα, με τα  σημαντικά μνημεία της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου, τους γεμάτους ζωή δρόμους με περισσότερες από 1500 καφετέριες (σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Επιμελητήριο Λάρισας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 υπήρχαν 1.674 επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώληση καφέ), τα πάρκα αναψυχής, είναι μία ωραία αφορμή για εξόρμηση. 

    Στο κομμάτι του ιστορικού κέντρου που περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή από τον λόφο του Φρουρίου έως και την κεντρική πλατεία και από την πλατεία Λαού μέχρι το ποτάμι, βρίσκεται ένα τμήμα της παλιάς Λάρισας, κυρίως της παλιάς αγοράς, με παλαιά κτήρια που στεγάζουν εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες και καφέ-μπαρ. Σε αυτό το κομμάτι της πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της. 

    Ο λόφος του Φρουρίου είναι ο χώρος στον οποίο έχουν βρεθεί οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης από τη νεολιθική ακόμα περίοδο και ο οποίος αποτέλεσε την αρχαία ακρόπολη της πόλης. Κατά την βυζαντινή περίοδο ήταν το θρησκευτικό κέντρο και κατά την οθωμανική, εμπορικό και αμυντικό κέντρο. Σήμερα σώζονται τα εξής μνημεία: Α' Αρχαίο θέατρο, Τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, Παλαιοχριστιανικό λουτρό, Μεσοβυζαντινός ναός, Μπεζεστένι (σκεπαστή αγορά). Επίσης ευρήματα από την αρχαία ακρόπολη της Λάρισας έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στον λόφο. Στην βόρεια πλευρά του λόφου σε σημείο με θέα προς το ποτάμι και την βόρεια πλευρά της πόλης, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αχιλλίου, πολιούχου της Λάρισας.

    travelgo image

    Το πάρκο Αλκαζάρ
    Δίπλα στις όχθες του Πηνειού, κάτω από το λόφο του Φρουρίου και το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλείου, το πάρκο διαθέτει μεγάλους πεζοδρόμους διακοσμημένους με σιντριβάνια, ποδηλατοδρόμους, χώρους αναψυχής, διαμορφωμένη λιμνούλα, αναψυκτήριο, παιδικές χαρές και υπαίθριο θέατρο 2.500 θέσεων, το γνωστό Κηποθέατρο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα πολλές θεατρικές παραστάσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στους χώρους του επίσης φιλοξενείται και το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, έργο του διάσημου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα. 

    Δίπλα στο πάρκο βρίσκεται και το ομώνυμο στάδιο ποδοσφαίρου Αλκαζάρ που αποτελεί  ιστορική έδρα της ομάδας της πόλης ΑΕΛ, καθώς και οι διαμορφωμένες όχθες του Πηνειού ποταμού, χώροι περιπάτου και αναψυχής στις οποίες διοργανώνεται κάθε έτος η γιορτή Πηνειού.

    Στα αμπελάκια
    Τα Αμπελάκια είναι παραδοσιακός οικισμός του νομού Λάρισας, χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Το χωριό φημίζεται για τα σπουδαία αρχοντικά του, καθώς γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν, χάρη στην επεξεργασία και την βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα.

    Σήμερα, το σκηνικό μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλη εποχή με τα καλντερίμια να χαρίζουν μοναδικές στιγμές. Μην παραλείψετε να δείτε το αρχοντικό του Γεώργιου Μαύρου ή Σβαρτς, το πιο εντυπωσιακό από τα πολλά αρχοντικά σπίτια που υπάρχουν στα Αμπελάκια. Το κτίριο το 1965 αγοράστηκε από το δημόσιο και σήμερα είναι ανοικτό στο κοινό. 

    travelgo image

    Στην κοιλάδα των Τεμπών 
    Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα, ενώ σύμφωνα με αρχαίες αναφορές, έχει δημιουργηθεί από μεγάλο σεισμό που προκάλεσε ρήγμα, από το οποίο χωρίστηκαν τα δυο μεγάλα βουνά. Περιοχή με πλούσιο φυσικό κάλλος, ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας Δασών, έχει μήκος 10 χιλιόμετρα ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Στα Τέμπη υπάρχει και το παραδοσιακό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένο μέσα στον βράχο του Ολύμπου. Συνδέεται με την εθνική οδό με κρεμαστή γέφυρα η οποία περνά πάνω από τον Πηνειό ποταμό και είναι τοποθετημένο σε ένα σημείο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.
     

    Λάρισα: Η αρχόντισσα της Θεσσαλίας
    Λάρισα: Η αρχόντισσα της Θεσσαλίας
    Λάρισα: Η αρχόντισσα της Θεσσαλίας
    Λάρισα: Η αρχόντισσα της Θεσσαλίας
    Λάρισα: Η αρχόντισσα της Θεσσαλίας
    Λάρισα: Η αρχόντισσα της Θεσσαλίας
    Λάρισα: Η αρχόντισσα της Θεσσαλίας
    Λάρισα: Η αρχόντισσα της Θεσσαλίας

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider