Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Sat 11.4°C
    Clouds

    Βάθεια: Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Μάνης

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βάθεια: Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Μάνης

    Η πυργοπολιτεία της Βάθειας στη Λακωνία αποτελεί ένα μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης και ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο μέρος της Μάνης.

    H Μάνη με τα άγρια τοπία, τα πέτρινα χωριά και τους επιβλητικούς πύργους ασκεί μια γοητεία που καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Όποιος πάει μία φορά είναι σίγουρο πως θα επιστρέψει για να εξερευνήσει περισσότερα.

    Αν ταξιδέψετε στη Λακωνική Μάνη και δεν επισκεφθείτε τη Βάθεια, θα έχετε χάσει ένα από τα διαμάντια της περιοχής. Στο νότιο άκρο της μανιάτικης χερσονήσου, λίγο πριν το ακρωτήριο Ταίναρο, η επιβλητική, εγκαταλελειμμένη πυργοπολιτεία, χτισμένη μέσα σε ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και πολυφωτογραφημένα σημεία της Μάνης.

    Ένα υπαίθριο μουσείο μανιάτικης αρχιτεκτονικής

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η ξακουστή πυργοπολιτεία αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης καθώς και δείγμα λαϊκής οχύρωσης στην Ελλάδα. Λίγο πριν από το ακρωτήριο Ταίναρο, τα πανύψηλα πέτρινα πυργόσπιτα της Βάθειας, σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά, αγναντεύουν το πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα. Η επίσκεψη στην κορυφή του λόφου και στα σοκάκια με τα μισογκρεμισμένα πυργόσπιτα προσφέρει στον επισκέπτη ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο παρελθόν.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι πύργοι της Βάθειας χτίστηκαν κυρίως κατά τον 18ο αιώνα. Το χωριό γνώρισε περίοδο ακμής τον 19ο αιώνα, ενώ κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα εγκαταλείφθηκε σταδιακά από τους κατοίκους του. Πολλοί από τους πύργους της Βάθειας ερήμωσαν και άλλοι κατέρρευσαν.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Όλα αυτά μέχρι το 1980, όταν με πρωτοβουλία του ΕΟΤ, αρκετά πυργόσπιτα αναστηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε τουριστικά παραδοσιακά καταλύματα, φέρνοντας στην επιφάνεια την ομορφιά της ξεχασμένης Βάθειας. Τα καταλύματα αυτά δεν κατάφεραν να παραμείνουν ανοιχτά για πολύ. Σήμερα, αξίζει να επισκεφθείτε τη σιωπηλή πυργοπολιτεία που θυμίζει υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής για να κάνετε μια βόλτα στα σοκάκια και να χαζέψετε από ψηλά τη θάλασσα.

    Τι θα δείτε στην περιοχή

    Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν πανέμορφα μέρη που αξίζει να ανακαλύψετε όπως η Αρεόπολη, το Λιμένι, τα Σπήλαια Διρού, ο Γερολιμένας κ.ά. Αν βρεθείτε εδώ το καλοκαίρι, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μαρμάρι, μία παραλία-έκπληξη, κρυμμένη ανάμεσα στους γυμνούς λόφους. Στην ουσία πρόκειται για δύο πολύ όμορφες αμμουδιές με φανταστικά, γαλαζοπράσινα νερά και μαγευτική θέα στις γυμνές λοφοπλαγιές που βουτούν στη θάλασσα.

    travelgo.gr
    Ακρωτήριο Ταίναρο (πηγή: Shutterstock)

    Η επίσκεψη στη Βάθεια μπορεί να συνδυαστεί και με μια βόλτα στο Πόρτο Κάγιο, το νοτιότερο λιμάνι της Μάνης, καθώς και στο Ακρωτήριο Ταίναρο, στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, βρισκόταν η πύλη του Άδη.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider