Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Thu 17.8°C
    Clouds

    Γύθειο: Διακοπές με νησιώτικο αέρα στη Λακωνία

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Γύθειο: Διακοπές με νησιώτικο αέρα στη Λακωνία

    Με το γραφικό λιμάνι, τα πολύχρωμα νεοκλασικά, το κατάφυτο νησάκι Κρανάη και τις γύρω αμμουδιές, το Γύθειο Λακωνίας δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε νησί. Η ιστορική κωμόπολη είναι ιδανική για διακοπές δίπλα στη θάλασσα και εκδρομές στη Μάνη.

    Από τα ωραιότερα μέρη της Πελοποννήσου, το Γύθειο, η πύλη της Λακωνικής Μάνης, 40 χλμ. νότια της Σπάρτης, είναι μια ιστορική παραθαλάσσια κωμόπολη που θα σας κάνει να νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε νησί. Χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Ακούμαρου, το Γύθειο σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή με τα πολύχρωμα νεοκλασικά του που καθρεφτίζονται στη θάλασσα.

    Με ένα γραφικό λιμάνι όπου θα βρείτε πολλά ουζερί και ψαροταβέρνες, αλλά και ωραίες παραλίες σε κοντινή απόσταση, το Γύθειο αποτελεί αυτόνομο προορισμό στη Λακωνία αλλά και ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσετε μια μαγευτική περιοχή που συνδυάζει πλούσια ιστορία, ιδιαίτερη παράδοση και τοπία άγριας ομορφιάς.

    travelgo.gr
    To Γύθειο (πηγή: Shutterstock)

    Κατά τον Παυσανία, η ονομασία του σημαίνει «Γη των Θεών», από την ομηρική λέξη τετράγυον «Γύον» (Γη) + θεός. Ο θρύλος λέει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα, οι οποίοι κατά το χτίσιμο της πόλης ήρθαν σε σύγκρουση εξ αιτίας του μαγικού τρίποδα του Μαντείου των Δελφών. Επειδή όμως ο αγώνας δεν αναδείκνυε νικητή, τελικά κατόπιν της μεταξύ τους συνδιαλλαγής αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας ονόμασαν την πόλη «Γη θεών» με συνέπεια να τιμώνται και οι δύο στην πόλη αυτή.

    Ήταν το επίνειο και ο ναύσταθμος της αρχαίας Σπάρτης και αργότερα, στη Ρωμαϊκή εποχή και στα χρόνια της Φραγκοκρατίας ένα από τα κυριότερα εμπορικά λιμάνια της νότιας Πελοποννήσου. Το σύγχρονο Γύθειο ιδρύθηκε από τον Τζανέτο Γρηγοράκη ή Τζανήμπεη (1742-1813), ο οποίος ήταν ο τρίτος Μπέης της Μάνης, και τους τρεις γιους του, ώστε να γίνει πρωτεύουσα της Ανατολικής Μάνης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η καρδιά της πόλης χτυπά στην πολυσύχναστη προκυμαία, εκεί όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό νεοκλασικό Δημαρχείο που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ το 1890. Πίσω από το Δημαρχείο, θα δείτε ένα ακόμη κτήριο σχεδιασμένο από τον Τσίλλερ ,το Παρθεναγωγείο, το οποίο χτίστηκε το 1886.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η νότια άκρη της πόλης ενώνεται με ένα μικρό κατάφυτο νησάκι, την Κρανάη ή Μαραθονήσι. Σε αυτό το νησί, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον Μενέλαο, κρύφτηκαν και πέρασαν την πρώτη τους νύχτα μετά την απαγωγή, προτού αναχωρήσουν για την Τροία. Ο Πάρις φεύγοντας ξέχασε το κράνος του και έτσι πήρε το όνομά της η Κρανάη.

    travelgo.gr
    Το νησάκι Κρανάη (πηγή: Shutterstock)

    Το νησάκι που καλύπτεται από ένα πευκοδάσος, αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο για όμορφες φωτογραφίες και βόλτες με θέα την αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη του Γυθείου. Ξεχωρίζει ο παραδοσιακός πύργος του Τζαννετάκη που χτίστηκε το 1829 (σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης), ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος (φάρος Κρανάης) που κατασκευάστηκε το 1873 από μάρμαρο του Ταινάρου και το ξωκλήσι του Αγίου Πέτρου.

    travelgo.gr
    Ο πύργος Τζανετάκη (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει επίσης να ανηφορίσετε έως την κορυφή του βουνού Κούμαρος όπου βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων με πανοραμική θέα προς το Γύθειο και όλο τον Λακωνικό Κόλπο. Το Γύθειο έχει και ένα αξιόλογο αρχαίο θέατρο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην είσοδο της πόλης στα βόρεια. Πάνω από το θέατρο, στην κορυφή του λόφου, διακρίνονται τα ερείπια των τειχών της αρχαίας ακρόπολης.

    Κοντινές παραλίες

    travelgo.gr
    Το ναυαγισμένο πλοίο «Δημήτριος» (πηγή: Shutterstock)

    Οι κοντινότερες παραλίες στο Γύθειο, η Σελινίτσα από τη μια πλευρά (στα ανατολικά) και το Μαυροβούνι με την απέραντη αμμουδιά από την άλλη, θεωρούνται από τις ωραιότερες της περιοχής. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος είναι η παραλία Βαλτάκι (φυσική συνέχεια της Σελινίτσας) όπου βρίσκεται ο σκουριασμένος σκελετός του ναυαγισμένου πλοίου «Δημήτριος». Επίσης ωραίες βουτιές θα κάνετε στο Βαθύ, καθώς και στην παραλία της Αγίας Βαρβάρας κάτω από το χωριό Σκουτάρι.

    Εξόρμηση στη Λακωνική Μάνη

    travelgo.gr
    Λιμένι (πηγή: Shutterstock)

    Με αφετηρία σας το Γύθειο μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστορική Αρεόπολη, την πιο ζωντανή κωμόπολη της Μάνης. Κατηφορίζοντας από την Αρεόπολη προς τη θάλασσα, ξεπροβάλει το μαγευτικό Λιμένι, ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας, όπου τα διάφανα νερά φτάνουν ως τα πέτρινα σπίτια. Το Οίτυλο είναι ακόμα ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα πυργόσπιτα, που συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Αφού κάνετε μια στάση στα περίφημα Σπήλαια Διρού, συνεχίστε νοτιότερα για τον παραθαλάσσιο Γερολιμένα με τα γαλαζοπράσινα νερά. Στο νότιο άκρο της μανιάτικης χερσονήσου, βρίσκεται η επιβλητική Βάθεια. Χτισμένη μέσα σε ένα άγριο τοπίο, με τα πέτρινα πυργόσπιτά της σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά, είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Τελευταίος σταθμός της περιήγησής σας, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης: το ακρωτήριο Ταίναρο, όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πύλη του Άδη.

    Διαμονή

    • Alistos Hotel: Στην ιστορική Ράχη, μόλις 5 χλμ. από το γραφικό λιμάνι του Γυθείου, αυτό το boutique hotel αποτελεί μια όαση ηρεμίας και απέριττης πολυτελούς διαμονής.
    • Πύργος Πετροπουλάκη: Παραδοσιακό ξενοδοχείο στη Ράχη Γυθείου, στην κορυφή ενός λόφου, με μοναδική θέα στον Λακωνικό Κόλπο, τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο.
    • Thirides Beach Resort: Αποτελείται από 4 πετρόχτιστα κτήρια και διαθέτει 24 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από την παραλία στο Μαυροβούνι.
    • Dimani Suites: Κοντά στην παραλία Μαυροβουνίου, με δύο δίκλινες και δύο τετράκλινες σουίτες, όλες με μπαλκόνι και θέα στην πισίνα και τη θάλασσα.
    • The Olive Yard: Παραδοσιακό συγκρότημα χτισμένο σε ιδανική τοποθεσία στην παραλία Σελινίτσας.
    • Niriides Resort: Έντεκα ανεξάρτητες βίλες μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο, στην παραλία της Σελινίτσας.
    • Las Hotel & Spa: 4* ξενοδοχείο σε κεντρικό σημείο στο Γύθειο, με κομψά δωμάτια, πισίνα, σπα, μπαρ και εστιατόριο.

    Φαγητό

    • Saga: Ιδανική επιλογή για μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις δίπλα στο κύμα. Ξεκινήστε με ψαρόσουπα και διαλέξτε μόνοι σας ανάμεσα στα φρέσκα ψάρια ημέρας.
    • Καλή Καρδιά: Ένα μαγαζί που ξεχωρίζει για την ποιότητα των υλικών και την αγνή μαγειρική του. Ο κατάλογος περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα της Μάνης αλλά και πιο μοντέρνες προτάσεις.
    • Η Τράτα: Αξιόλογη ταβέρνα πάνω στο κύμα. Αξίζει να δοκιμάσετε την ποικιλία θαλασσινών.
    • Δυόσμος: Για ωραίες σπιτικές γεύσεις και μαγειρευτά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider