Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Thu 21.1°C
    Clear

    Μέζαπος: Ένας μικρός παράδεισος άγριας ομορφιάς στη Μάνη

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μέζαπος: Ένας μικρός παράδεισος άγριας ομορφιάς στη Μάνη

    Γνωρίστε τον Μέζαπο, ένα μικρό και ήσυχο ψαροχώρι της Λακωνικής Μάνης με άγρια ομορφιά, καταπράσινα νερά και πλούσια ιστορία.

    Η Λακωνία είναι ένας προορισμός ανεξάντλητος, γεμάτος μαγευτικές γωνιές και πολλά κρυμμένα «διαμάντια». Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της είναι ο Μέζαπος, ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε απόσταση 18 χλμ. από την Αρεόπολη, στον ομώνυμο όρμο της χερσονήσου Τηγάνι. Πρόκειται για ένα μικρό, ήσυχο και σχετικά άγνωστο ψαροχώρι μέσα στο πανέμορφο και άγριο τοπίο της Μάνης που αξίζει να ανακαλύψετε.

    Το ορμητήριο ενός θρυλικού πειρατή

    Ο Μέζαπος είναι χτισμένος σε μια βραχώδη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα. Έχει λίγα σπίτια, ελάχιστους μόνιμους κατοίκους (μόλις 31, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011), υπέροχες θαλάσσιες σπηλιές για εξερεύνηση και πεντακαθάρα γαλαζοπράσινα νερά.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο Δικαίο Βαγιακάκο, η ονομασία Μέζαπος προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκής προέλευσης λέξη «άπα» (νερό) και το επίθετο «μέσσος» της αιολικής διαλέκτου. Όταν το 1805 επισκέφτηκε τον οικισμό ο Άγγλος στρατιωτικός, τοπογράφος και αρχαιολόγος Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ, ανέφερε πως το λιμάνι ήταν το πιο ασφαλές στη δυτική ακτή της Μάνης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε αυτή τη γωνιά της Μάνης είχε στήσει το ορμητήριό του ο θρυλικός πειρατής Νικολός Σάσσαρης. Ο ξακουστός πειρατής έδρασε κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα στη Μεσόγειο και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «Μονόφθαλμος» επειδή ένας Τούρκος πειρατής τον είχε καρφώσει το ξίφος στο μάτι σε συμπλοκή στην Άνδρο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα πολυάριθμα σπήλαια έκρυβε τα καράβια του, ενώ σκαμμένα στα βράχια διακρίνονται τα δαιδαλώδη υπόγεια, στα οποία έκρυβε τους θησαυρούς από τις επιθέσεις του. Εδώ βρισκόταν και ο πύργος του, που λέγεται ότι έφτανε τα 16 μέτρα και έκρυβε μυστικά περάσματα προς τη θάλασσα. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα χαλάσματά του. Ο Σάσσαρης άφησε πίσω του έναν θρύλο για κάποιο μεγάλο θησαυρό, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ.

    Τι να κάνετε στον Μέζαπο Λακωνίας

    Στον Μέζαπο θα απολαύσετε βουτιές σε υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Πέρα από το γραφικό λιμανάκι της Κουρκού όπου μπορείτε να βουτήξετε, υπάρχουν επίσης οι βοτσαλωτές παραλίες Χαλικιά και Αλωνάκι με θέα προς το Τηγάνι.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κοντά στο χωριό έχει βρεθεί παλαιοχριστιανικός ναός που χρονολογείται μεταξύ του 5ου και 6ου αιώνα. Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Βλαχέρνας στη θέση Φοκαλωτό που χρονολογείται μεταξύ των τελών του 12ου και των αρχών του 13ου αιώνα και τα απομεινάρια του πύργου του πειρατή Νικολού Σάσσαρη. Μπορείτε, επίσης, να περπατήσετε στη χερσόνησο Τηγάνι όπου βρίσκονται τα λείψανα ενός παλιού κάστρου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μόλις 8 χλμ. μακριά από τον Μέζαπο θα συναντήσετε τον γνωστό Γερολιμένα, έναν από τους ωραιότερους παραθαλάσσιους οικισμούς της Μάνης, με γαλαζοπράσινα νερά, πέτρινα σπίτια και αξιόλογη τουριστική υποδομή.

    Απολαύστε τον Μέζαπο Μάνης από ψηλά στο βίντεο του Travel Inspiration:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider