Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κως
    Thu 17.6°C
    Clear

    Κως: Το νησί με τα πολλά πρόσωπα και τις ατελείωτες παραλίες

    ΚΩΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κως: Το νησί με τα πολλά πρόσωπα και τις ατελείωτες παραλίες

    Σπουδαία ιστορικά μνημεία, μοναδική αρχιτεκτονική, γραφικoί οικισμοί και αχανείς αμμουδιές. Η Κως είναι ένα νησί με πολλά πρόσωπα που αξίζει να ανακαλύψετε

    Η Κως, το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, εύκολα κατακτά την καρδιά των επισκεπτών. Εδώ θα συναντήσετε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μοναδικά ιστορικά αξιοθέατα από διαφορετικές περιόδους, γραφικά χωριά και μια μεγάλη και υπέροχη ακτογραμμή που περιλαμβάνει παραλίες για όλα τα γούστα, από απέραντες χρυσαφένιες αμμουδιές μέχρι καλά κρυμμένους κόλπους. Αν επιλέξετε την Κω για διακοπές, σίγουρα δεν θα πλήξετε.

    Το νησί του Ιπποκράτη έχει πολλά πρόσωπα - και το τουριστικό και το «εύκολο» αλλά κι εκείνο που απαιτεί «ψάξιμο», Η Κως είναι σχετικά μεγάλο νησί και για να απολαύσετε τις διακοπές σας θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία εβδομάδα. Όρεξη και χρόνο να έχετε για περιηγήσεις και ανακαλύψεις.

    Διαβάστε ακόμη

    Περίπατος στην πόλη της Κω

    travelgo.gr
    Το κτίριο του Επαρχείου και το κάστρο της Νερατζιάς (πηγή: Shutterstock)

    Η πανέμορφη πόλη της Κω με τα διάσπαρτα δείγματα των πολιτισμών που πέρασαν από το νησί θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Αρχαία κτίσματα, κτήρια της Ιταλοκρατίας, τζαμιά και οι οθωμανικές κρήνες συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα υπαίθριο «ανοιχτό» μουσείο. Τα νησιώτικα σοκάκια, οι φοίνικες, η μαρίνα με τις θαλαμηγούς, οι ντόπιοι και οι τουρίστες με τα ποδήλατά τους, συμπληρώνουν το κοσμπολίτικο σκηνικό.

    travelgo.gr
    Η λεωφόρος των Φοινίκων είναι ένα από τα ωραίοτερα σημεία της πόλης της Κω (πηγή: Shutterstock)

    Περπατήστε ή κάντε μια βόλτα με ποδηλάτο στη Λεωφόρο Φοινίκων, τον εμβληματικό δρόμο της πόλης, μπροστά από το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών. Κοντά βρίσκεται και η Πλατεία Ελευθερίας, η οποία είναι περιτριγυρισμένη από μοναδικά κτήρια, όπως η Δημοτική Αγορά και το τζαμί Defterdar. Εδώ ο επισκέπτης βλέπει μνημεία που συνοψίζουν την πλούσια ιστορία του νησιού, ενώ παράλληλα νιώθει και τον σύγχρονο παλμό της πόλης. To Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο της εποχής της Ιταλοκρατίας, συγκεντρώνει πλήθος σπουδαίων ευρημάτων από την Αγορά, το Ωδείο, τον Βωμό του Διονύσου και τη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana). Από την Πλατεία Ελευθερίας ξεκινάει και η είσοδος στην παλιά πόλη, όπου μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας και να χαλαρώσετε σε κάποιο καφέ, μπαρ ή εστιατόριο.

    Αξίζει να δείτε

    Κάστρο της Νερατζιάς: Στη νότια πλευρά του λιμανιού δεσπόζει το εμβληματικό Κάστρο της Νεραντζιάς. Το κάστρο χτίστηκε από το 1436 έως το 1514 μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής των Ιπποτών στα Δωδεκάνησα. Στην τοποθεσία αυτή υπήρχε ξεχωριστό νησί που συνδεόταν με την Κω μέσω γέφυρας. Αποτελείται από δύο οχυρωματικούς περιβόλους και για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί ντόπιοι λίθοι καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

    travelgo.gr
    Πλάτανος Ιπποκράτη (πηγή: Shutterstock)

    Πλάτανος Ιπποκράτη: Χιλιάδες επισκέπτες της Κω ξαποσταίνουν κάθε χρόνο απέναντι από το Κάστρο της Νερατζιάς και δίπλα στην Αρχαία Αγορά, όπου βρίσκεται ένα από τα γηραιότερα δέντρα στον κόσμο: ο Πλάτανος του Ιπποκράτη. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο πλάτανος φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη πριν από περίπου 2.400 χρόνια και κάτω από τη σκιά του, ο μεγάλος σοφός δίδασκε την επιστήμη της Ιατρικής στους μαθητές του. Σήμερα το ιστορικό δέντρο έχει περίμετρο 12 μέτρα κι έναν τεράστιο κορμό που θυμίζει σπηλιά ενώ δίπλα του υπάρχουν δύο κρήνες από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μια επιγραφή στα αραβικά που ενημερώνει τους επισκέπτες ότι το νερό προέρχεται από την πηγή του Ιπποκράτη.

    Αρχαία Αγορά: Το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της αρχαίας Κω είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές που έχουν ανασκαφεί έως σήμερα στην Ελλάδα. Ως αρχαιολογικός χώρος, η αγορά εντάσσεται στην ευρύτερη αρχαιολογική ζώνη του λιμανιού, το ορατό σήμερα τμήμα της οποίας καλύπτει μια έκταση 152 μ. μήκους και 82 μ. πλάτους. Στη ζώνη αυτή, εκτός από το ορατό τμήμα της αγοράς, ο επισκέπτης μπορεί να δει τμήμα της οχύρωσης της πόλης, τα ιερά της Αφροδίτης και του Ηρακλή, οικοδομικές νησίδες με τα λείψανα ιδιωτικών κατοικιών, αλλά και τμήμα του αρχαίου λιμένα της Κω.

    travelgo.gr
    Casa Romana (πηγή: Shutterstock)

    Casa Romana:  Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κω είναι το αναστηλωμένο Ρωμαϊκό σπίτι ή Ρωμαϊκή οικία όπως είναι γνωστή. Πρόκειται για μια ρωμαϊκή έπαυλη Πομπηϊανού τύπου του τέλους του 2ου αιώνα και των αρχών του 3ου αιώνα μ.Χ, χτισμένη στα ερείπια μιας Ελληνιστικής οικίας. Αποτελείται από 36 δωμάτια και 3 υπαίθριους χώρους.

     

    Διαδρομές στη φύση και την ιστορία

    Το Ασκληπιείο της Κω

    travelgo.gr
    Το Ασκληπιείο, ένα από τα πιο φημισμένα θεραπευτήρια της αρχαιότητας (πηγή: Shutterstock)

    Το κορυφαίο αξιοθέατο της Κω είναι το Ασκληπείο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από την πόλη, στις πλαγιές ενός λοφίσκου με πλούσια βλάστηση και θέα στις Μικρασιάτικες ακτές. Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα ασκληπιεία της Ελλάδας, το οποίο υπήρξε περίφημο «νοσοκομείο» αλλά και «ιατρική» σχολή της αρχαιότητας. Οι Κείοι δε θεωρούσαν τον ναό αυτό ως το κέντρο της πόλης τους γι' αυτό και το 260 π.Χ. αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της ασυλίας του ιερού χώρου.
     

    Η γραφική Ζια

    travelgo.gr
    Το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα το προσφέρει το χωριό Ζια (πηγή: Shutterstock)

    Η Ζια είναι το πιο γραφικό ίσως ορεινό χωριό του νησιού. Το ψηλότερο κατοικημένο σημείο του νησιού εκτείνεται στην πλαγιά του όρους Δίκαιος (Ωρομέδων), περίπου 14 χλμ. από την πόλη της Κω. Ήδη από τον ανηφορικό δρόμο για την Ζια ο επισκέπτης μυρίζει τη φύση: καταπράσινά δάση κυπαρισσιού και πεύκων, ελαιώνες και διάσπαρτες βελανιδιές, καθώς και αρκετές πηγές νερού που αναβλύζουν από το βουνό. Κατά το ηλιοβασίλεμα στην κορυφή του βουνού μπορείτε να θαυμάσετε τις ιριδίζουσες αποχρώσεις του νησιού που απλώνεται στα πόδια σας αλλά και την Κάλυμνο και τις μικρασιατικές ακτές που αχνοφαίνονται στον μακρινό ορίζοντα. Περιπλανηθείτε στα γραφικά πλακόστρωτα μονοπάτια που περιστοιχίζονται από τα παραδοσιακά σπιτάκια και επισκεφθείτε τις φημισμένες ταβέρνες και τα καφενεδάκια του χωριού.

    Το πευκοδάσος της Πλάκας

    Όσοι δεν χορτάσουν φύση από την επίσκεψη στη Ζια μπορούν να περιπλανηθούν στο πευκοδάσος της Πλάκας, κοντά στην Αντιμάχεια, τοποθετημένο σε ένα φαράγγι. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν βαθιές ανάσες αλλά και να δουν τα φιλικά παγώνια με τα πλουμιστά τους χρώματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο χώρο.

    Το Παλιό Πύλι

    Επισκεφθείτε το μεσαιωνικό χωριό Παλιό Πυλί, που εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (20 χλμ. από την πόλη). Μπορεί η ανάβαση στο κάστρο του 10ου-11ου αιώνα, στην κορυφή του απόκρημνου λόφου, να είναι κουραστική (διαρκεί 20-30 λεπτά), όμως η θέα από εκεί αποζημιώνει. 

    Το Κάστρο της Αντιμάχειας

    travelgo.gr
    Το Κάστρο της Αντιμάχειας (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένο τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες με στόχο την καλύτερη άμυνα του νησιού, το Κάστρο της Αντιμάχειας συμπληρώνει το δίκτυο των οχυρώσεων του νησιού - δηλαδή το κάστρο της Νεραντζιάς στο λιμάνι της Κω το κάστρο στο Πύλι και το κάστρο στον Κέφαλο. Χαρτογραφώντας το παρατηρεί κανείς ότι στερείται πύργων ενώ διαβαίνοντας την πύλη του σε σχήμα μισοφέγγαρου και τριγυρίζοντας στα ερείπια του παλιού οικισμού με τις πολλές στέρνες και τις δύο παλιές εκκλησίες μεταφέρεται στο 1457 και στην περίφημη πολιορκία της Αντιμάχειας. Τότε όπου 15 Ιππότες και 200 ντόπιοι αντιστάθηκαν αποτελεσματικά για 23 μέρες αναγκάζοντας σε οπισθοχώρηση τον πολυάριθμο τουρκικό στρατό.

     

    Το νησί του ποδηλάτου

    travelgo.gr
    Στην Κω υπάρχουν 13 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου (πηγή: Shutterstock)

    Η Κως, πέρα από όλα τα παραπάνω, είναι γνωστή κι ως νησί του ποδηλάτου. Το ποδήλατο αποτελεί το αγαπημένο μεταφορικό μέσο των κατοίκων και των επισκεπτών, προσφέρει άνεση και ευελιξία στις μεταφορές και, βέβαια, τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Εκτός λοιπόν από τις βόλτες στα σοκάκια της Κω μπορείτε να αναζωογονηθείτε και με μια βόλτα στον ποδηλατόδρομο που εκτείνεται κατά μήκος των παραλιακών οδών, αλλά και στο κέντρο.

     

    Οι ατελείωτες παραλίες

    travelgo.gr
    Στο νησάκι Καστρί πας κολυμπώντας από την παραλία του Αγίου Στεφάνου (πηγή: Shutterstock)

    Η Κως έχει άπειρες παραλίες και αχανείς αμμουδιές που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Μόλις λίγα λεπτά από την πόλη, η παραλία Λάμπη αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για βουτιές και θαλάσσια σπορ. Ανατολικά της πόλης, το Ψαλίδι και Άγιος Φωκάς είναι δύο από τις πιο κοσμικές παραλίες του νησιού. Μοναδικά είναι τα Θερμά, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, μια άγριας ομορφιάς παραλία με βότσαλο, όπου σε μια μικρή λιμνούλα με πέτρες μέσα στη θάλασσα μπορεί κάποιος να απολαύσει φυσικό σπα, από τα υπόγεια θερμά νερά που έχουν ιαματικές ιδιότητες.

    travelgo.gr
    Η παραλία Paradise (πηγή: Shutterstock)

    Στη βόρεια πλευρά του νησιού ξεχωρίζουν το οικογενειακό Τιγκάκι και οι οργανωμένες παραλίες στο Μαρμάρι και το Μαστιχάρι. Στη νότια ακτογραμμή, υπάρχει η πολυσύχναστη και ατελείωτη αμμουδιά της Καρδάμαινας και η Κέφαλος με τις ομορφότερες - κατά πολλούς- παραλίες της Κω. Κλασική αγαπημένη επιλογή αποτελεί η παραλία του Αγίου Στεφάνου, για βουτιές δίπλα στα ερείπια της ομώνυμης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, με φόντο το νησάκι Καστρί στο οποίο μπορείτε να πάτε κολυμπώντας.

    travelgo.gr
    Η παραλία Cavo Paradiso, μία από τις ωραιότερες του νησιού (πηγή: Shutterstock)

    Από τις πιο αγαπημένες των ντόπιων και των Ελλήνων επισκεπτών είναι οι παραλίες Καμήλα, Κοχυλάρι, Λιμνιώνας και Paradise. Αξίζει να επισκεφθείτε και την τεράστια και άγριας ομορφιάς παραλία Cavo Paradiso, στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Παρά τη δύσκολη πρόσβαση, η αμμουδιά της θα σας αποζημιώσει.

     

    ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

    Διαμονή

    Πόλη

    • Μια ανάσα από την ακτή και με ατελείωτη θέα στο Αιγαίο και την πόλη της Κω, το ιστορικό ξενοδοχείο Albergo Gelsomino προσφέρει εκλεπτυσμένη διαμονή σε χώρους όπου η σύγχρονη αισθητική συνδυάζεται με την ιταλική φινέτσα.
    travelgo.gr
    Albergo Gelsomino
    • Το Kos Aktis Art Hotel είναι χτισμένο σε προνομιακό σημείο στο κέντρο της πόλης ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, με όλα του τα δωμάτια έχουν μαγευτική θέα στη θάλασσα.
    • Το Platanista Hotel βρίσκεται σε ήσυχη τοποθεσία, μόλις 150 μ. από την παραλία και 1 χλμ. από τη μαρίνα της Κω.

    Λάμπη

    • Το Aqua Blu Boutique Hotel & Spa, το μοναδικό μέλος των Small Luxury Hotels of the World στην Κω, είναι ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων μόνο για ενήλικες, που βρίσκεται στην παραλία της Λάμπης, μόλις 3 χλμ. από το κέντρο του νησιού.
    • Στην κοσμοπολίτικη Λάμπη θα βρείτε και το Pelagos Suites Hotel, που αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογενειακές διακοπές ή για μια ρομαντική απόδραση σε ένα περιβάλλον καλοκαιρινής χαλάρωσης.
    • Απλωμένο μέσα σε καταπράσινους κήπους, σε μικρή απόσταση από την παραλία Λάμπη, το Gaia Garden Hotel προσφέρει το ιδανικό μέρος διαμονής με άφθονες υπηρεσίες και επιλογές για αξέχαστες διακοπές.

    Ψαλίδι

    • Η τοποθεσία του Grecotel Kos Imperial πάνω στη θάλασσα συνδυάζεται μοναδικά με το υπέροχο design, το υψηλής ποιότητας προσωποποιημένο σέρβις, την εξαιρετικών γεύσεων κουζίνα και τις πολλαπλές δυνατότητες ψυχαγωγίας.
    • To Kipriotis Panorama Hotel & Suites διαθέτει εντυπωσιακό κέντρο spa, εστιατόρια, μπαρ και αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Άγιος Νεκτάριος

    • Μέσα σε ένα πανέμορφο περιβάλλον γεμάτο από πεύκα και ευκάλυπτους, μόλις 5 λεπτά από το κέντρο της πόλης της Κω, στην περιοχή Άγιος Νεκτάριος, οι κατοικίες Casa Verde Houses θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, μακριά από το σπίτι σας.

    Μαστιχάρι

    • Το Neptune Hotel & Resort διαθέτει όλες τις ανέσεις που χρειάζεστε: από πισίνες μέχρι εστιατόρια, μπαρ και αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Κέφαλος

    • Χτισμένο στην καρδιά του κόλπου της Κεφαλού, δίπλα στην παραλία, το Kordistos Beach Hotel προσφερεί αυθεντική φιλοξενία και μοναδικές στιγμές χαλάρωσης σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού.

     

    Φαγητό

    Πόλη

    • Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Albergo Gelsomino, ο Executive Chef Παύλος Κυριάκης και ο Head Chef Χρήστος Χίτος επιμελούνται τα πιάτα με δημιουργικότητα, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη κομψότητα στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι. 
    • Στον Νικόλα τον Ψαρά, στο κέντρο της πόλης, για φρέσκα ψάρια από Καλύμνιους ψαράδες και λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες.
    • Στο Broadway για δημιουργικά πιάτα με ποιοτικά υλικά από τον σεφ Γιάννη Παπακωνσταντίνου.
    • Καλά μαγειρευτά θα φάτε στην ταβέρνα της Ευδοκίας (Mummy's Cooking).
    • Το εστιατόριο Λοφάκι δεν έχει μόνο καλό φαγητό, αλλά και φανταστική θέα στην πόλη.

    Λάμπη

    • Στο βραβευμένο εστιατόριο Cuvée του Aqua Blu Boutique Hotel & Spa, οι γαστρονομικές δημιουργίες του chef Παύλου Κυριάκη θα σας συναρπάσουν. Δοκιμάστε τη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα και τις ελληνικές σπεσιαλιτέ από το à la carte ή το μενού γευσιγνωσίας.

    Πλατάνι

    • Επισκεφθείτε την τούρκικη γειτονιά στο Πλατάνι, λίγο έξω από την πόλη της Κω, για να δοκιμάσετε νόστιμα ανατολίτικα πιάτα στην αυλή του Arap. Εξαιρετικά είναι το ατζέμ πιλάφι και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια.

    Ζια

    • Το Ωρομέδων σερβίρει μαγειρευτά και παραδοσιακά πιάτα σε μια βεράντα με υπέροχη θέα. Δοκιμάστε το γεμιστό κατσικάκι στη γάστρα.

    Λιμνιώνας

    • Στην ψαροταβέρνα Λιμνιώνας, εκτός από φρέσκο ψάρι, θα απολαύσετε κι ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider