Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κέρκυρα
    Sun 12.8°C
    Clear

    Κέρκυρα: Το φαντασμαγορικό Πάσχα και οι καλύτερες ανοιξιάτικες βόλτες

    ΚΕΡΚΥΡΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κέρκυρα: Το φαντασμαγορικό Πάσχα και οι καλύτερες ανοιξιάτικες βόλτες

    Το εντυπωσιακό κερκυραϊκό Πάσχα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε τις ομορφιές του νησιού, να περπατήσετε στην ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη και να ανακαλύψετε τη μαγεία της ανοιξιάτικης φύσης στην καταπράσινη ενδοχώρα.

    Οι μελωδίες των φιλαρμονικών, το σπάσιμο των μπότηδων, η φινέτσα και η ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας. Οι πλατείες και τα καντούνια της ατμοσφαιρικής παλιάς πόλης γίνονται το σκηνικό για το πιο μελωδικό και πιο διάσημο ίσως Πάσχα της Ελλάδας.

    Μην μείνετε όμως μόνο στα πασχαλινά δρώμενα. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή να εξερευνήσετε την Κέρκυρα και ανακαλύψετε τη μαγεία της ανοιξιάτικης φύσης στην καταπράσινη ενδοχώρα.

    Πάσχα στην Κέρκυρα: Φαντασμαγορικό και μελωδικό

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι εκδηλώσεις αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων, με τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα συνοδεία όλων των φιλαρμονικών του νησιού. Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, αξίζει να σταθείτε στους δρόμους της παλιάς πόλης, στη Νικηφόρου Θεοτόκη και στην οδό Φιλαρμονικής, για να ακούσετε την πρόβα τζενεράλε των φιλαρμονικών. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας στην παλιά πόλη. Από νωρίς το απόγευμα αρχίζει η περιφορά των επιταφίων στα γραφικά δρομάκια. Πιάστε θέση από νωρίς για να παρακολουθήσετε τον επιβλητικό επιτάφιο της Μητρόπολης που ξεκινάει κατά τις 22.00 (τα καλύτερα σημεία είναι από τα Μουράγια μέχρι το Λιστόν). Οι δρόμοι φωτίζονται με μωβ χρώμα, ενώ η Παλαιά Φιλαρμονική (Κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η Μάντζαρος (Μπλε) την Marcia Funebre του Verdi και η Καποδίστριας την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Μεγάλο Σάββατο το νησί ξυπνά από τις 6 τα χαράματα με το έθιμο της αναπαράστασης του σεισμού της Ανάστασης, που πραγματοποιείται στην επτανησιακού ρυθμού τρίκλιτη βασιλική της Παναγίας των Ξένων. Λίγο αργότερα, στις 9, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Τον συνοδεύουν οι φιλαρμονικές που παίζουν τον Amleto του Faccio (Παλιά Φιλαρμονική), το Calde Laccrime του Michelli (Μάντζαρος) και τη Marcia Funebre από την Ηρωική του Μπετόβεν (Καποδίστριας).

    Corfu easter
    Corfu easter
    Πηγή: Shutterstock

    Το πένθος του επιταφίου δίνει τη θέση του στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που γίνεται στις 11.00 με το εντυπωσιακό και θορυβώδες έθιμο των «μπότηδων». Γύρω από το Λιστόν θα δείτε δεκάδες πήλινα κανάτια κάθε μεγέθους να πετάγονται από τα στολισμένα μπαλκόνια και να σπάνε με κρότο στο έδαφος. Είναι η πιο γνωστή εικόνα του κερκυραϊκού Πάσχα.

    Corfu
    Corfu
    Πηγή: Shutterstock

    Το βράδυ της Ανάστασης, μετά την αναστάσιμη ακολουθία που πραγματοποιείται στο πάρκο της Άνω Πλατείας, ο ουρανός φωτίζεται με υπέροχα και φαντασμαγορικά βεγγαλικά. Την Κυριακή του Πάσχα από τις 7 το πρωί κάθε εκκλησία κάνει περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες.

    Τι να κάνετε στην πόλη της Κέρκυρας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Περιπλανηθείτε στην Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, απολαύστε τον καφέ σας ή μια τσιτσιμπύρα στο διάσημο Λιστόν που θυμίζει έντονα τη Rue de Rivoli του Παρισιού, επισκεφτείτε το - μοναδικό στην Ελλάδα - Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, κάντε μια στάση στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα με το πανύψηλο καμπαναριό και χαλαρώστε με καφέ και ποτό δίπλα στη θάλασσα στην περιοχή Φαληράκι. Το Καμπιέλο, η παλαιότερη και πιο γοητευτική συνοικία της Παλιάς Πόλης, προσφέρει το τέλειο σκηνικό για ρομαντικές βόλτες σε στενά καντούνια με απλωμένες από τα παράθυρα μπουγάδες και μικρές πλατείες με βενετσιάνικα πηγάδια. Η βόλτα στα δύο καλοδιατηρημένα φρούρια, το Παλαιό και το Νέο, θα σας χαρίσει μια υπέροχη πανοραμική θέα στην πόλη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για έναν περίπατο στο Μον Ρεπό, το κτήμα 258 στρεμμάτων που βρίσκεται 3 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Το ανάκτορο μέσα στο κτήμα χτίστηκε το 1831 από τον Άγγλο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων Frederic Adam και, μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο Α΄, ο οποίος του έδωσε και την ονομασία Mon Repos. Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, όπου θα δείτε αρχαιολογικά ευρήματα από την ομώνυμη περιοχή, ενώ ο πανέμορφος κήπος του φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, λουλούδια και αιωνόβια δέντρα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην περιοχή Κανόνι, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, η Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών, που «επιπλέει» στη θάλασσα, ενωμένη με τη στεριά με στενό μονοπάτι, μαζί με το Ποντικονήσι που δεσπόζει στο βάθος αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Από τη μονή, εκδρομικά καΐκια θα σας μεταφέρουν στο Ποντικονήσι, όπου υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα.

    Ανοιξιάτικες εκδρομές στην Κέρκυρα

    Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας, στο χωριό Γαστούρι, βρίσκεται το Αχίλλειο, το περίφημο ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ (γνωστής ως Σίσσυ) που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Έχει υπέροχους κήπους με αγάλματα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία και συγκλονιστική θέα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διάσημη για τη φυσική ομορφιά της και τα πολύ κρύα και καθαρά νερά της, η Παλαιοκαστρίτσα βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Μια ωραία ανοιξιάτικη βόλτα εδώ περιλαμβάνει το σκαρφαλωμένο στο λόφο Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας με την υπέροχη θαλασσινή θέα, καθώς και μια επίσκεψη στο γραφικό χωριό Λάκωνες, πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Παλιά Περίθεια είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του κερκυραϊκού βορρά, πετρόχτιστο και ατμοσφαιρικό, με ερειπωμένα αρχοντικά και ταβέρνες που σερβίρουν ντόπιες σπεσιαλιτέ. Αν σας αρέσουν οι βόλτες στη φύση, αξίζει η εκδρομή μέχρι το χωριό Νυμφές όπου θα δείτε καταρράκτες και το μοναστηριακό συγκρότημα του Ασκηταριού (ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία της Κέρκυρας).

    Corfu
    Corfu
    Πηγή: Shutterstock

    Στη βόρεια πλευρά της Κέρκυρας, πολύ όμορφο ορεινό χωριό με πλούσια βλάστηση και παραδοσιακά σπίτια, είναι το Σωκράκι. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον Αφιώνα με τα πολύχρωμα σπίτια, τους Περουλάδες που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός και τον Πέλεκα (δείτε το ηλιοβασίλεμα από το «Θρόνο του Κάιζερ»). Οι φυσιολάτρες δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία για μια εκδρομή μέχρι τη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων, τον κερκυραϊκό υδροβιότοπο που φιλοξενεί περισσότερα από 120 διαφορετικά είδη πουλιών και προστατεύεται ως περιοχή Natura.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider