Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 24.9°C
    Clouds

    Γαλαξίδι: Απόδραση στη ρομαντική θαλασσινή πολιτεία

    ΓΑΛΑΞΙΔΙ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Γαλαξίδι: Απόδραση στη ρομαντική θαλασσινή πολιτεία

    Το αρχοντικό και ρομαντικό Γαλαξίδι αποτελεί ιδανική επιλογή για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου, αφού συνδυάζει αρμονικά τη θάλασσα με το βουνό. Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός με τα αξιοθέατα και τις καλύτερες διευθύνσεις στο «διαμάντι» της Φωκίδας.

    Χτισμένο στις δυτικές ακτές του κόλπου της Ιτέας, το Γαλαξίδι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και κυρίως τον 19ο αιώνα, όταν αποτελούσε ένα πολυσύχναστο εμπορικό λιμάνι με σημαντική ναυπηγική δραστηριότητα. Σήμερα, η όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη της Φωκίδας αποτελεί αγαπημένο προορισμό για διακοπές όλες τις εποχές, που μπορούν να συνδυαστούν με σύντομες εκδρομές σε βουνό και θάλασσα.

    Σε απόσταση τριών ωρών από την Αθήνα, ύστερα από μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, η ξακουστή ναυτοπολιτεία σε υποδέχεται με εικόνες αρχοντικής ομορφιάς, ατμόσφαιρα νησιού και άρωμα μιας άλλης εποχής.

    Τι να δείτε και να κάνετε στο Γαλαξίδι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο χαρακτηρισμένος από το 1978 παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια, τα καλαίσθητα νεοκλασικά και τα καπετανόσπιτα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής, είναι πανέμορφος. Χρωματιστές προσόψεις, λουλουδιασμένες βοτσαλωτές αυλές και μπαλκόνια κοσμημένα με ακρόπρωρα πλοίων δημιουργούν ένα γραφικό νησιωτικό σκηνικό στη στεριά. Πολλά από τα αρχοντικά του Γαλαξιδίου έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Τα πρώτα αρχοντικά χτίστηκαν το 1850, ενώ η ευρωπαϊκή επίδραση είναι φανερή. Πολλά σπίτια μάλιστα έχουν ταβάνια σχεδιασμένα από Ιταλούς ζωγράφους. Ορισμένα αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε όμορφους, ατμοσφαιρικούς ξενώνες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ξεχωριστές είναι και οι εκκλησίες του Γαλαξιδίου. Στο ψηλότερο σημείο της πόλης δεσπόζει ο ναός του Αγίου Νικολάου με το θαυμάσιο ξύλινο τέμπλο, τα δύο καμπαναριά και τον επιβλητικό τρούλο. Στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής αξίζει να δείτε τον ζωδιακό κύκλο - ημερολόγιο που είναι σκαλισμένος στο δάπεδο και το ηλιακό ρολόι στο προαύλιο. Επισκεφθείτε, επίσης, το παλιό σχολείο και το Παρθεναγωγείο, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας τους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο (το πρώτο του είδους στην Ελλάδα) βρίσκεται μαζεμένη ολόκληρη η ιστορία του τόπου. Άνοιξε τις πόρτες του το 1928 και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, ναυτικά όργανα, πίνακες καραβιών, νηολόγια, φωτογραφίες, χάρτες, ακρόπρωρα, μια τεράστια συλλογή γραμματοσήμων από κάθε γωνιά του κόσμου, καθώς και το περίφημο «Χρονικό του Γαλαξιδίου» που εξιστορεί την ιστορία της πόλης για οκτώ αιώνες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Συνεχίστε τη βόλτα προς τον Χηρόλακα, το δεύτερο λιμάνι, όπου τα αρχοντικά βουτάνε μέσα στο νερό. Περπατήστε μέχρι την Πέρα Πάντα, το πευκοδάσος απέναντι, για να απολαύσετε την υπέροχη θέα σε όλο το Γαλαξίδι.

    Κοντινές εξορμήσεις

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν έχετε περισσότερο χρόνο, μια ωραία ιδέα είναι να επισκεφθείτε τους Δελφούς, το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, σε απόσταση 30 χλμ. από το Γαλαξίδι. Μπορείτε επίσης να πεταχτείτε μέχρι την Άμφισσα, την πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας, την παραθαλάσσια Ιτέα αλλά και την Αράχωβα.

    ΟΔΗΓΟΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙ

    Διαμονή

    • Μόλις 300 μ. από το λιμάνι, στην κεντρική πλατεία Ηρώων (γνωστή και ως Μανουσάκια) βρίσκεται το Nostos Hotel, ένα ξενοδοχείο που θα σας ταξιδέψει σε μια εποχή ρομαντική με όλες τις σύγχρονες ανέσεις που αναζητά ένας επισκέπτης.
    • Το Epavlis Boutique βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία, κοντά στην κεντρική αγορά του Γαλαξιδίου, τη θάλασσα και τον παραλιακό πεζόδρομο.
    • Μια καλή επιλογή είναι και το Nautilus Luxury Apartments με τέσσερα ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα.
    • Κλασική αξία το ξενοδοχείο Γανυμήδης που στεγάζεται σε μια κατοικία του 19ου αιώνα και φημίζεται για το πρωινό του.
    • Το Filoxenia Studios είναι χτισμένο μέσα στον οικισμό του Γαλαξιδίου, κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της πόλης.
    • Το Seafarer's Suite είναι ένα άνετο σπίτι σε ένα ήσυχο δρομάκι στο κέντρο του Γαλαξιδίου, που μπορεί να φιλοξενήσει έως 5 άτομα.
    • Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το Σπιτάκι, ένα παλαιό πέτρινο κτήριο διαμορφωμένο σε studio 70 τ.μ. και διακοσμημένο με εξαιρετικό γούστο.

    Φαγητό

    • Στη διάσημη Μαρίτσα θα βρείτε φρέσκο ψάρι, πολλές προτάσεις ζυμαρικών με θαλασσινά και αλλά νόστιμα πιάτα.
    • Στο τέρμα σχεδόν της παραλίας του Γαλαξιδίου, ο Σκελετόβραχος σερβίρει ενδιαφέροντα πιάτα θαλασσινών που μαγειρεύονται με μεράκι και δημιουργικότητα.
    • Ο Μπεμπέλης φημίζεται για τα μαγειρευτά και τα τοπικά πιάτα που σερβίρει.
    • Ένα από τα καλύτερα μέρη για φρέσκο ψάρι είναι και ο Τάσος.
    • Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τα πιο ιδιαίτερα πιάτα και τις «πειραγμένες» συνταγές του Ab oVo.
    • Τέλος, μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το τοπικό ραβανί (γίνεται με ρύζι) από το ζαχαροπλαστείο Κονάκι.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider