Περάσαμε ένα πρωινό στις εγκαταστάσεις της Enōtis Olive Groves και ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο, στη μακρά ιστορία της ελαιουργίας στην Κέρκυρα.
Φωλιασμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στον Βίστωνα της Κέρκυρας, το Μουσείο Ελαιολάδου ENŌTIS βρίσκεται πολύ κοντά στην φημισμένη Παλαιοκαστρίτσα και περιμένει τους επισκέπτες να το εξερευνήσουν. Πρόκειται για ένα μικρό μουσείο με ελεύθερη είσοδο που έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για την ιστορία της κερκυραϊκής ελιάς και του ελαιολάδου. Εκεί μας υποδέχτηκε η οικογένεια Κωνστάντη και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις που φροντίζουν να διατηρούνται σε άψογη κατάσταση.
Η ιστορία της Enōtis
Η Enōtis είναι μια οικογενειακή επιχείρηση πέντε γενεών, που ασχολείται ενεργά με την παραγωγή του ελαιολάδου στην Κέρκυρα, ένα νησί με ιστορία και παράδοση σε αυτόν τον τομέα. Η οικογένεια Κωνστάντη απέκτησε το πρώτο της ελαιοτριβείο πριν από 80 χρόνια, αν και η ενασχόλησή της ξεκίνησε το 1897. Σήμερα κατέχει πέντε διαφορετικά ελαιοτριβεία. Οι ελαιώνες τους είναι από τους παλαιότερους στο νησί και εκτείνονται σε 300 στρέμματα και οι 4.000 αιωνόβιες ελιές, της ποικιλίας Λιανολιά Κέρκυρας.

Κάθε χρόνο παράγουν πάνω από 20 τόνους εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της ελληνικής διατροφής κατά τη διάρκεια των αιώνων. Το όραμα της Enōtis είναι η προώθηση της κερκυραϊκής ποικιλίας εκτός από όλη τη χώρα και στο εξωτερικό.
Η παραγωγή του ελαιολάδου
Η μοναδική γεύση και η υψηλή διατροφική αξία του ελαιολάδου της εταιρείας είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερης φροντίδας σε κάθε στάδιο της παραγωγής, καθώς και του πάθους και της σκληρής δουλειάς των μελών της οικογένειας Κωνστάντη. To πλούσιο έδαφος της Κέρκυρας συμβάλλει στα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και βοηθάει στην παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος.

Το ελαιόλαδο της Enōtis πληροί όλες τις προδιαγραφές σε όλα τα στάδια παραγωγής του. Οι ελιές της οικογένειας Κωνστάντη συλλέγονται με το χέρι και η παραγωγή γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα με τη μέθοδο «έκθλιψης εν ψυχρώ» ώστε να διατηρηθεί η γεύση και η ποιότητα του ελαιολάδου. Κάρπος όλων αυτών είναι η παραγωγή δύο μοναδικών Έξτρα Παρθένων Ελαιολάδων, του σπάνιου Kalon και του αρωματικού Agathon.
Το Μουσείο Ελαιολάδου ENŌTIS

Ζήσαμε μια μια ξεχωριστή εμπειρία ταξιδεύοντας στον χρόνο και τον πολιτισμό της Κερκύρας όταν περάσαμε τις πόρτες του Μουσείου Ελαιολάδου ENŌTIS. Μας ξενάγησαν στους χώρους του μουσείου και μας ενημέρωσαν για την ιστορία της ελιάς και του ελαιολάδου μέσω της οικογενειακής και τοπικής παραδοσιακής ελαιουργίας.

Επιπλέον, γνωρίσαμε τα παλιά παραδοσιακά μηχανήματα που έχει συγκεντρώσει μέσα στα χρόνια η οικογένεια Κωνστάντη και έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Η μουσειολογική μελέτη και η συνδιαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου πραγματοποιήθηκε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Μάθαμε για την ιστορία της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου στην Κέρκυρα, με αναφορές από την παράδοση του νησιού και για τον τρόπο καλλιέργειας και φροντίδας των ελαιώνων, από το κλάδεμα έως τη συγκομιδή, μέσα από εργαλεία και φωτογραφίες. Ξεχώρισαν οι αναφορές για τη μεταμόρφωση της παραγωγής από τα παραδοσιακά μέσα του 1897–1910, έως τη χρήση νέων μηχανημάτων από τα μέσα του 20ού αιώνα. Τέλος, ενημερωθήκαμε και για τις παραδοσιακές μεθόδους αποθήκευσης ελαιολάδου σε δεξαμενές και πιθάρια.
Γευστική δοκιμή
Μετά την ξενάγηση ακολούθησε μια γευστική δοκιμή των των ελαιολάδων και των προϊόντων παραγωγής της Enōtis με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο. Μας εξήγησαν τα πάντα για τη γεύση και την ποιότητα του ελαιολάδου ενώ παράλληλα είδαμε από κοντά όλη τη σειρά προϊόντων τους και τα ποικίλα αναμνηστικά που είναι διαθέσιμα στο Πωλητήριο του Μουσείου.
Πληροφορίες
Μουσείο Ελαιολάδου ENŌTIS, Βίστωνας, Κέρκυρα
Τηλ. +30 26630 49357, +30 697 3610889