Travelgo
sun-solid Καλαμπάκα
Wed 29°C
Clear

Πλάτανος: Ένας κρυμμένος γαστρονομικός θησαυρός στη Μύκανη Καλαμπάκας

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Πλάτανος: Ένας κρυμμένος γαστρονομικός θησαυρός στη Μύκανη Καλαμπάκας

Το εστιατόριο Πλάτανος βάζει τη Μύκανη Καλαμπάκας στον γαστρονομικό χάρτη.

Δεν γίνεται να μην εντυπωσιαστείς από το αιωνόβιο πλατάνι που προφυλάσσει το εστιατόριο και δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που μεταφέρεται στο στιλάτο εσωτερικό του μαγαζιού. Το υπέροχο φυσικό τοπίο αντανακλάται στο υπέροχο φως της σάλας και της ανοιχτής κουζίνας. Τα τραπέζια άνετα, στιλάτα, χορογραφημένα, αφήνουν χώρο για το εντυπωσιακό ψυγείο ωρίμανσης, που σε βάζει αμέσως στο κλίμα.

Μόλις επιλέξεις τη θέση σου, ο οικοδεσπότης και σεφ Θέμης Μπέλλος θα σε υποδεχτεί ζεστά, ανθρώπινα και θα μοιραστεί μαζί σου τις γνώσεις για το μενού, το κρέας και τις εκλεκτές πρώτες ύλες. Ο ίδιος έχει κληρονομήσει τον Πλάτανο, το εστιατόριο που στέκει σχεδόν στο πουθενά ανάμεσα στην Καλαμπάκα και τα Γρεβενά, από την οικογένεια του και έχει καταφέρει να το μετατρέψει από απλό καφενείο για πορτοκαλάδες και μεζέδες σε κρυμμένο γαστρονομικό θησαυρό.

travelgo.gr

Η μεταμόρφωσή του έγινε σταδιακά με τον αυτοδίδακτο αρχικά Θέμη να απορροφά τις μαγειρικές τεχνικές και τα μυστικά του ψησίματος, να ερευνά τις γαστρονομικές συνήθειες της περιοχής και να ανακαλύπτει τις διαστάσεις των μοντέρνων πιάτων.

Σε αυτή την πορεία κατάφερε να ενσωματώσει τις παραδοσιακές σούβλες, να τις πάει παρακάτω και να τις ενώσει αρμονικά με σύγχρονες κουζίνες και premium υλικά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να παντρεύεις τόσο ετερώνυμες γευστικές κουλτούρες και να δημιουργείς πρόσφορο θόρυβο που συνεχώς μεγαλώνει και προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

travelgo.gr

Σε όλα τα πιάτα, είτε αυτά υμνούν τη γαστρονομική ιστορία της περιοχής είτε αγκαλιάζουν διεθνείς πινελιές, υπάρχει ο συνδετικός κρίκος των εξαιρετικών πρώτων υλών. Τα προϊόντα έρχονται από φάρμες, παραγωγούς της περιοχής και σταθερούς συνεργάτες και αξιοποιούνται με σεβασμό και μεράκι.

travelgo.gr

Ο Θέμης όσο και ο συνεργάτης του, ο βραβευμένος σεφ Κωνσταντίνος Ανδρέου, δουλεύουν πολύ τα πιάτα τους και φροντίζουν κάθε ένα να έχει λόγο, γεύση και να προσθέτει κάτι σε αυτή την πρωτότυπη πορεία από την κουζίνα των Μετεώρων στην κουζίνα των διεθνών επιρροών.

Αν και πυλώνας είναι το κρέας, με άριστα ψησίματα, κοπές και επιλογές αργής ωρίμανσης, τα μαγειρευτά παίζουν πολύ ιντριγκαδόρικο ρόλο και διεκδικούν γευστικά βραβεία. Τα περισσότερα μάλιστα βασίζονται σε νοσταλγικές ντόπιες και ελληνικές συνταγές, που όμως επαναπροσδιορίζονται και αποκτούν μικρές τσαχπινιές.

Το νέο μενού-εμπειρία

travelgo.gr

Λίγο μετά το Πάσχα, οι δυο σεφ έβγαλαν τα νέα τους πιάτα, συνταγές που τις δούλεψαν για καιρό και ενισχύουν το μοτίβο της συνύπαρξης κλασικού και μοντέρνου. Ανάμεσα σε αυτά βέβαια διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους κάποια από τα best seller, όπως τα καπνιστά σπαράγγια αρωματισμένα με βούτυρο και η τάρτα άγριων μανιταριών. Εμείς τα δοκιμάσαμε ένα προς ένα και χαρήκαμε την εναλλαγή της γευστικής κουλτούρας αλλά και τη νοστιμιά που θα θυμόμαστε για καιρό.

Το καινούργιο μενού είναι ακόμα πιο πληθωρικό, πρωτότυπο, πλούσιο και δημιουργικό και μας κάνει ζέσταμα με τα signature ορεκτικά. Ανάμεσα τους δυνατή στιγμή είναι η κατσικομακαρονάδα, όχι όπως την φαντάζεστε αλλά ως ένα λεπτεπίλεπτο και φινετσάτο dumpling, που το δαγκώνεις και σκάει η γνωστή γεύση μεστή και πλουμιστή.

travelgo.gr

Παρόμοια ευρεσιτεχνία έχει και το πιάτο με τα ντολμαδάκια αλλιώς, καθώς γεμίζονται με μοσχαρίσια μάγουλα black angus, γαρίδα Θερμαϊκού και λιαστή ντομάτα. Τα αμπελόφυλλα ψήνονται στη φωτιά και δίνουν αψάδα αγκαλιάζοντας όλες τις γεύσεις.

Μετά έρχεται η ώρα των κρεατικών. Εδώ όλα είναι κορυφαία και παίζουν ταυτόχρονα στο τερέν ελληνικής σούβλας και exclusive αμερικανιάς στα κάρβουνα. Και στις δυο περιπτώσεις τα ψησίματα είναι τα ιδεώδη.

travelgo.gr

Δοκιμάστε το Japanese style grill, δηλαδή τρεις ιδιαίτερες κοπές από μοσχάρι, μαύρο χοίρο και πρόβειο σουβλάκι μαριναρισμένο, που ψήνονται όπως στην Ιαπωνία πάνω στο τραπέζι. Από τα κρέατα ξηράς ωρίμανσης απολαύστε οπωσδήποτε το porthouse και το t-bone και αφήστε χώρο για την τελευταία κρεατική παράσταση. Το βαρύ πυροβολικό είναι η παραδοσιακή σούβλα με κεμπάπ και κοντοσούβλι προβατίνας.

Σε αυτά προσθέτουμε τα μαγειρευτά που εκμαιεύουν την παράδοση και την αμπαλάρουν με τεχνικές και ευφάνταστες ιδέες. Εκπληκτικό πιάτο η μανέστρα με αγελάδα στεπικής φυλής και αρσενικό Νάξου.

Για το φινάλε, το καλύτερο: ο κλασικός χαλβάς Φαρσάλων χειροποίητος και πιο παιχνιδιάρικος με σπιτική κρέμα αμυγδάλου και refreshing σορμπέ λάιμ.

Τι άλλο; Στη λίστα θα βρείτε μια εντυπωσιακή επιλογή από τοπικά, ελληνικά και ξένα κρασιά ιδανικά για τα κρέατα και τα υπόλοιπα πιάτα και δύο πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις με τυριά από κάθε γωνιά της χώρας και αλείμματα βαθιά νοσταλγικά.

Πλάτανος, Μύκανη Καλαμπάκας

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider