Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 16.1°C
    Clouds

    Ποια είναι τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ευρώπης;

    ΓΕΥΣΗ
    Ποια είναι τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ευρώπης;

    Ο γύρος της Ευρώπης σε 10 εμβληματικά πιάτα.

    Λένε πως ο καλύτερος τρόπος για να μπεις στο πνεύμα μιας πόλης είναι μέσα από το φαγητό της. Ακόμα καλύτερο είναι να ανακαλύπτεις το φαγητό της με τη βοήθεια ενός ντόπιου.

    Ο γνωστός διεθνής οδηγός Time Out δημοσίευσε μια λίστα με τα δημοφιλέστερα πιάτα του κόσμου σύμφωνα με τους ντόπιους. Η λίστα συντάχθηκε με βάση τα αποτελέσματα έρευνας στην οποία συμμετείχαν 38.000 άτομα. Πάμε να δούμε 10 από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ευρώπη.

    Currywurst, Βερολίνο

    Currywurst, Βερολίνο

    Είναι το απόλυτο γερμανικό street food που τιμούν δεόντως ντόπιοι και τουρίστες. Το παχύ, ζουμερό λουκάνικο κόβεται σε κομμάτια, τα οποία απλώνονται μέσα σε μπόλικη κέτσαπ και πασπαλίζονται με σκόνη κάρυ και πάπρικα. Το currywurst σερβίρεται συνήθως με πατάτες ή ατομικά ψωμάκια. Λέγεται ότι η σάλτσα εφευρέθηκε τυχαία το 1949 από μια αδέξια πλανόδια πωλήτρια η οποία έριξε κατά λάθος σκόνη κάρυ μέσα στην κέτσαπ.

    Patatas Bravas, Βαρκελώνη

    Patatas Bravas, Βαρκελώνη

    Οι πατάτες μπράβας είναι ένα από τα πιο κλασικά ισπανικά μεζεδάκια που σερβίρονται στα γνωστά tapas bars. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ως σνακ σε μπαρ της Μαδρίτης στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και η συνταγή τους δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε. Οι πατάτες πρώτα βράζουν για λίγα λεπτά σε αλατισμένο νερό και αφού στεγνώσουν, τηγανίζονται για να συνδυαστούν στη συνέχεια με πικάντικη σάλτσα ντομάτας.

    Bitterballen, Άμστερνταμ

    Bitterballen, Άμστερνταμ

    Οι Ολλανδοί έχουν κάποιες πολύ ιδιαίτερες λιχουδιές, που αξίζει να δοκιμάσετε. Μία από αυτές είναι τα bitterballen, στρογγυλές τραγανές κροκέτες που σερβίρονται στα περισσότερα καφέ και μπαρ της Ολλανδίας και αποτελούν το τέλειο συνοδευτικό σνακ για την μπύρα. Συνήθως περιέχουν μοσχαρίσιο κρέας και σερβίρονται με κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας.

    Γκούλας, Βουδαπέστη

    Γκούλας, Βουδαπέστη

    Δεν γίνεται να επισκεφθείς τη Βουδαπέστη και να μην δοκιμάσεις ένα ζεστό και αχνιστό πιάτο ουγγαρέζικο γκούλας. Κάτι ανάμεσα σε πλούσια σούπα και ζουμερό βραστό, το γκούλας είναι ένα πολύ νόστιμο χειμωνιάτικο φαγητό που οι Ούγγροι φτιάχνουν με πολλές παραλλαγές αλλά πάντα με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πάπρικα. Συχνά περιέχει μικρά ζυμαρικά που λέγονται csipetke. Συνοδεύεται με χοντρές φέτες ψωμιού και κόκκινο κρασί.

    Smorrebrod, Κοπεγχάγη

    Smorrebrod, Κοπεγχάγη

    Η εθνική λιχουδιά της Δανίας είναι τα περίφημα smorrebrod. Πρόκειται για λαχταριστά ανοιχτά σάντουιτς με βουτυρωμένες φέτες από μαύρο σκανδιναβικό ψωμί και toppings με διάφορους συνδυασμούς από κρέας, ψάρι (με πιο συνηθισμένα τη ρέγγα και τον καπνιστό σολομό), λαχανικά και άλλα υλικά ανάλογα με την εποχή.

    Steak frites, Παρίσι

    Steak frites, Παρίσι

    Ή αλλιώς μπριζόλα με τηγανητές πατάτες. Αυθεντικό παριζιάνικο comfort food που σερβίρεται σε όλα τα μπιστρό του Παρισιού. Ένα πιάτο βαθιά ριζωμένο στη γαλλική κουλτούρα, που εξυμνείται ακόμα και από τον Ρολάν Μπαρτ στις «Μυθολογίες» του.

    Fish and chips, Λονδίνο

    Fish and chips, Λονδίνο

    Οι Λονδρέζοι θεωρούν τα fish & chips το πιο εμβληματικό βρετανικό πιάτο. Η συνταγή και τα υλικά δεν έχουν αλλάξει από τα μέσα του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τηγανητό φιλέτο ψαριού, συνήθως μπακαλιάρου, βουτηγμένου σε παχύρρευστο κουρκούτι, το οποίο συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες και σερβίρεται ιδανικά με αλάτι και ξύδι.

    Cocido Madrileno, Μαδρίτη

    Cocido Madrileno, Μαδρίτη

    Το Cocido Madrileno, ένα κλασικό πιάτο που συνδυάζει λουκάνικα chorizo, ρεβίθια και λαχανικά, σερβίρεται σε όλη την Ισπανία, αλλά οι ρίζες του είναι στη Μαδρίτη. Μαγειρεύεται σε οικογενειακά τραπέζια το χειμώνα, ενώ βρίσκεται στο μενού σχεδόν κάθε παραδοσιακού εστιατορίου στη Μαδρίτη.

    Καρμπονάρα, Ρώμη

    Καρμπονάρα, Ρώμη

    Αν τρώτε την καρμπονάρα με κρέμα, μπέικον και τυρί, στις τρατορίες της Ρώμης σάς περιμένει μια αληθινή γευστική έκπληξη: η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα που φτιάχνεται με αυγά, τυρί πεκορίνο και γκουαντσιάλε (παστό χοιρινό μάγουλο).

    Πίτσα Μαργαρίτα, Νάπολη

    Πίτσα Μαργαρίτα, Νάπολη

    Η πιο χαρακτηριστική ιταλική πίτσα, η μαργαρίτα, γεννήθηκε το 1889 στη Νάπολη όταν ο Raffaele Esposito έφτιαξε μια πίτσα προς τιμήν της Βασίλισσας Μαργαρίτας στα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Τραγανή ζύμη, σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού. Ένα πιάτο εξαιρετικά απλό και γευστικό.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider