Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 24.8°C
    Clouds

    Ελσίνκι: Οδηγός για ένα αξέχαστο ταξίδι στη φινλανδική πρωτεύουσα

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ελσίνκι: Οδηγός για ένα αξέχαστο ταξίδι στη φινλανδική πρωτεύουσα

    Ιστορία, φύση, αρχιτεκτονική και design συνδυάζονται μοναδικά σε μια πόλη με ιδιαίτερη γοητεία. Συγκεντρώσαμε σε μια λίστα τα καλύτερα του Ελσίνκι.

    Από το ατμοσφαιρικό λιμάνι με τα παγοθραυστικά και τα φεριμπότ που συνδέουν τα νησάκια του αρχιπελάγους έως τα εκπληκτικά art nouveau κτήρια, τις καταπράσινες πλατείες και τις αναγεννημένες γειτονιές, το Ελσίνκι, αν και μικρό στο μέγεθος, κρύβει ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. Μπορεί η Φινλανδία να έχει συνδεθεί με τα Χριστούγεννα και το χωριό του Άη Βασίλη, όμως η πρωτεύουσά της έχει πολλά περισσότερα πράγματα να σας δείξει. Ιστορία, φύση, αρχιτεκτονική και design συνδυάζονται μοναδικά σε αυτή την πόλη του ευρωπαϊκού Βορρά με την ιδιαίτερη γοητεία. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο Ελσίνκι.

    travelgo.gr
    Το λιμάνι του Ελσίνκι (πηγή: Shutterstock)

    Τι να κάνετε στο Ελσίνκι

    Θαυμάστε την αρχιτεκτονική και τα μνημεία

    travelgo.gr
    Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός (πηγή: Shutterstock)

    Κάντε μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια στο κέντρο της πόλης για να χαζέψετε την αρχιτεκτονική πολυμορφία. Θα δείτε κτήρια διαφόρων εποχών που διατηρούν τη γοητεία τους. Ο τεράστιος Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, σχεδιασμένος από τον Eliel Saarinen, τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του Εθνικού Ρομαντικού στυλ, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Ελσίνκι. Το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο και τα κτήρια της περιοχής Katajanokka είναι διαμάντια της art nouveau αρχιτεκτονικής.

    travelgo.gr
    Πλατεία Γερουσίας και Καθεδρικός (πηγή: Shutterstock)

    Στην Πλατεία Γερουσίας (Senate Square) θα δείτε τον κατάλευκο λουθηρανικό Καθεδρικό, σχεδιασμένο από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Carl Ludwig Engel. Μην παραλείψετε να φωτογραφίσετε την εκπληκτική κυκλική εκκλησία Temppeliaukiο, που είναι χτισμένη στην καρδιά ενός γρανιτένιου βράχου και καλυμμένη με έναν χάλκινο θόλο (η ακουστική της είναι τέλεια). Άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα εκκλησία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική είναι ο ναός Kamppi, στην πλατεία Narinkka, ο οποίος μοιάζει με ξύλινο αυγό!

    Βόλτα στα πάρκα

    travelgo.gr
    Πάρκο Esplanadi (πηγή: Shutterstock)

    Το Ελσίνκι είναι μια πόλη γεμάτη πράσινο. Το κεντρικό πάρκο Esplanadi, μια μικρή όαση και ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, κυκλώνεται από ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και μουσεία. Στο κέντρο της πόλης, μπορείτε επίσης να χαλαρώσετε στο Kaisaniemi Park με τους βοτανικούς κήπους ή να ανεβάσετε αδρεναλίνη στο ψυχαγωγικό πάρκο Linnanmaki, κάνοντας βόλτες με το ξύλινο roller coaster. Στην περιοχή Töölö υπάρχει το πάρκο Sibelius με το εντυπωσιακό μεταλλικό γλυπτό, αφιερωμένο στον Φινλανδό συνθέτη Jean Sibelius. Μόλις 40 λεπτά με αυτοκίνητο από την πόλη βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Nuuksio - ένα μαγικό μέρος όλες τις εποχές του χρόνου, με λίμνες, δάση και σάουνες στη φύση.

    Γνωρίστε την ιστορία της πόλης

    travelgo.gr
    Εθνικό Μουσείο Φινλανδίας (πηγή: Shutterstock)

    Κάντε ένα ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της πόλης στο Μουσείο Πόλης, το οποίο έχει δωρεάν είσοδο και διαθέτει πολλά παραρτήματα στο Ελσίνκι. Το Burgher's House (ανοιχτό από Μάιο έως Σεπτέμβριο), επίσης μέρος του Μουσείου της Πόλης, είναι το παλαιότερο ξύλινο σπίτι στο Ελσίνκι, επιπλωμένο σε στυλ του 19ου αιώνα. Έαν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της χώρας, από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα, επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Εθνικό Μουσείο Φινλανδίας.

    Επισκεφθείτε το «Γιβραλτάρ του Βορρά»

    travelgo.gr
    Suomenlinna (πηγή: Shutterstock)

    Μόλις 15 λεπτά με το φέρι από το κέντρο του Ελσίνκι, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια φρούρια του κόσμου. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το φρούριο Suomenlinna χτίστηκε το 1748 και αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της χώρας. Είναι γνωστό και ως το «Γιβραλτάρ του Βορρά». Έχει γραφικά μονοπάτια μέσα στο πράσινο, πλακόστρωτα δρομάκια, τούνελ και κανόνια, ενώ τα κτήρια του κάστρου φιλοξενούν επίσης 6 μουσεία και μία ζυθοποιία. Ό,τι πρέπει για μονοήμερη εκδρομή.

    Nightlife στο Kallio

    travelgo.gr
    Kallio (πηγή: Shutterstock)

    Στο ανατολικό άκρο του κέντρου, η αναγεννημένη περιοχή Kallio σφύζει από ζωή. Η πρώην γειτονιά της εργατικής τάξης είναι πλέον γεμάτη με όμορφα cafes, εστιατόρια, μπουτίκ, μπαρ και clubs. Εδώ χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της πόλης. Κατά τη διάρκεια της μέρας, επισκεφθείτε την σκεπαστή αγορά Hakaniemi, συνεχίστε με βόλτα στους δρόμους Fleminginkatu, Helsinginkatu, Vaasankatu, καθώς και στη μικρή γειτονιά Torkkelinmäki όπου θα βρείτε καταστήματα με ρούχα ντόπιων σχεδιαστών και ενδιαφέροντα εστιατόρια για κάθε γούστο.

    Τέχνη και design

    travelgo.gr
    Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει η επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma, τόσο για την καταπληκτική συλλογή σύγχρονης φινλανδικής τέχνης που φιλοξενεί, όσο και για το κτήριο το ίδιο, που αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα φουτουριστικής αρχιτεκτονικής. Για να πάρετε μια καλή γεύση από φινλανδικό design, κάντε μια βόλτα στην Design District, μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά της πόλης, απλωμένη σε 25 δρόμους, που είναι γεμάτη με πρωτότυπα καταστήματα. Εκεί βρίσκονται το Design Museum και το Museum of Finnish Architecture.

    Ανακαλύψτε την ιδιαίτερη φινλανδική κουζίνα

    travelgo.gr
    Πιάτα από την τοπική κουζίνα σε εστιατόριο (πηγή: Shutterstock)

    Η γαστρονομική κουλτούρα της χώρας είναι ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα δημιουργική. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το ψάρι και συγκεκριμένα ο σολομός, ο οποίος μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους (μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή σούπα σολομού). Εξίσου δημοφιλείς είναι οι παστές ρέγκες και οι καπνιστές πέστροφες. Τα τοπικά πιάτα περιλαμβάνουν μούρα του αρκτικού δάσους, άγρια χόρτα και βότανα. Το Ravintola Nokka στην Katajanokka, το Kuurna στην Kruununhaka και το Plein στη Vallila είναι μερικά εστιατόρια για να πάρετε μια γεύση από τη σύγχρονη φινλανδική κουζίνα. Μια πιο γκουρμέ εμπειρία προσφέρει το βραβευμένο με αστέρι Michelin Finnjävel.

    travelgo.gr
    Old Market Hall (πηγή: Shutterstock)

    Η γαστρονομική εμπειρία δεν θεωρείται ολοκληρωμένη εάν δεν τιμήσετε τα φρέσκα παραδοσιακά προϊόντα της διάσημης αγοράς Market Square (Kauppatori) στο νότιο λιμάνι, τις τοπικές νοστιμιές της Old Market Hall και της αγοράς Hakaniemi στη γειτονιά Kallio. Δεν είναι όμως μόνο οι αγορές που προσφέρουν νόστιμο φαγητό σε προσιτές τιμές, αλλά και τα πολλά καφέ της πόλης. Το Cafe Engel, με την όμορφη θέα στον καθεδρικό ναό του Ελσίνκι, το Esplanad και το Ekberg είναι μερικές καλές επιλογές για ένα ελαφρύ γεύμα. Για πρωινό, κάντε μια στάση στο ιστορικό Café Succès (τα ψωμάκια κανέλας είναι πεντανόστιμα) και στο Fazer Cafe με τα υπέροχα γλυκά και τις διάσημες σοκολάτες Karl Fazer.

    Χαλαρώστε σε μια σάουνα

    travelgo.gr
    Φινλανδική σάουνα (πηγή: Shutterstock)

    Πολλοί λένε ότι η σάουνα κάνει τους Φινλανδούς ευτυχισμένους. Στη Φινλανδία οι σάουνες βρίσκονται παντού - σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, χωριά και κάμπινγκ. Οι Φινλανδοί τις ζεσταίνουν σε θερμοκρασία που μπορεί να φθάσει και στους 100 °C, ενώ οι πιο τολμηροί συνδυάζουν τη χαλάρωση στη σάουνα με αναζωογονητικές βουτιές σε ανοιχτές τρύπες στον πάγο. Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στο Ελσίνκι διαθέτουν σάουνα, ενώ υπάρχουν και αρκετές δημόσιες σάουνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο, κυρίως στις περιοχές Kallio, Hermanni και Merihaka.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider